4 motive pentru care am refuzat campanii pe blog

Scriu articolul ăsta nu pentru că debordez de integritate (deși sunt mândră de mine și n-am s-o ascund), ci pentru că mi-aș dori ca mai mulți bloggeri să o facă. Anul ăsta n-a fost un an prea grozav din punct de vedere al campaniilor pe blogul meu – asta în comparație cu anul trecut. Și nu pentru că nu mi s-au făcut propuneri, ci pentru că nu m-am potrivit cu clienții despre care trebuia să scriu și cu care ulterior m-aș fi identificat. Din februarie și până acum, m-am văzut nevoită să refuz 4 campanii care împreună mi-ar fi adus undeva pe la 1000 de euro. Mult pentru unii, foarte puțin pentru alții, dar nu despre asta e vorba. Cu 1000 de euro aș fi avut ce să fac. Ohoho, mai ales acuma când mi-a intrat în cap să repar casa de la sat. Am de schimbat geamuri, uși, porți, de făcut fântâni, de repus o baie în funcțiune. Vedeți deci că mia de euro ar fi avut în ce să fie investită. Dar pentru că la ultima propunere, Sotzu’ mi-a pus o întrebare care mi-a deschis ochii, m-am decis să scriu și articolul ăsta, că poate mai deschid și alții ochii.

„Ce vrei: ușa pentru casă sau sufletul împăcat că nu te-ai prostituat?”

Mi-am spus că ușa o voi plăti eu cumva, dar n-aș putea trăi prea ușor cu mine dacă aș ști că aș fi scris și recomandat ceva în ce nu cred cu adevărat și un serviciu pe care nu l-aș folosi și nici n-aș sfătui pe nimeni să-l încerce. Am recomandat cu alte ocazii servicii pe care nu le-am folosit pentru că nu a fost nevoie, însă au fost servicii în care am crezut că vor ajuta pe cineva care chiar ar fi avut nevoie.

Dar să trec la cele 4 situații în care am refuzat campaniile pentru că mă iau cu vorba și ocolesc subiectul.

1. Prima campanie a fost pentru o băutură răcoritoare, pe care inițial am acceptat-o. Mai așteptam doar OK-ul și îi puteam da drumul. Campania a fost aprobată chiar în ziua în care a murit mama mea. Am sunat și m-am retras pentru că, deși aveam nevoie de bani, ce credibilitate aș mai fi avut eu în fața cititorilor dacă aș fi venit după câteva zile cu un articol în care vorbeam despre culori, vară și optimism? În primul rând că nu-mi stătea capul la scris ceva, orice, darămite un articol vesel. Și în al doilea… ce credibilitate aș fi obținut pentru client?

2. A doua campanie a fost pentru Orange. Îi dau numele pentru că este unul dintre brandurile pe care n-o să le endorsez pentru că sunt client Vodafone de 13 ani. Și sunt client fidel: dețin același număr de când am primul mobil, nu m-au supărat cu nimic și nici nu intenționez prea curând să schimb rețeaua. Da, am scris despre Cosmote, dar din nu știu ce motive, nu mi se pare că rivalizează cu Vodafone la fel ca Orange. Mai degrabă mi-aș cumpăra o cartelă Cosmote decât una Orange.

3. A treia a fost pentru un produs despre care n-aș fi putut să scriu pentru că n-am nici o părere. Era ceva destinat mămicilor, și așa cum le-am povestit fetelor, I’m not exactly lactating right now ca să am o părere. Nu mi s-a potrivit și gata. Am întrebat în stânga și-n dreapta despre produs și toate părerile au fost împotrivă. Încă un motiv în plus să nu mă bag în ce nu știu.

4. A patra și cea care m-a determinat să scriu articolul ăsta a fost o campanie pentru promovarea unui produs în care n-am crezut deloc, mai ales când mi s-a explicat că nu e tocmai OK.  Nu l-aș fi folosit, dar nici nu m-aș fi simțit bine dacă aș fi scris despre el și alții l-ar fi folosit la recomandarea mea sau pentru că au aflat de la mine. Înțeleg că toată lumea are nevoie de promovare, însă eu refuz să-mi dau cuvântul pentru oricine apelează la mine.

Poate-mi dau singură cu firma în cap scriind articolul ăsta, dar am considerat că e mai bine să știți că orice promovez pe blog e „Tomata approved”, dacă vreți s-o spun într-un mod arogant.  Pe pagina Portofoliului notez toate advertorialele pe care le-am scris. Toate sunt pentru branduri pe care le-am folosit (chiar dacă acum nu le mai folosesc, nu înseamnă că îmi e rușine să „defilez” cu ele) sau pe care le recomand pentru că au adus ceva deosebit. Și așa va fi atâta timp cât mi se vor propune campanii pentru blog.