Top 10 filme văzute în 2014

Dacă tot adaug toate filmele intr-un album pe Facebook în fiecare an, de ce să nu mă distrez cu niște statistici, că tot îmi fac așa mare plăcere.

Am văzut 45 de filme anul trecut:
– multe comedii: The Internship, RIPD, Last Vegas, The Family, The Other Woman, A Million Ways to die in the West , 22 Jump Street, Let’s be cops
– comedii romantice: America’s Sweethearts, The Big Wedding, Stuck in Love, Liberal Arts
– multe filme inspirate din cazuri reale: Dallas Buyers ClubThe Sessions, The Monuments Men, 12 Years a Slave, The Wolf of Wall Street, American Hustle
– câteva biopicuri: Hitchcock, Frida, Saving Mr. Banks
– câteva clasice: Citizen Kane, The Godfather, The Godfather II, Barefoot in the park
– câteva filme de acțiune: Taken 2, Gone Baby Gone, The Two Faces of January
– mai multe cu supereroi: Spiderman 2, X-Men Days of Future Past, Fantastic Four, Fantastic Four 2, Guardians of the Galaxy
– o singură animație: Frozen
– câteva family drama: Everybody’s fine, August Osage County
– 3 filme non-americane: Instructions not included, Usturoi, Queen of Montreuil
– filme de familie: Maleficent, Grand Budapest Hotel, Paddington
– 2 SF-uri: Hunger Games – Mockingjay partea I, Lucy
– două ecranizări: The Fault in Our Stars si Hoțul de cărți

Dintre comedii, mi-au plăcut toate cu trei exceptii: The Intership, RIPD și 22 Jump Street – ultimele două mi s-au părut niste prostii colosale.
Dintre filmele inspirate din cazuri reale, preferatul a fost The Monument Men. Urmat de The Sessions și 12 Years a Slave.
Dintre cele cu supereroi, fără nici o ezitare, X-Men Days of Future Past.

Și-acum topul:

10. Citizen Kane – văzut tarziu, dar faima l-a precedat. Mi-a plăcut îndeosebi pentru felul în care s-a construit acțiunea, pentru dialoguri și pentru poveste.

9. 12 Years a Slave – ce era să nu-mi placă: are dramă, e inspirat din fapte reale, are happy-end și-l are și pe Michael Fassbender, chiar dacă într-un rol negativ?

8. Maleficent – dacă nu m-aș fi uitat la Once Upon a Time și n-aș fi fost obișnuită cu răsturnările de situație, probabil filmul m-ar fi luat prin surprindere, dar așa a fost puțin previzibil. Totuși o producție impresionantă.

7. Guardians of the Galaxy – îmi plac filmele cu supereroi și plăcerea pe care mi-o oferă ele, destinderea și factorul WOW nu le înlocuiește nimic. Bună comedia, mi-a plăcut ratonul, dar, evident, preferatul e Groot.

6. Everybody’s fine – probabil n-aș fi pus filmul ăsta în top, dacă impactul emoțional n-ar fi fost atât de puternic. Dar e un film de neuitat și era musai să-și găsească locul aici.

5. Instructions not included – o comedie foarte emoționantă despre un afemeiat care se trezește tatăl unei fetițe. Se descurcă cum poate și-o crește exemplar. Un film plin de culoare, amuzant și trist, dar optimist. Nu poți să nu plângi puțin către final.

4. The Sessions – emoționant și inspirat din fapte reale. Detalii aici.

3. Saving Mr. Banks – pfuai ce mi-a plăcut de Emma Thompson în filmul ăsta. Și când mă gândesc că erau vremuri în care n-o suportam. Bine că mi-a venit mintea la cap. Să nu mai zic de Tom Hanks, un simpatic.

2. X-Men Days of Future Past – aproape că l-am pus pe primul loc, atât de bune mi s-au părut scenariul și povestea. E cel mai mișto din toată seria și din toate spin-off-urile de până acum.
 
1. The Monuments Men – un fel de Ocean’s 11, doar că în al doilea război mondial. Și în loc de bani, au furat obiecte de artă. Mă rog, le-au recuperat de la adevărații hoți. Mi-a plăcut gașca de actori, dar și personajele lor. De revăzut, categoric de revăzut.

Sincer, nu mă așteptam să arate topul meu așa, dar după ce-am chibzuit motivele pentru care le-aș acorda locul în top, sunt mulțumită de alegeri. Iar dacă n-ați văzut The Monuments Men, poate îi dați o șansă. Grand Budapest Hotel a ratat intrarea in top la mustață, dar chestia e că în afară de cadrele exagerat de simetrice, de culorile frumoase și de interioarele luxoase, nu-mi mai aduc aminte decâte foarte puține din acțiune. Prin urmare, n-a fost atât de memorabil.

Voi cu ce filme vă lăudați pe 2014?