Cum sa calatoresti cu bani putini?
M-am enervat de n-am mai putut (si de-asta n-am diacritice) cand am citit articolul Nebuloasei despre rusinea romanilor, dar pentru ca am scris acum cativa ani despre asta, n-o sa dezvolt subiectul inca o data. Dar totusi o sa-mi vars naduful pe snobi si pe cei carora le e rusine sa mearga in excursii pe si cu bani putini, pentru ca o idiotenie mai mare ca asta n-am pomenit. Cum mama dracului sa ii spui cuiva ca ar trebui sa-i fie rusine ca n-a avut decat 300 de euro pentru o vacanta si ca a mancat de la supermaket in loc sa colinde restaurantele? Cum? Cu ce drept? Voi aia care n-aveti destui bani sa simtiti ca sunteti respectati si ca sunteti tratati regeste in vacante si de-aia preferati sa stati acasa, n-aveti decat sa stati acolo si sa ratati frumusetile lumii. Poti sa te respecti si daca ai doar 200 de euro in buzunar timp de 7 zile.
Pentru mine si Sotzu’ nu primeaza ultra confortul si nici nu ne dorim sa fim serviti. Nu vom fi niciodata turisti la all inclusive, pentru ca ni se pare o pierdere de resurse si ne-am plictisi. Din acest motiv calatorim pe cont propriu, nu prin agentii de turism. Nu ne place programul facut de altii si cu atat mai putin suntem dispusi sa suportam mofturile si fitele unor necunoscuti. Calatorim cu singurul scop de a vedea locuri noi si de a ne imbogati sufleteste.
Sunt tone de articole despre cum sa calatoresti cu bani putini, despre ce sa vezi pe gratis, despre cum sa “travel on a budget”, despre cum sa-ti dramuiesti o suma mica si sa te bucuri de o gramada de experiente. De ce nu le cititi inainte sa mergeti undeva? De ce nu va informati? De ce nu sapati putin? De ce nu cititi blogosfera de turism care abunda in tips&tricks, dar mai ales, de ce nu-i intrebati pe cei care se pricep?
Multi prieteni si multi necunoscuti mi-au spus: “aaa, dar cati bani ai de te plimbi atata!”… Nu, n-am ATATIA bani sa ma plimb atata, dar am internet si dorinta de a pleca si de-a vedea locuri noi. Asa ca inainte sa plec, ma informez, vanez oferte, sap pana ajung la capatul internetului si tot gasesc preturi rezonabile, mai mici decat in Romania si accesibile. Totul e sa vrei. Stiti cum zice americanul? “Where there’s a will, there’s a way”. Iar in cele ce urmeaza, va voi da cateva sfaturi adunate din “vasta-mi” experienta intr-ale calatoritului pe bani putini.
O sa incep cu faptul ca aproape intotdeauna m-am incadrat in suma de 500 de euro de persoana intr-un concediu de 7 zile (cu tot cu transport, cazare, masa si bani de cheltuiala). Excursiile mai scurte, city-break-urile, au fost si mai ieftine.
Cum sa cauti cazare ieftina?
Noi ne-am facut o regula din a nu da mai mult de 50 de euro pe camera pe noapte. S-a intamplat o singura data, la Barcelona, cand am platit 56. In rest toate camerele in care am stat au costat intre 30 si 50 de euro. Nu ne-a interesat ca nu erau in centru, exista mijloace de transport in comun, care functioneaza exemplar. Ne-a interesat doar sa fie o statie aproape de cazare. Si un supermarket, in rest… sa fie curat si sigur.
- Cautand pe Google “cheap accommodation in (orasul in care mergi)”, “rooms in (oras)”, “bed & breakfast (oras)”, “guesthouse (oras)”, “hostel (oras)” – n-am dormit in dormitoare comune, dar am gasit hostel-uri cu camere private foarte faine. In Venetia am avut cazare intr-un hostel misto.
- Cautand pe airbnb.com. Ai posibilitatea sa-ti setezi bugetul pana la cat esti dispus sa dai. L-am folosit pentru Milano, pentru Florenta si acum ne-am gasit si pentru Praga si Lagos (Portugalia). Cu siguranta va fi prima varianta cand vom avea nevoie de cazare.
- Cautand pe Google Maps “bed and breakfast (oras)”, “guesthouse (oras)”. Dai zoom in si or sa-ti apara si mai multe variante. Asa am gasit cazare pentru Bruxelles si Bruges.
- Daca aveti prieteni sau rude care stau in strainatate si va tot cheama pe la ei, nu refuzati, ca daca nu v-ar primi cu drag, nu v-ar chema. Am vazut Berlinul, vizitand-o pe verisoara mea, Munchen-ul si Stuttgart-ul vizitandu-ne doua cupluri de prieteni. Sora mea sta langa Lyon, iar finii parintilor mei stau in Israel, langa Tel-Aviv. Urmeaza sa dam curs invitatiilor pentru ca am tot refuzat si oamenii tot insista. Vom profita de bunatatea lor si nu vom plati cazare.
N-am folosit niciodata booking.com pentru ca nu mi-au convenit niciodata preturile.
Cum cauti transport ieftin?
In primul rand, vanezi oferte la companiile aeriene. Asta presupune sa ai ceva bani pe card, ca sa poti plati pe loc. Cu oferte am zburat la Venetia – am platit 100 de lei (!!!) de persoana pe avion, la Milano (430 de lei, doua persoane + bagaj de mana mare) si la Florenta (650 de lei, doua persoane + bagaj de mana mare). Toate au fost la Wizz, pentru ca in alte destinatii am fost cu masina. Tot la biletele de avion, trebuie sa va ganditi la bagaje. Pentru 3 zile va ajunge un bagaj de mana mare si unul de mana mic, pentru amandoi. Nu va carati casa in spate, ca o carati degeaba si platiti in plus aiurea. Daca mergeti in concediu, luati strictul necesar, ca nu mergeti in calatorie sa faceti parada modei. Din nou, daca vreti sa fiti fancy in excursii, si sa va carati toata garderoba, probabil articolul asta nu e pentru voi.
