Cursuri pentru gravide în Timișoara

Ar fi trebuit să scriu „curs de puericultură”, dar mulți nu știu ce-i aia, așa că am rămas la titlul mai simplu, înțeles de toată lumea.

Când am dat join la un eveniment de genul, cineva mi-a scris pe Facebook  „doar n-ai început să mergi la cursuri de-astea…” La care am răspuns că „ba da, am început” și am dat și explicația pe care o s-o dau și aici.

Eu nu citesc cărți de self-help sau manuale. Nu mi-au plăcut niciodată, nu rețin ce citesc în ele, nu sunt genul meu, le evit. Învăț mult mai multe din articole de blog, articole specializate sau din cărțile de beletristică, dar în cazul ăsta nu se pune. Nu pot învăța despre sarcină din romane sau poate n-am găsit eu romanele care să mă ajute. În schimb, îmi place să fiu învățată, să mi se răspundă la posibilele întrebări în timp real, să-mi pot spune o părere și să mi se spună dacă-i OK sau nu ce și cum gândesc. Și, evident, să mi se dea argumente. Nu sunt autodidactă, deși e cumva paradoxal pentru că nu vreau ajutor de la nimeni în creșterea Adei.  În fine, sunt Balanță și câteodată nici eu nu știu de capul meu, ca să-l citez pe Sotz. Așa că, pentru a nu fi complet în afara subiectului, când am aflat de cursurile astea pentru gravide, m-am consultat cu el și ne-am înscris la cele 6 ședinte de puericultură oferite de Fundația Profilaxis. În Timișoara sunt mai multe organizații care oferă cursuri de acest gen, dar eu aflasem doar despre ăsta la momentul respectiv, așa că l-am urmat. Și nu-mi pare rău.

În primul curs am aflat despre:

–    Cum se îngrijește buricul copilului după ce îl aduci de la spital
–    Care-i treaba cu medicul de familie pentru noul membru
–    Beneficiile și pericolele scoicii
–    Despre sistemele de purtare ergonomice
–    Ce caracteristici trebuie să aibă pătuțul și salteaua bebelușului
–    În ce poziții trebuie să doarmă copilului astfel încât să nu se sufoce
–    Temperaturile optime: din cameră, a apei de baie și cea din cameră în timpul băii
–    Umiditatea optimă din camera în care doarme
–    Produsele cosmetice pe care trebuie să le folosim pentru igiena copilului
–    Ce nu trebuie să lipsească din trusa medicală a nou născutului
–    Hăinuțele potrivite și cum trebuie îmbrăcat în funcție de anotimp
–    Cum se procedează cu hainele nou născutului (dilema spalatului și a călcatului)
–    Când și cât se poate scoate copilul afară în primele zile

În al doilea curs am aflat despre alimentația gravidei și exercițiile fizice pe care le poate face pentru a-și ușura purtarea sarcinii.

În al treilea curs am aflat despre nașterea naturală și travaliu, cu extrem de multe detalii și jocuri interactive pentru a înțelege cât mai bine ce se întâmplă atunci.

În al patrulea curs s-a vorbit despre drepturile părinților la nașterea copilului, despre concedii de maternitate și de creștere a copiilor, despre indemnizații și despre actele necesare. S-a mai vorbit puțin despre travaliu și durerile facerii.

În al cincilea curs am vorbit despre cezariană și posibilele intervenții și complicații din timpul travaliului. Despre metode și riscuri, despre epiziotomie, anestezia epidurală și rahidiană, despre avantajele și dezavantajele fiecăreia. Ni s-au arătat și clipuri, ni s-au explicat absolut toate părțile cu bune și cu rele, cu indicații și contraindicații.

În ultimul curs ni s-a vorbit despre alăptare și importanța contactului piele pe piele. Despre laptele praf, rănile și bolile sânilor, despre tratamentul lor, despre programul de alimentație al copilului în primele 6 luni, despre colici și despre screening.

După cum vedeți s-au acoperit multe aspecte care-i interesează pe părinți înainte să vină acasă cu un omuleț pe care nu-l cunosc și căruia nu știu ce să-i facă pentru că n-au mai fost în situația asta. Am aflat o grămadă de lucruri, mi s-a răspuns la o grămadă de întrebări, mi s-au confirmat o grămadă de idei personale și mi s-au infirmat mai puține. Mă simt mult mai pregătită să o întâlnesc pe Ada după toate informațiile astea și am mai puține motive să mă sperii sau să mă panichez. Nu zic că n-or fi, sunt absolut sigură că vor fi și altele, despre care probabil nu s-a vorbit. Dar de asta există medicul de familie și pediatrul ca să mă liniștească în momentele în care o iau razna. Și vor fi și de-astea, că doar și cu câinele m-am dus la veterinar numai să-mi spună că tremură de frig, nu din cauza vreunei afecțiuni.

