Florența în trei zile fără două seri
Dacă aș fi fost în locul lui și mi-aș fi dorit atât de mult să văd un loc, cred că m-aș fi bucurat mai mult. Sotzu’ cred că s-a bucurat în sine, că nu l-am văzut debordând de bucurie și entuziasm. But then again, e maramureșean, he keeps calm by nature și manifestările zgomotoase mi le lasă mie.
Duminica trecută, am ajuns așadar în „cel mai frumos oraș din lume” (that’s what he said) eu pentru prima oară, el pentru a doua, dupa 14 ani. Dar înainte, să ne ocupăm de detaliile tehnice și administrative că nu ajungi așa cu una cu două la Florența.
Transport
Chiar în ziua în care am ajuns de la Milano, la Wizz era iar reducere de 20% la toate zborurile. N-am stat pe gânduri și n-am plecat urechea la toate împotrivirile Sotzului, am scos cardul și-am cumpărat bilete către Bologna. Am plătit 653 de lei pentru două persoane, dus-întors, plus un bagaj mare de mână. Chilipir, dacă mă întrebați pe mine.
Cum ajungi de la Bologna la Florența cu trenul?
De la aeroport până la Gara Centrală – busul circulă destul de des și costă 6 euro de persoană.
Bun, de la Bologna trebuia să ajungem la Florența și aveam două opțiuni: bus sau tren. După ce am intrat pe trenitalia.com și-am văzut prețurile la trenuri, am zis că leșin. Ne ieșea transportul către și de la Bologna mai scump decât biletele de avion. Mulți ne-au spus că-s bilete și mai ieftine, dar trebuie să dai pe „All solutions”, buton pe care eu nu l-am găsit primele dăți. Au grijă italienii să te facă să platești mai mult. Într-un final, m-am pus pe căutat și-am găsit pe TripAdvisor exact cum să caut. Și pentru că-s fată de treabă, vă arăt și vouă, cu poze.
1. Intrați pe trenitalia.com, selectați ruta, ziua și ora (aproximativă) în care plecați și ziua și ora (aproximativă) când vreți să vă întoarceți. Apropos, la întoarcere, trebuie să tineți cont de ora aia de dinainte de îmbarcare. Socotiți așadar vreo două ore și jumătate, dacă nu chiar trei, înainte de a pleca avionul. Noi am plecat la 8:20 (și trenul a avut și întârziere) pentru a fi siguri că nu pierdem avionul de la ora 12:30.
2. După ce se afișează toate săgețile lor (Freccia Rossa, Argento și Bianca – sunt trenuri de mare viteză), aveți în josul paginii nenorocitul ăla de buton cu All Solutions. Apăsați pe el.
3. Când se afișează și trenurile regionale, intercity sau altele, alegeți-l pe ăla care vă convine cel mai mult, care e și mai ieftin decât săgețile.
4. Selectați apoi și cel mai potrivit și ieftin tren de întoarcere.
5. În josul paginii vi se va afișa prețul total și vi se vor cere datele de contact. Biletele le veți primi pe mail, pe printați și le luați cu voi în tren.
Și uite așa ați cumpărat bilete cu doar 36 de euro în loc de 100, pentru două persoane. Bineînțeles, asta înseamnă că nu ajungi în 30 sau 45 de minute de la Bologna la Florența, ci într-o oră și jumătate (dacă trenul n-are întârziere de o oră – cum am pățit noi) și că trebuie să mai și schimbi trenurile – destul de repede – la Prato. Dar e ok, măcar nu cheltui atât de mulți bani. Poate niște nervi, dar nu-i nimic.
Cazare
Deși prima experiență cu airbnb.com n-a fost prea încurajatoare, am decis să-i mai dăm o șansă. Și bine-am făcut pentru că guesthouse-ul pe care l-am găsit acolo e de departe una dintre cele mai frumoase cazări pe care le-am avut de când călătorim. L’Aranceto Guest House e la vreo 2,5km de Gara Santa Maria Novella, sunt câteva stații de bus aproape de ea și camerele arată așa:
V-aș spune cât de mult mi-a plăcut, dar am foarte multe de scris și nu mai insist. Dar tot mai zic ceva de terasa aia cu portocalul ăla minunat: dacă aș avea așa ceva în curtea mea, nici n-aș mai pleca de acasă.
Cazarea ne-a costat 150 de euro pe trei nopți. + 12 euro pe 3 zile, pentru amandoi – taxa de turism. Îi găsiți pe airbnb, pe Facebook sau pe site.
Masă
Ca de obicei, micul dejun l-am luat la pensiune, acolo în curtea aia minunată și a constat în mâncare de la supermarket. Pentru prima oară, nu ne-am mai cheltuit banii doar pe mâncare. Am luat prânzul în fiecare zi în oraș, am mâncat pizza sub 10 euro, paste (tre’ să notez și aici să nu-mi mai cumpăr paste carbonara în Italia că am dat chix de două ori deja), lasagna și evident, înghețața. DIVINĂĂĂ! Am plecat de acasă cu durere de gât, dar nu mi-a păsat, tot am mâncat zilnic câte o înghețată sănătoasă. Nu poți merge în Italia și să nu mânci înghețată.
Obiective
Na, că am ajuns și la Florența în sine. După un duș rapid, am luat-o înapoi către Gară, căci de acolo începe Orașul vechi, acolo e toată frumusețea ei. La prima vedere n-am fost impresionată. De fapt în prima zi, eram destul de dezinteresată, dar bine că mi-am dat repede seama care-i problema și-am remediat-o din a doua zi. Problema era că nu-mi făcusem temele și nu așteptam să văd nimic. Nu-mi place un oraș dacă nu știu ce aș vrea să vizitez, dacă nu mă atrage nimic. Însă a doua zi, am luat wikitravel-ul la puricat și totul devenise mai interesant. Îmi setasem obiective pe care voiam să le văd și Florența s-a dezvăluit de-a dreptul magistrală. Dar iar m-am grăbit.
Prima oprire, după ce-am luat masa a fost, în Piazza del Duomo, unde am profitat de lipsa turiștilor și-am urcat în Turnul Giotto.
Biletul a costat 10 euro de persoană, dar timp de 24h se putea intra cu el în Turn, în Baptisteriu, în subsolul Catedralei și în cupolă. În afară de cupolă, am intrat a doua zi peste tot. Până în vârful Turnului Giotto, am urcat 414 scări – am zis că leșin.
După turn, am luat-o pe străduțe și-am ajuns la Palazzo Vecchio, care-i și sediul primăriei. Pe dinafară nu mi se pare nu știu ce, chiar dacă-l are pe David al lui Michelangelo în față. Acest David e o copie, pentru ca adevarata statuie se afla la Galeria Academiei, si poate nici acolo, pentru ca de multe ori, alte copii o inlocuiesc pe originala.
Însă pe dinăuntru, părea tare frumos.
De-acolo ne-am îndreptat către Ponte Vecchio, dar mai întâi am trecut pe lângă Galeria Uffizi, în care n-am intrat, dar le-am admirat de afară.
Pe faleza râului Arno, m-am uitat mai întâi în stânga, pentru că soarele bătea din spatele Podului Vechi.
După care, înaintând, l-am văzut mai bine. Și mi-a plăcut. A fost singurul obiectiv din prima zi, care chiar m-a impresionat. Așa-i că se vede entuziasmul pe fața lui? :))
Ponte Vecchio e, de fapt, casa bujutierilor. Nu găsești atceva decât bijuterii.
Prima zi s-a încheiat după ce-am mai hălăduit puțin pe străduțe. Dar cu plasele pline de cumpărături (de-ale gurii), eram prea obosiți să mai stăm să vedem orașul luminat la căderea serii.
A doua zi am început-o cu o oprire la Basilica di Santa Maria Novella, unde n-am intrat pentru că se plătea. Am pozat-o totuși.
După care am ajuns la primul obiectiv care mă interesa. Capela familiei Medici, unde erau înmormântați principii. Biletul a costat 8 euro de persoană. Nu stau foarte bine la capitolul istorie, așa că mă așteptam să găsesc pe-acolo ceva urme de-ale Catherinei de Medici. Cred că-s totuși în Franța. Cu toate astea, mi-a plăcut foarte mult capela de lângă Biserica San Lorenzo.
Mi-au plăcut și mai mult cele 9 sculpturi ale lui Michelangelo, care înfrumusețează sacristia principilor.
Următoarea oprire a fost la Baptisteriul Domului, unde am fost din nou impresionată de măreția lucrărilor. Am decis că Florența e mult mai frumoasă pe dinăuntru decât pe dinafară.
Am intrat și-n catedrală, unde intrarea e gratuită, dar, doamnelor, dacă aveți umerii goi și fuste prea scurte, va trebui să dați 1,5 euro pe o hartie care să vă acopere. Eu am avut o bluză, deci am salvat 1,5 euro. De fapt 3, că și la Santa Croce e aceeași poveste.
Interiorul domului nu mi s-a părut atât de interesant, și nici Santa Reformata – subsolul cu ruinele fostei biserici.