Apoi, cand am ales sa mergem cu masina, am facut-o cu a mica, Polo a mea, nu cu Passat-ul Sotzului, care consuma mai mult. Multi au strambat din nas si-au ridicat spranceana ca de ce ne chinuim, ca in Passat e mai comod. Ma lasi? Scopul unui drum nu e sa fie ca-n puf, ci sa ajungi din punctul A in B in siguranta si cu bani putini. Si nu ne-am chinuit deloc in Polo, a fost foarte bine, ba chiar de preferat in Lefkada unde stradutele sunt super inguste. Iar cand mergem cu masina, nu ne plimbam cu ea pe acolo, ci o lasam parcata in fata cazarii si circulam cu busul, cu metroul sau pe jos.
In august mergem, intr-un final, in luna de miere tocmai in Portugalia. Pentru ca am ales Budapesta in loc de Bucuresti, inseamna ca a trebuit sa ne cautam transport pana la unguri. Recreation si alte agentii de turism din Timisoara, taxeaza un drum dus-intors cu 300 de lei de persoana. Adica 600 de cuplu. Cu masina personala si cu parcare platita timp de 9 zile in aeroport, iesim la 350 de lei.
In fiecare oras turistic exista carduri de turist pentru toate mijloacele de transport in comun. Calculeaza daca ti se merita sa cumperi unul, cat ai de gand sa circuli cu ele, cate drumuri vrei sa faci si economiseste niste bani in loc sa-ti cumperi cate un bilet pentru fiecare calatorie. Noi am muscat-o in Paris pentru ca nu ne-am calculat cum trebuie si am platit cu vreo 20 de euro peste un card de-ala de o saptamana cu mult mai multe calatorii. Dar la Londra cu Oxford Card-ul am chibzuit mai bine si-am iesit pe plus.
Daca vrei sa pleci din orasul in care stai si sa vizitezi altceva aproape, intereseaza-te ce optiuni ai: bus sau tren. Cand am vrut sa vedem Oxfordul, ne-am interesat de trenuri, ca ne gandeam ca-s varianta cea mai ieftina. Nu. Busurile au fost. Dar daca nu ne interesam, am fi platit dublu drumul pana acolo. De la Bologna la Florenta v-am aratat deja cum am facut, deci intrati pe link.
Apoi, atentie la ultimul mijloc de transport al zilei. Nu-l depasiti ca s-ar putea sa fiti nevoiti sa va intoarceti la cazare cu taxi sau sa ramaneti pana dimineata prin oras, ca sa prindeti busul sau metroul de dimineata.
Cum mananci ieftin?
In primul rand n-o faci pe langa obiectivele importante ca acolo totul e scump. Pierde-te pe stradute si o sa dai jumatate din suma pe aceeasi mancare. Iti cade coroana daca mananci de la supermarket? Inseamna ca-ti permiti sa mananci numai la restaurante, deci articolul asta nu e pentru tine. Mancam in fiecare dimineata pe saturate, bem cafea sau ceai, si nu plecam din camera fara o sticla de 2l de apa si ceva de rontait in rucsac. In Paris am mancat de vreo trei ori la asiatici si am platit 6,5 euro pe meniul zilei. Ne place mancarea chinezeasca sau thailandeza, asa ca nu dam inapoi daca ne iese un restaurant chinezesc in cale si ne e foame. La Barcelona am mancat de doua ori la “all you can eat” cu 10 euro pana nu ne-am mai putut ridica de la masa.
Mai mult de atat, cautam ca fiecare cazare sa aiba chicineta. Nu-mi cad unghiile si nici nu ma simt lezata daca ar trebui sa fac niste paste bologneze sau cartofi prajiti sau chiar o supa in vacanta. Am gatit la Londra tot la doua seri si-a fost perfect. Am creat si atmosfera cu o sticla de vin si lumanari, doar noi doi. N-am suferit ca a trebuit sa spal vasele dup-aia.
Nu zice nimeni sa mancati numai in camera, dimpotriva, ar trebui sa gustati din bucataria locala (eu n-o prea fac pentru ca nu-mi plac experimentele culinare), dar nu va asezati la mesele celor mai scumpe restaurante, daca nu va permiteti.
Cum vizitezi muzee si obiective turistice pe gratis?
Din nou: te documentezi. Vrei sa vezi Luvrul? Verifica daca nu cumva prinzi prima duminica din luna si intri pe gratis. Vrei sa vezi British Museum, du-te la Londra, e gratis oricand. Cam fiecare oras turistic are o pagina de genul “visitberlin.de” sau “golisbon.pt” (inlocuiti orasele astea cu orice alt oras) si acolo sunt prezentate toate evenimentele. Sau cautati pe Google “gratis la Roma”, “ce pot vedea pe gratis la (oras)”. Imperator travel are o serie de articole pe tema asta.
Inainte de a pleca de acasa, fa-ti o lista cu ce ai vrea sa vezi. Wikitravel e foarte util, dar si toate milioanele de articole scrise despre orase pe milioanele de site-uri despre turism. Dupa ce-ai stabilit ce te-ar interesa, viziteaza site-ul oficial si convinge-te ca chiar vrei sa vezi si pe dinautru. Noi voiam sa vedem Centre Pompidou pentru ca Sotzu’ avea impresia ca e vorba despre altceva. Cand ne-am uitat pe site si-am vazut ca-i arta contemporana, imediat l-am taiat de pe lista pentru ca nu ne intereseaza. Si am avut ocazia sa si intram pe gratis ca am prins Noaptea Muzeelor. Am facut bine ca ne-am documentat ca am fi platit cam mult biletele.
Apoi, daca chiar vrei sa vezi totul si pe dinauntru, in fiecare oras exista un card fie de 24 de ore, fie de 72, care costa intre 30-60 de euro, dar ai intrare la aproape toate obiectivele. Partea nasoala e ca nu ajungi sa vezi totul pe indelete si fugi de la unul la altul. Noi am avut doar la Paris si-am zis ca niciodata nu mai facem asa. Am alergat de la Pantheon la Arcul de Triumf, dup-aia la nu stiu ce muzeu, iar a doua zi, iar fuga dintr-o parte in alta ca se inchideau muzeele la ora 17. Nu mai facem.
Cam astea ar fi sfaturile mele pentru voi si sigur am mai uitat cateva. Asa calatorim noi si nu ne deranjeaza absolut deloc ca nu ne sar bancnotele de euro din buzunare. Asa cum i-am spus Nebuloasei in comentariu, nu mi s-a intamplat niciodata sa fiu luata peste picior ca am cheltuit prea putini bani sau ca ar trebui sa-mi fie rusine ca n-am bani. Abia astept insa sa o faca cineva, sa-mi spuna ca sunt o sarantoaca si ca ar trebui sa-mi fie rusine de asta. Abia astept. Voi avea grija sa-l umilesc. Pentru ca NU-I O RUSINE SA N-AI BANI. E o rusine sa pretinzi ca ai si sa te dai fudul.
47 Comments
Ghiocel07
Mi-a plăcut la nebunie articolul acesta. Sunt perfect de acord cu tot ce ai scris. La fel procedăm și noi, singura deosebire este că mergem cu mașina, din comoditatea vârstei și neavând în apropiere aeroport. Felicitări pentru modul în care știți să vă bucurați de viață. Important este ceea ce vezi nu ceea ce mănânci. Vă doresc vacanțe cât mai frumoase în continuare.
carpo
Pai si dc nu v-ati putut ridica de la masa de cat ati mancat ce ati facut? :)) daca era mancarea libaneza ieftina ca aceea din china sunt sigrlur ca va placea libaneza spre exemplu.
Tomata
n-am incercat mancare libaneza pana acum, deci probabil nici n-am fi intrat intr-un restaurant libanez, oricat ar fi fost de ieftin.
Mihaela Dămăceanu
Sunt tot felul de oameni ciudaţi pe lumea asta şi chiar dacă în mod normal, nu ar trebui să ne enervăm pentru tot felul de afirmaţii stupide, nu întotdeauna reuşim. Cel mai deranjant este însă, când afirmaţia se face arogant sau jignitor. Am avut o colegă ce prefera să călătorească mai rar, dar în condiţii de lux. Însă, niciodată nu jignea pe nimeni, spunea doar că aşa preferă ea să călătorească. Altă afirmaţie care mă scoate pe mine din sărite, este aceea că nu pleacă în străinatate pentru că sunt şi la noi o mulţime de locuri frumoase în care să mergi. Păi, sigur că sunt, dar nu văd de ce să nu mergi să vezi şi alte locuri frumoase, uneori şi mai frumoase.
Articolul acesta parcă este scris de mine. Ca şi voi, nici noi nu plătim mai mult de 50 euro pentru cazare. Până şi în Paris am plătit tot atât. Am stat la un hotel de lângă ultima staţie de metrou, dar cum ieşeai din hotel, în doi paşi erai la gura metroului. Este adevărat că pierdeam 40 de minute zilnic cu transportul, dar fie citeam ceva, fie studiam pur şi simplu, parizienii, cochetăria doamnelor şi trăgeam cu urechea la ce vorbeau, ca să văd cât mai înţeleg din franceza învăţată în şcoală. La fel, am studiat tot ce am prins înainte de a pleca, am mâncat dimineaţa la hotel, la prânz cu câte 10 euro, meniuri fixe cu trei feluri şi seara ne luam mâncarea din supermaketul aflat tot la doi paşi de hotel. Am încercat tot felul de vinuri şi de mâncăruri altfel decît acasă, dar vândute în supermarket. la preţuri infinit mai mici decât în centru. Dimineaţa luam în rucsac apă, o sticlă de sus şi o sticluţă cu cafea. Nu ajumgeau până seara şi tot am dat 7 euro pe o cafea în La Defence, dar în prima parte a zilei aveam provizii. Şi noi suntem genul de călători fără nazuri, care preferă să meargă şi să vadă ceva, de câte ori se poate, pe bani mai puţini. Uneori, însă nu reuşim nici aşa, dar strâmgem cât putem ca să mergem atât cât ne permitem. Lumea asta mare este plină de minunăţii, viaţa trece repede şi este păcat să nu vezi măcar o parte din frumuseţile lumii.
Ivona
Si eu am fost tot in Lagos in luna de miere. A fost singurul loc unde nu m-am intalnit cu nici un roman. Noi am stat la Lagosmar, un hotel foarte dragut aproape de plaja. Am scris despre experienta din Algarve aici: http://ivonarustem.com/?p=232. Sa ai o luna de miere de vis!
Tomata
am citit articolul tau, Ivona. ti-am trimis un mesaj pe Facebook 🙂
Multumesc de urare. 😉
Maria
Foarte interesant articolul!
Nici noi nu suntem adeptii concediilor scumpe. O singura masa o rezervam pentru un restaurant putin mai scump sa vedem cum este. In rest incercam sa ne limitam cheltuielile pentru a putea face si vedea mai multe cu banii.
Marius W.
Cu ceva vreme în urmă și eu mă enervam când auzeam afirmațiile de genul celor care au declanșat articolul acesta. Acum însă, mă bucur că suntem mai puțini pe drum și aglomerația este mai mică pe unde merg 🙂
Iulia
Interesant articol,si noi ne regasim in articolul tau si confirmam cele spuse de tine. 🙂 Daca vrei iti pot trimite un mail cu informatii despre Portugalia, am fost chiar in Lagos in iunie anul trecut.
Iulia
Tomata
da, chiar te rog. 🙂 orice informatie ne ajuta 🙂
roșu vertical
Am intrat pe linkul vacantei din Barcelona si-am vazut vreo doua locuri in care n-am fost, asa ca-mi fac planuri. Vizavi de unde locuim noi e un apartament care precis se inchiriaza in sistem airbnb sau ceva similar, ca mereu apar alti oameni pe terasa si jocul meu preferat e sa-mi imaginez de unde sint fiecare. 🙂
Partea asta cu mersul la rude in vacanta o resimt din plin vara asta. In calitate de gazda :))
Anastasia
Respect! Pentru mentalitatea de a nu cheltui aiurea banuti munciti. Cred in confort pentru cine-si permite, dar nu cred in snobismul romanesc. Sunt romani care-si fac credite cu dobanzi grele ca sa mearga in concedii all inclusive, ca sa arate lumii cum au fost tratati si intorsi acasa fac foamea. Noi nu am umblat in multe locuri, dar la greci si noi am fost tot in camera cu bucatarie si am cheltuit 100 euro 2 persoane pe mancare. Am cumparat materia prima din Lidl si gateam o data la 2 zile, ca si tine. Dimineata si la cina un sandvis, un pateu, o dulceata de acasa, o pasta cu pesmet facut din coji de paine lasate la uscat 🙂 Transportul si cazarea au fost 140 euro de persoana. Ultra ieftin! E drept ca nu am vizitat, dar urmeaza in concediul viitor. Acum avem un bebe de 1 an si 7 luni, dar si anul trecut si anul asta, mergem la noi la mare si stam la o casa cu baie proprie si acces la bucatarie utilata. Si nu, nu mi-a cazut coroana sau unghiile ca am gatit in concediu 🙂 Am si eu prieteni care zic ca nu vor sa gateasca in concediu, si ca mai bine stau acasa. I’m not agree! Mai ales ca sunt fff constienta ce beneficii psihice are o escapada din rutina zilnica. Concediu placut si multumesc mult pentru tips & tricks!
silvia
Referitor la prima parte a articolului tău, cred că depinde foarte mult de oamenii pe care îi ai în jur și de cât de mult îți pasă de părerea lor. Dacă am un prieten care mă judecă pentru că spun că n-am bani sau pentru că, știu eu, aleg să cheltui mai puțin decât el pe o vacanță, o să mă gândesc foarte bine de ce (mai) suntem prieteni. Dacă îmi spune asta vreun coleg de la job sau vreo persoană pe care abia o cunosc, să-i fie lui de bine. Sunt mai odihnită la cap de când nu mă mai lupt cu morile de vânt, explicându-le oamenilor ce și cum. În definitiv, treaba lor, ei să fie fericiți la all inclusive sau unde le place. Mi-aș dori tare ca oamenii să renunțe la arătat cu degetul spre buzunarul altora, că e prea plin sau prea gol, chiar nu contează dacă nu te afectează direct.
Eu una am rezervat până acum exclusiv de pe Booking pentru că am găsit mereu oferte faine. E drept că am obiceiul să fac zeci de rezervări cu multe luni bune în avans 😀 Mă ajută și faptul că majoritatea sunt cazări cu anulare gratuită.
Singura dată când vreau să mă răsfăț și cheltui puțin mai mult e de ziua mea, cum știi și tu plec mereu în perioada aia. Recunosc că mi s-a cam luat să plec mereu în august când totul e scump peste tot, așa că la anul, când schimb prefixul, cred că e ultima dată când o fac.
Nu gătesc în concediu pentru că nici acasă n-o prea fac 😀 dar un sandwich și-o salată se poate prepara aproape oriunde. Sunt gurmandă și îmi place să experimentez bucătăria locală, dar chiar și așa nu spune nimeni că trebuie să mergi la 5 stele Michelin pentru asta. Cea mai faină experiență a fost în Lisabona, unde am găsit o crâșmă de cartier cu mâncare foarte bună și ieftină tare și un chelner amabil care ne-a dat și o mică lecție de portugheză 😀 Asta ca dovadă că uneori trebuie să uiți de hartă.
Pingback:
Irina
Cu trei lucruri nu sunt de acord:
1. Pe booking.com am gasit de multe ori oferte misto. In plus, este un site sigur – iar asta chiar e un mare atu cand calatoresti in zone mai putin sigure, dar frumoase, sau esti cu un batran sau copil dupa tine.
2. All-inclusive este OK mai ales daca ai copii mici si nu vrei sa-i cari dintr-o parte in alta, vrei sa le dai mancare la orele cu care s-au obisnuit si vrei sa ai totul la indemana. Dar si atunci cand vrei sa trandavesti pur si simplu: dupa o perioada mai aglomerata sau poate asa iti incarci bateriile in concediu. Depinde de fiecare ce prefera sa faca in timpul liber, iar daca isi permite all-inclusive, nu vad care este problema.
Asa cum tie nu-ti plac cei care te arata cu degetul ca mergi in vacante on a budget, nici lor nu le-or fi placand sa fie judecati ca isi permit sa plateasca mai mult.
3. In vacantele on a budget nu e musai sa te incadrezi in 500 de euro de persoana – asta depinde in mare masura de destinatie. Ca sa ajungi in unele locuri misto ai nevoie de suma asta doar ca sa-ti platesti avionul. Ma refer la locurile mai exotice.
Eu am o problema cu cei care imi numara banii, indiferent ca am multi sau putini – si mai ales daca ma judeca. Stiu ca asta ai vrut sa subliniezi si tu aici. Daca tot vorbim de vacante, am fost in Africa 2 saptamani si am cheltuit 3500 de Euro – o persoana, on a budget. Asta insemnand ca am incercat sa bifez cam tot ce era de bifat acolo (fara sa stau la vreun hotel de 5 stele) stiind ca nu voi reveni in curand pe acele meleaguri.
Evident, unii au zis ca am platit un pret corect, altii au fost de parere ca am aruncat cu bani si ca am fost trasa pe sfoara de agentii, dar asta nu este problema mea si incerc sa dau un raspuns ferm in aceste situatii, fara sa le dau apa la moara carcotasilor.
In fond, se intampla acelasi lucru cu orice am face: de la casa pe care ni-o luam, masina pe care o conducem, vacantele in care mergem – unii oameni te intreaba “cat ai dat?” chiar daca nu vor sa-si ia apartament sau masina sau sa plece in vacanta din care te-ai intors. E mai mult o curiozitate, dar e gresit cand isi dau cu parerea jignindu-te ca ai dat o caruta de bani pe o vacanta sau ca ai stat la all-inclusive sau ca ai plecat cu doar 200 de euro.
Atat timp cat sunt banii tai – este treaba ta cum ii folosesti.
Tomata
Stai asa. In primul rand eu nu-i blamez pe cei care merg la all inclusive. Fiecare merge in calatorie asa cum ii place. Si daca mie imi place sa alerg de la obiectiv la obiectiv nu inseamna ca tuturor trebuie sa la placa asta. Ar fi si culmea Acest articol este scris pentru cei care prefera sa calatoreasca la fel ca mine sau care nu stiu sa calatoreasca ieftin si-si doresc asta. Ma deranjeaza, asa cum am scris in introducere, oamenii care rad de cei care calatoresc ieftin, nu invers. Mai citeste o data si-o sa vezi ca n-am scris nicaieri ca daca ai bani si-ti permiti, totusi calatoreste ieftin, ca asa zic eu. Nu cred ca o sa gasesti ideea asta in textul meu. Deci nu ii judec pe cei care au bani sa dea pe all inclusive. Ci pe cei care ii judeca pe cei care totusi calatoresc dar nu arunca cu bani in stanga si in dreapta pentru ca NU AU.
Apoi, n-am dat suma de 500 de euro ca suma definitiva. Am spus ca asa am facut noi. E o diferenta. Si stiu ca vacantele on a budget pot sari de suma asta. Tocmai am platit 519 euro pe biletele de avion catre Portugalia, care tot o vancanta low-budget este, dar e prima de pana acuma pentru care platim transportul atat de mult.
Celor care le da mana sa se rasfete in hoteluri de 5 stele cu spa si cu limuzina la usa e foarte bine ca se pot bucura de serviciile astea. N-am eu nici o treaba cu ei. Atata timp cat nu-mi rad mie in fata ca stau intr-o camera inchiriata la marginea orasului.
Asa cum ai concluzionat: “e gresit cand isi dau cu parerea jignindu-te ca ai dat o caruta de bani pe o vacanta sau ca ai stat la all-inclusive sau ca ai plecat cu doar 200 de euro.”
Irina
Tomata, intentia mea nu a fost sa desfiintez tot textul scris de tine. Erau numai 3 obiectii. Din text mi s-a parut ca ai fost categorica in privinta lor, motiv pentru care am si comentat.
Tomata
stiu ca tonul pare categoric si revoltat si chiar e. pentru ca m-am enervat foarte tare cand am citit ce i s-a spus Nebuloasei: “cum poti tu, cu prestanta ta, sa spui ca ai plecat cu bani putini la Paris?” Mi-a sarit mustarul la 1m in fata mea, cred ca daca mie imi spunea cineva asa ceva, i-as fi intors spatele si-as fi plecat. Nu concep rusinea asta de a nu avea bani, de a vrea sa pari ceva ce nu esti.
Cat despre all inclusive, noi nu suntem genul, dar am prieteni care prefera sa mearga in vacanta si sa zaca pe plaja, pur si simplu sa se odihneasca. Foarte bine, e alegerea oricui. Chiar nu ma leg de nimeni care isi permite sa calatoreasca scump, sau care are bani si isi permite sa stea la hotel de 4-5 stele. De-asta oferta e atat de vasta, sa poti alege ce-ti doresti. Deci nu sunt impotriva celor care au bani si calatoresc scump 🙂
Imi pare rau ca am fost gresit inteleasa sau ca s-a strecurat prin text ideea asta. chiar am avut grija sa o evit.
lala
Vai, ce nervoasa esti!
Vreau sa iti zic ca nu o data am mers in concediu si am gatit, de cele mai multe ori si doua feluri de mancare si a fost foarte bine. Asta nu inseamna ca nu am mancat deloc la restaurant.
In luna de miere am fost la all inclusive si ne-a placut tare mult si varianta asta, numai ca e ceva mai scumpa.
Eu prefer oricum numai sa calatoresc, chiar si cu bani putini 🙂
Pingback:
Cristina
ti-am spus si pe FB, te iubesc, tu! ma bucur mult sa vad articole de genul .
Dupa cum stii si eu tot low cost calatoresc si chiar mi-au iesit vacante la preturi incredibil de mici. 12 euro pe noapte in dubla cu baie proprie in Atena, langa Monastiraki. sau 65 euro rt cu easy jet roma-atena. nici noi nu sarim de 500 euro ptr 2 persoane cu toate cheltuielile aferente.
Tomata
o sa vreau si eu adresa cazarii din Atena 😛 Nu stiu cand vom ajunge acolo, dar e pe lista.
Cristina
http://looknwalk.wordpress.com/2012/11/12/review-soho-hotel-athens/ (uite aici review-ul meu de pe blogul in Engleza). Posibil sa fie putin mai scump acum (si ooops am gresit cu 5 euro pretul, era 17 euro/noapte)
Eu vreau sa ma intorc in Atena.
Gheorghe
Am auzit de multe ori formulata conceptia asta de a face economie pentru concedii. Dar tu esti prea transanta si articolul tau se adreseaza numai celor care sunt deja de acord cu tine. Pe mine de exemplu nu m-ai lamurit in totalitate de ce e bine sa ma cazez unde e mai ieftin si sa mananc de la supermarket sau all-you-can-eat unde mancarea este tot din supermarket.
Am citit si articolul Nebuloasei si voi acordati o atentie prea mare unei categorii de snobi care oricum nu sta pe net sa va citeasca. Eu am fost in tot felul de excursii si concedii, atat pe cont propriu cat si in circuite, unele chiar horror, asa ca pot sa zic ca am vazut cum la ieftineala dar si la buget decent. Dar nu asta e important.
Sunt tot felul de oameni si ca o regula de aur, pretentiile de la un concediu cresc cu varsta. M-am obisnuit sa vad ca tinerii pana in 30 de ani prefera hosteluri insalubre si concedii super ieftine (ceea ce nu e neaparat rau), fiecare varsta cu specificul ei, dar dupa 30 de ani, cand mai apar si copii sau scade rezistenta la stress si mizeriile cotidiene, vrei tot mai mult de la concediul tau. Cam asta e ideea, lasand la o parte snobii si fitosii.
Deasemenea sunt oameni pe care nu-i intereseaza orasele turistice, vor sa mearga in natura in Muntenegru, Austria sau Elvetia, altii merg sa faca plaja samd. De multe ori am gasit experientele lor de concediu mai interesante si bogate decat ale mele care veneam din circuite.
Dar eu sunt de parere ca un concediu inseamna odihna si un pic de confort in plus, sau altfel vorbim de excursii de culturalizare si maratoane turistice gen circuit, unde numai de confort si odihna nu poate fi vorba.
In cazul meu, am trecut de varsta la care imi era suficienta orice cazare, orice conditii samd. Daca nu-mi ajung banii aman concediul respectiv sau imi aleg o destinatie mai ieftina, pana la urma important este sa ma simt bine, nu unde merg, cred ca se uita mult chestia asta, si azi f multa lume este influentata de facebook si se gandeste la ce o sa zica prietenii de o destinatie mai “modesta”, cand de fapt nu exista destinatii modeste daca tu te-ai simtit excelent!
Dar pe de alta parte, daca tot mergi undeva, eu nu inteleg de ce sa te privezi de un anumit confort, pt ca e concediu, nu delegatie. Apoi, legat de mancare, mi se pare iarasi o chestie aiurea, in fine, gustul fiecaruia, dar sa mergi in Italia de exemplu, si sa nu mananci macar o data o pizza sau paste adevarate de la o terasa buna, este ca si cum ai rata un obiectiv turistic gen Coloseum. Astea nu sunt fite, sunt experiente cu care ramai, vei sti ce gust are o pizza adevarata asa cum vei sti cum arata muzeul Vatican sau mai stiu eu ce. Un concediu inseamna si aceste “extravagante”, iar daca nu ti le permiti inseamna ca mai trebuie sa economisesti sau vei avea niste concedii trunchiate.
Inteleg ce vrei tu sa spui cu articolul, plus ca orice chibzuiala e de apreciat, dar nu poti sa judeci toata lumea dupa un calapod.
Cristina
O sa ma bag in ciorba pentru ca am trecut de 30 de ani. E adevarat, pana la un moment dat mergem in hosteluri (camera dubla, mereu, niciodata dorm) cu baie pe hol dar NICIODATA insalubre. De vreo 2 ani, preferam camere duble cu baie in camera. Dar tot in hostel sau pensiune. Diferenta intre hostel si hotel o face numele si pretul in cele mai multe cazuri. Lucrez in turism, stiu cum sa ma orientez.
NICIODATA nu voi amana o iesire pentru ca am buget redus. E cea mai mare tampenie si modul in care poti rata chestii super faine.
Dar, ai zis bine, fiecare om calatoreste CUM VREA. Sau cum ii este stilul.
Eu raman adepta low cost / buget , cu comfort mediu (aka daca am camera dubla cu baie proprie si e curat e ok). Prefer insa sa stau in centru si nu inchiriez prin airbnb. Folosesc hostelbookers sa aleg cazare (cum ziceam, pensiune sau hostel dar camera cu baie proprie).
Nu avem copii asa ca prefer sa ma si duc unde nu sunt copii la cazare. De aceea voi evita mereu cazarile de tip “family hotel”. Oricum nu mergem in resorts, de exemplu. Sunt genul sa mergem in orase, sa facem zeci de km pe jos prin ruine…
Din nou, nici un stil de calatorie nu e nasol , dar fiecare cu ale lui. INSA, cei fitosi ar fi bine sa nu dea cu pietre in restul.
Tomata
ma bucur tare mult ca ai spus ca nu inchiriezi prin airbnb, desi eu folosesc serviciul asta. e inca o dovada ca poti alege dintr-o multitudine de variante pentru a calatori ieftin, curat si in siguranta.
Cristina
o data am stat in apartament inchiriat prin venere de prietenii din olanda. dar cand ma duc doar cu sotul camerele duble in hosteluri sau pensiuni sunt absolut destul. booking.com imi face uneori cu ochiul dar am auzit niste chestii naspa despre ei (cum ca unii au raman fara rezervare…)
eu mai vb si direct la pensiune / hostel. asa am facut in atena, unde am prins la 12 euro/noapte/dubla cu metrou lg noi si toate obiectivele la pas
Tomata
Sunt prea transanta pentru ca sunt nervoasa. Si am scris pe blog tot ce i-as fi tipat in fata celui care mi-ar fi spus ce i-a spus Nebuloasei. Nu e treaba nimanui ce face celalalt cu banii proprii. Si nu are nici un drept sa il desconsidere pentru ca nu calatoreste cu bani multi. Iar ma enervez numai cand ma gandesc. Nu m-am adresat numai celor care sunt de acord cu mine, ci in special celor care nu sunt de acord cu mine si celor care vor sa calatoreasca si cred ca hobby-ul asta e foarte scump. Asta am vrut sa demonstrez prin articolul asta, chiar daca am urlat :))
Si nici nu urmaream sa conving pe cineva de ce e “mai bine” sa te cazezi unde e mai ieftin sau sa mananci de la supermarket. Erau niste exemple care sa sustina calatoritul, in aceeasi idee ca multi se feresc sau privesc din afara pentru ca au impresia ca e colosal de scump. Au fost cateva sfaturi pentru cei care nu isi permit sa arunce 500 de euro pe un citybreak, de exemplu.
Sunt de acord ca pretentiile cresc cu varsta si, dupa cum vezi, n-am incurajat lumea sa accepte orice. N-am stat in dorm-uri cu cate 8 paturi – aia chiar ar fi fost ieftin, si nici nu practic couchsurfing-ul – care e pe gratis. Da, am anumite pretentii, dar se pot indeplini si cu un buget redus.
Cum am mai spus si sus, in alt comentariu, nu vorbesc despre ce-i place fiecaruia sa faca in concediu. Daca vrei sa te duci sa stai pe plaja 12h pe zi si in rest sa nu mai faci nimic, e perfect (desi nu si sanatos), dar nu veni sa-mi razi in fata sau sa ma iei la intrebari daca nu mi-e rusine sa spun ca am cheltuit “doar” 200 de euro in concediu. N-are nimic a face una cu alta. Deci nici despre ce le place oamenilor sa faca in concediu nu e articolul meu. Am scris mai demult despre asta http://www.tomatacuscufita.com/2009/08/19/cum-calatoresti/
Si sunt absolut de acord ca acolo unde mergi trebuie sa te simti bine.Voiam sa subliniez in articolul meu ca se poate sa te simti bine si cu bani putini, nu doar in hoteluri cu multe stele.
Si din comentariul tau, ideea cea mai apropiata de ce-am scris eu mai sus e aceea cu lumea care “influentata de facebook si se gandeste la ce o sa zica prietenii de o destinatie mai “modesta”, cand de fapt nu exista destinatii modeste daca tu te-ai simtit excelent!” da… prietenii or sa spuna ca e o destinatie modesta? DE CE??? De ce sa spuna prietenii asta? cu ce drept???
Am si spus in articol ca incurajez lumea sa incerce specificitati pentru ca altfel pierde o parte din frumusetea locului. cred ca ai interpretat un pic prea drastic ce-am scris, la fel cum eu poate am avut un ton prea transant.
Gheorghe
Inainte sa citesc articolul tau am dat de postarea lui Arhi: http://www.arhiblog.ro/vrem-turism-ieftin/
Si el puncteaza ceva foarte bine. Multe destinatii dorite de publicul larg nu sunt chiar de buget, gen un salar mediu pe economie de persoana. Dar fiindca romanul nu vrea sa scoata bani din pusculita pentru destinatii vestice sau nordice, agentiile fac tot felul de rabaturi pentru a avea oferte tentante, de unde si ideea ca poti vizita Londra sau Stockholm ieftin.
Este o diferenta mare intre o vizita si un concediu si in general se scrie despre vizite (gen o zi-doua nu stiu unde). Oamenii citesc despre vizita cuiva la Paris care a bifat repede niste obiective si extrapoleaza la un concediu. Evident ca se poate si foarte ieftin, poti merge pe bicicleta pana acolo, dar lumea se asteapta la confort, pentru ca asa vede prin ofertele unde scrie f mic ca trebuie sa dormi in autocar sau mai stiu eu ce.
Am vazut atitudinea asta in circuite, unde oamenii dau cateva sute de euro pe un program si se asteapta ca de banii aia sa fie purtati pe brate, cand de fapt, circuitul este o bataie de joc pe care ti-o asumi de acasa de dragul unor obiective turistice pe care le vezi in fuga.
De asta articole gen cum sa calatoresti ieftin sunt utile. Eu apreciez articolele tale de gen si le citesc cu interes chiar daca nu sunt intrutotul de acord cu filozofia ta de calatorie. Eu sunt de parere ca omul trebuie sa aibe mai mult decat a planificat sa cheltuie pt ca mereu vor fi chestii tentante, gen o intrare nu stiu unde, un suvenir in plus pt nasu’, o inghetata, un comision neasteptat la hotel, o amenda, etc..
Minog
Chestiile astea sunt nazuri de pustani… orice om peste 25 de ani renunta la snobisme de genul acesta.