Așadar, sunt cât de cât „școlită”, cunosc toate avantajele și dezavantajele nașterii naturale și ale cezarienei, toate ale alăptării și ale hrănirii cu lapte praf, toate ale purtării în sisteme ergonomice și non-ergonomice, toate ale vaccinării și nevaccinării, așa că vă rog ca data viitoare când mai scriu, de exemplu, că vreau cezariană, să nu mă mai trimiteți să citesc și să mă informez că sunt deja suficient de informată cât să pot lua decizia în cunoștință de cauză.

Sunt o grămadă de viitori părinți, de mame în special, care nu știu nici jumătate din lucrurile astea, care nu citesc nimic și nici nu se informează de nicăieri și e mare păcat. E păcat pentru copiii care vin pe lume într-o familie care se ghidează dupa regulile bunicilor, după propria intuiție, care de multe ori nu-i cea mai sigură cale, sau după sfaturi și idei de pe grupurile de mame. Ceea ce e în foarte mare parte greșit. Nu, nu mă dau deșteaptă pentru că am făcut eu un curs și-s mare goangă doxă de informație. Zic doar să vă interesați, să citiți dacă asta vă coafează sau să mergeți la un curs de-asta pre-natal. Chiar ajută.

Cursurile Fundației Profilaxis sunt anunțate pe pagina lor de Facebook, împreună cu o grămadă de alte evenimente dedicate mamelor și nou-născuților. Acest curs a costat 100 de lei pentru ambii părinți, iar în urma lui, tatăl primește o adeverință pentru serviciu care îi garantează 10 zile lucrătoare libere în plus după nașterea copilului. Pe lângă cele 5 oficiale date se stat. Deci 15 zile – 3 săptămâni de stat cu mama și cu bebele acasă. Asta mai costă 70 de lei în plus.

O altă pagină de Facebook super folositoare e cea a Academiei Mămicilor din Timișoara, care și ea organizează tot felul de cursuri și workshop-uri pe subiectul copiilor. Cursuri susținute de psihologi și sociologi.

6 Comments

  • Irina Radu - Donighevici

    S-au discutat destul de multe lucruri, vad. Da, cred ca sunt utile mai ales pentru mamicile care nu au timp sa citeasca zeci de carti sau cum ai zis si tu, cand subiectul acesta il intelegi mai bine cand iti explica un om

  • dojo

    Mi-am petrecut lunile de sarcina citind diverse articole, carti si discutand cu doctorita mea. Apoi m-am sfatuit cu pediatrul. Mi se pare inconstient sa te pui sa faci un copil si sa REFUZI sa te informezi. Povestile din batrani NU mai sunt actuale (unele dintre ele, exact alea mai ‘serioase’). Stiinta merge inainte mereu, nu inteleg de ce mi-as creste copilul dupa idei de acum 30-50 de ani.

    Cel mai tare ma irita oamenii care au acces la informatie, dar refuza sa o studieze. Ala care nu are acces e de inteles, asta este. Dar, cand stai ore intregi pe facebook si dai share la tot felul de idiotenii, ti-ai putea rupe niste minute sa citesti una-alta. Nu toate articolele de pe blogri sunt scrise de prostovani, exista surse MEDICALE bine puse la punct si in romana si in engleza (sau alte limbi, cu care e viitorul parinte mai ‘prieten’), numa’ sa vrei sa inveti.

  • miha.

    Partea de inceput cu “multi nu stiu ce-i aia”, e adresata cuiva in mod special sau doar ai presupus ca e un termen totalmente inaccesibil? Zic si eu, ca cititorul el sau ea interesat de subiect va citi indiferent de titlu. Acum, eu nu vreau sa fac pe carcotasa, dar in ultimele articole am simtit un soi de aroganta din partea ta. Si cel la care te intrebai daca oamenii se mai pot culturaliza, parca. Te citesc de multisor, chiar daca nu am comentat foarte des si nu mi-ar placea sa schimb asta. 🙂 E doar o observatie personala pe care simteam nevoia sa o impartasesc, sper sa nu te deranjeze.

    • Tomata

      am auzit de atatea ori intrebarea “ce e aia?” cand le-am spus ca mergem la cursuri de puericultura, incat am preferat sa scriu altfel titlul si sa mentionez si detaliul asta. poate e arogant exprimat si nu neg ca ai dreptate cu aroganta si in alte articole, dar deocamdata dau vina pe hormonii sarcinii. sau poate nu e doar din cauza lor, ci din cauza faptului ca m-am saturat de prostia care ne inconjoara. de ignoranta si de nepasare, de cat de prost merg toate (nu vorbesc la nivel national sau datorat autoritatilor, ci la nivel personal si familial). si prin ce si cum scriu e forma mea de a-i taxa. nu ca ar fi asta datoria mea. dar sunt frustrari adunate din cauza unor mentalitati din secolul trecut si mi-e ciuda ca, personal, nu pot face nimic sa schimb asta. cred ca asta e explicatia 🙂

      nu m-a deranjat, dimpotriva, apreciez feedbackul 🙂

  • CristinaMM

    Haaa, inca o idee pe care o sa o preiau de la tine, chiar daca o sa fac un copil peste un an, poate 2…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *