Clever Taxi, o aplicație pe care o vreau și în Timișoara

– Câștigătoarea smartphone-ului Blackberry Z3  este Ungureanu Ema – Comentariul a fost ales pe baza notelor date de cei de la Clever Taxi

Zilele trecute scriam un articol pentru lucru și fraza de deschidere era ceva de genul: „Expresia ‘există o aplicație pentru orice’ e pe zi ce trece tot mai adevărată”.  N-aș fi vrut să încep și articolul ăsta la fel, dar pe bune că mă minunez la fiecare aplicație interesantă de care aud. Mi se pare fascinant ce putem face cu telefoanele, cât de simplă ne poate deveni viața dacă suntem cât de cât în pas cu tehnologia. Și, de multe ori, pentru liniștea noastră și pentru economisirea timpului nostru ar fi bine să fim în pas cu ea.

Clever Taxi este una din acele aplicații care te poate scuti de nervi, dar mai ales care îți oferă control total asupra cursei pe care o comanzi.

Timișoara încă nu se bucură de acoperirea ei, însă orașele norocoase în care aplicație e deja folosită cu succes sunt Bucureștiul, Clujul, Iașiul, Târgu-Mureș, Brașovul, Sibiul, Ploieștiul și Galațiul. Dacă nu sunteți de acolo, notați-vă orașele astea și când ajungeți pe acolo, folosiți-o  că-i foarte tare. Poate fi desărcată pe orice tip de smartphone cu orice sistem de operare, fie el iOS, Android, Windows Phone sau Blackberry (OS6, OS7 și OS10).

Cum nu ajunge să vă spun că-i „foarte tare”, urmează să vă demonstrez. Pentru că nu aveam cum să testez aplicația în Timișoara, împreună cu cei de la Clever Taxi am făcut o simulare pe o rută din București. Am folosit un Blackberry Z3, trimis special în acest scop și-am fost foarte încântată de rezultat. Apropos de Blackberry, știu ce cadou îi pot cumpăra Sotzului de Crăciun. A fost mega încântat să-l butoneze, dar mai ales de eleganța lui. Cum nu mă pricep la date tehnice, luați de citiți de aici.

Pentru a putea folosi aplicația, în primul rând trebuie să o downloadați și instalați pe smartphone-ul din dotare.

Apoi, trebuie să vă creați un cont sau să vă logați cu Facebook-ul. Eu am ales opțiunea asta pentru că mi se părea mai simplă.

După care, dacă intenționați să platiți cu cardul, trebuie să vă introduceți datele de pe el. Plata cursei se poate face și prin SMS în rețeaua Orange, dar eu n-am tastat decât varianta plății cu cardul. Cred că-i la fel de simplu și cu SMS-ul. Găsiți opțiunea la Payment Methods. Despre plata cu cardul trebuie să vă spun că am fost puțin îngrijorată, pentru că așa ne stă nouă, românilor, în caracter. Nu de alta, dar s-au întâmplat multe. Am întrebat expres cum pot face să-mi șterg datele de pe Blackberry, să nu rămână acolo când îl trimit înapoi, și e cât se poate de simplu: dau log out din cont și se sterge orice urmă a cardului meu. De asemenea trebuie să știți că tranzacția e sigură și respectă protocoalele internaționale de plată cu cardul și este procesată de MobilPay.

Următorul pas a fost să chem o mașină. După ce-am introdus numele străzii  de pe care voiam să fiu luată (pentru că n-am putut fi localizată prin GPS, eu fiind în Timișoara), puteam să aleg între o cursă standard și una premium. Cea premium oferă servicii de lux și, evident, e mai scumpă.  Am ales varianta standard.

Imediat mi s-a deschis o fereastră cu toate firmele de taxi, astfel încât să-mi aleg preferata. Am ales Cobălcescu, debifând celelalte firme.


Dacă aveam anumite pretenții, apăsând butonul de opțiuni din prima poză, aș fi ajuns la fereastra de mai jos, care mi-a fi permis să aleg un taxiu în care se fumează, care are aer condiționat și care mă lasă să-mi iau câinele cu mine. De asemenea, prin chat, se pot cere și alte facilități, de exemplu, un scaun pentru copil.


Bun, deci am ales compania, după care am ales să plătesc prin aplicație. Evident, nu te obligă nimeni să plătești prin ea, dar poate n-ai bani mărunți și e mai la îndemână să apeși pe-un buton. După care, Call Cab – apropos, era totul în engleză pentru că și sistemul de operare al telefonului era în engleză.

Următorul ecran îmi arăta toate mașinile care se aflau în apropierea mea și care îndeplineau condițiile mele. Cum n-am cerut nici să se poată fuma, nici aer condiționat, nici accesul cu animale, singura condiție a mea era să pot plăti cursa prin aplicație.

L-am ales pe dl. Victor Dodon, care urma să fie în fața scării în 2 minute.

După care l-am putut urmări pe hartă pe unde e și în cât timp ajunge.

În mașinuța aia cu galben, ar fi trebuit să fie dl. Dodon, șoferul meu. În josul ecranului sunt 3 iconițe. Chat-ul folosește la comunicarea cu șoferul. Daca, de exemplu, îl vedeți pe hartă că s-a oprit unde nu trebuie sau că e pe strada paralelă, îi puteți scrie unde să vină. El poate face la fel dacă a ajuns la adresă și nu vă vede unde ar trebui să îl așteptați.

Autostopistul din dreapta jos, afișează opțiunile de mai jos:

Odată urcată în mașină, aș fi putut urmări pe hartă ruta pe care o alege.


Apăsând pe „Pay trip”, se deschide ecranul de mai jos. Te uiți pe ceas și introduci suma aferentă cursei. După care se deschide ecranul din imaginea a doua. Cursa mea a fost una simbolică, așa că am introdus 1 leu. Aveam opțiunea de a alege cât îi las bacșiș. Am lăsat 20%, dar mare atenție că opțiunea asta e bifată by default. La o sumă mai mare, bacșișul va fi mai mare.


In prima imagine este ecranul care-mi cere să aleg cu ce carte de credit plătesc, iar în cel de-al doilea confirmarea plății.


Iar după efectuarea ei, asta vede șoferul:

Un pas foarte important, peste care n-ar trebui să săriți e nota pentru șofer. Aplicația se vrea utilă atât pentru client cât și pentru șofer, așa că prin intermediul ei, vă puteți spune părerea despre prestația lui, ajutând în felul ăsta la îmbunătățirea serviciilor.


Ce-mi place la aplicația Clever Taxi e, în primul rând, faptul că scoate dispeceratul din discuție. Nu mai trebuie să aștepți minute în șir să ți se răspundă, să se preia comanda, să se găsească un șofer prin zonă. Apoi, poți selecta toate companiile și e cam greu să se întâmple să nu se găsească nici o mașină liberă în jurul adresei tale. Îmi place că se poate plăti prin SMS și cu cardul și că nu-i musai să scoţi bani din portofel, mai ales când n-am mărunți și nici șoferul n-are să-ţi dea rest. Și nici nu vă mai plimbaţi în jurul cartierului să găsiţi un non-stop unde să schimbaţi o bancnotă de 50 sau 100 de lei. Îmi place că poți vorbi cu el direct prin funcția de chat și că îl poți urmări pe unde merge să nu cumva s-o ia pe o rută ocolitorare. Mi se pare super util formularul de review pe care îl poți folosi pentru a spune tuturor userilor dacă șoferul e manelist, dacă vorbește urât sau dacă, dimpotrivă, e un om de treabă care lucrează în interesul clientului.

Nu știu cât de repede vor veni și în Timișoara, dar puteți fi siguri că de la mine o să aflați primii când e disponibilă aplicația și la noi.

Și-acum despre concursul de care vă spuneam la început: răspundeți printr-un comentariu la întrebarea „Cum îmbunătățește Clever Taxi piața serviciilor de taximetrie?”. Telefonul  va fi câștigat de cel mai creativ și mai elaborat răspuns. Concursul durează 2 săptămâni și premiul se acordă prin jurizare în funcție de creativitatea comentariilor. Aici aveți tot regulamentul. Spor și baftă.