Tomata
se pare ca persoanele care au avut ceva de comentat au peste 30. :-s
Adriana
La un moment dat am realizat ca nici macar prietenii nostri nu stiu cum facem noi de calatorim ieftin. Asta ne-a determinat sa tinem blogul si sa povestim despre calatoriile noastre. Pe noi ne-au influentat povestile altora. Nici nu visam sa ajungem in India sau in Papua acum 5 ani, pentru ca nu ne gandisem la asta, dar odata ce am inceput sa lucram la visul nostru, banii au devenit cea mai mica problema.
Tomata
problema e ca multi nu citesc ce se scrie pe internet. multi nici nu stiu ca informatia e la botul calului, trebuie doar sa o citeasca…
merci ca ai lasat linkul la articolul tau la URL. am intrat rapid, dar o sa-l iau pe indelete mai incolo putin 😉
Pingback:
Cristina
De ce nu mergi cu trenul la Budapesta? Din Arad e 160 lei / RT pe adult. Ma gandesc ca nu e cu ft mult mai scump din TM . E drept ca eu fac 4 1/2 h la dus si 5 1/2 h la intors. Si eu voi zbura de pe Budapesta in Sept. Mergem cu trenul pana acolo, stam o noapte. Eu am reusit sa zbor cu 1 bagaj de mana mare si unul mic pentru 10 zile de calatorie, 2 persoane.
Ah si inca un tip: alegeti walking tours gratis. Da, tb sa dai tips dar e max 5 euro pe persoana (poti sa nu dai sau sa dai mai putin).
Uite un art scris de mine apropo de greselile din calatorii: http://prinarad.wordpress.com/2013/05/09/greseli-ce-nu-trebuie-facute-atunci-cand-calatorim/ (aia cu asteptatul sa fie cursul cel mai bun se aplica la greu in budget travel)
Si apropo de cum putem sa calatorim independent: http://prinarad.wordpress.com/2013/08/29/cu-pasi-marunti-spre-calatoriile-independente/
Ammelie
Sunt partial de acord cu tine.
Da, poti calatori ieftin, da, nu merita sa arunci banii pe fereastra (avionului), dar totul tine de prioritatile fiecaruia si de stilul de a calatori.
‘Ieftin’ acesta nu este o suma fixa, ci doar un raport dintre ‘ce am platit’ si ‘ce am primit’.
Astfel, daca mergi cu un copil mic in vacanta, s-ar putea sa vezi ca ieftin inseamna o cazare all inclusive, care te scuteste de griji si de cheltuieli neprevazute la fata locului.
Pe de alta parte, pentru mine un sejur e savurat pe de-a-ntregul doar daca gust bucataria locala la o taverna pe malul marii sau la un restaurant in piata centrala. E pur si simplu high-light-ul vacantei! 🙂
Am fost si la all inclusive, am fost si la studiori cu chicineta, am fost si pe cont propriu si prin agentie. Am fost de fiecare data cu un buget fix, impus de circumstante, si chiar daca am cheltuilt mai mult sau mai putin, atata vreme cat m-am intors fericita de acolo, cu mii de amintiri si fotografii, worth it! 🙂
Pingback:
Pingback:
Dionisie Valentin Emmy
la mine 100 euro transport,cazare,.vizite muzeu,grădină botanică, etc este ieftin,. 🙂 😛 🙂 (Y) daca as avea 500,1000 de euro m as duce in asia,sua ,nu in europa hihihihihihi 😛
Leontin
da esti foarte tare chiar ma bucur ca ti’am citit articolul aveam mare nevoie.
Vlad
Am citit articolul si m-am regasit aproape total in el (sunt inconjurat de genul acela de oameni fuduli). Nu am fost de acord cu un singur lucru, gatitul “acasa”..mi se pare ca este pierdere de vreme sa stai sa gatesti cand iti poti petrece timpul acela luand pulsul pub-urilor, restaurantelor etc. Va urez sa aveti parte de cat mai multe calatorii placute si sa impartasiti si cu noi itinerariile dvs.
Lucia
super articol! Parca esti geamana cu mine, cam la fel gandesc si eu! Din pacate eu nu stiu prea bine cum sa caut cazari ieftine. Acum caut asa ceva pentru Roma 3 zile, din 20 mai O sa stau 12 nopti in Italia, daca nu gasesc cazare ieftina, o sa trebuiasca sa tai din lista obiectivelor turistice ceea ce nu vreau!
Dana
Super articolul tau! Ma bucur ca exista oameni atat de draguti ca tine, care stiu sa se bucure si sa guste din frumusetile lumii, ale vietii! La cat mai multe prilejuri de bucurii! Sa ni le impartasesti si noua! Dana
Delia
Și acum pe bune, de ce să plătești mai mult de 50 de euro pe cazare pentru că oricum nu te duci acolo să stai în cameră..?! Recunosc, uneori îmi place să mă răsfăț, și mai merg și în locuri mai scumpe, dar consideri că poți să te bucuri de călătorie și cu buget restrâns. Sunt de acord cu tine.
Matei Iancu
Foarte tare blogul! Recomand deasemnea si https://spotting.ro/2016/11/26/cum-gasim-bilete-de-avion-iefine-spre-destinatii-exotice/
Wili
Yap! Nici mie nu imi place sa stau intr-un loc (mare plictis!) sau sa pierd o imagine spectaculoasa pentru ca trebuie sa fiu la masa la ora fixa. Dar cind spui ca 50€ cazarea e ieftina, cu regret iti spun ca mie mi se pare scumpa. Prietenii mei au fost in Paris la un hostel (tot asa, camera, nu dormitor comun) si au dat 8€ /persoana/noapte; mai ieftin decit in tara.
Educatie Financiara
Multumim pentru idei!