În cupolă n-am mai intrat pentru că era o coadă de înconjura toată piața. Și nici nu se mișca prea repede, iar la durerea mea de picioare, nici nu mă gândeam să stau pe loc atâta timp.
Următoarea oprire a fost la Muzeul Bargello, unde iarăși n-am intrat.
Santa Croce a fost un must see pentru că adăpostește mormintele unora dintre cele mai mari personalități ale Florenței și ale lumii:
Donatello
Machiavelli
Și mulți alții. Mi-au plăcut și picturile murale și toate statuile care decorau interiorul:
În curte, sub una dintre galerii, Infernul lui Dante era ilustrat în niște sculpturi. Am pus aici doar câteva, dar în albumul de pe picasa le vedeți pe toate.
Biletul de intrare a fost de 6 euro de persoană. La ora 17 am plecat către Pisa, dar despre asta într-un alt post.
A treia zi, am luat-o iar la picior și-am ajuns la Palazzo Pitti.
Îmi pare rău că ne-am zgârcit la 13 euro și-am renunțat la Camerele Regale în favoarea Grădinilor Boboli, pentru care am plătit 10 euro de persoană. N-am fost deloc impresionată. Singurele lucruri care mi-au plăcut au fost picturile din Muzeul Argintăriei:
Bijuteriile
În rest… cred că aș fi preferat să mă plimb prin camere, sigur sunt mai interesante.
Am luat-o din nou către Ponte Vecchio și-am decis că mergem la Siena. Dar și despre asta în alt post.
Toate pozele le găsiți în acest album.
21 Comments
Gheorghe
Un oras minunat! E foarte frumoasa panorama din turn, eu nu am urcat acolo.
As avea o precizare la articolul tau, mormantul atribuit de tine lui Dante nu e al lui, de fapt Dante este ingropat in Ravenna (unde a murit in exil), in Santa Croce exista un mormant gol, si anume: https://picasaweb.google.com/lh/photo/y9BsCdqwxm1htiHoOSQgiNMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink
Deasemenea Donatello este ingropat in San Lorenzo. Totusi in Santa Croce sunt diverse placi comemorative si monumente a unor personalitati florentine care sunt ingropate in alta parte (de ex. Marconi).
Tomata
pai mormantul ala i l-am atribuit si eu lui Dante.
cat despre cel al lui Donatello, ma miram eu de ce nu e nici un mormant, doar un fel de tablou in 3D 😀
Mirela
Andreea, de fiecare dată când călătoreşti pe undeva, de abia aştept să revii cu informaţii pe blog despre locul respectiv. Postarea asta am aşteptat-o cu nerăbdare în acest weekend! Evident, mulţumim şi pentru pozele de pe Picasa! 🙂
Tomata
vai, daca ai stii cat de greu scriu articolele astea… mi-a luat 3 ore si jumatate sa-l scriu si sa-l pregatesc pe asta. dar intotdeauna sunt multumita de rezultat si ma bucur tare mult daca ajuta sau incanta pe cineva. 🙂
Mihaela Dămăceanu
Eu visez să văd Florenţa din copilărie, de când citeam Agonie şi extaz. Cum nu am ajuns încă, m-am bucurat de miniplimbarea asta alături de voi, fericiţilor! Preţurile pe care le-ai găsit pentru cazare şi transport au fost superrezonabile, dar biletele de intrare la obiective sunt scumpe. Per total, iar ai obţinut un preţ foarte bun pentru o destinaţie atât de scumpă în general.
Tomata
multa lume nu intelege ca se poate calatori si ieftin. avem prieteni care au impresia ca suntem milionari in euro la cat ne plimbam, insa nu-i deloc asa. am uitat sa spun ca pe langa biletele de avion si de tren, in cele 4 zile petrecute la Florenta am cheltuit 350 de euro impreuna (masa, transport in oras, transport la Pisa si Siena, suveniruri, intrari). chiar nu mi se pare o suma formidabila, cu atat mai mult cu cat avionul a fost platit cu 3 luni in urma. iti doresc sa poti ajunge si sa te bucuri de ea. e foarte frumoasa.
Anca
Vazand pozele tale, mi-am amintit de ce imi place atat de mult istoria artei. Minunate imagini, iar tu povestesti atat de frumos! M-am entuziasmat atat de tare incat imi vine sa ma sui in avion si sa trag o fuga la Florenta. Chiar daca am fost o data acolo, nu am apucat sa vizitez in interior toate obiectivele turistice si sunt atat de frumoase. Sa stii ca si eu ma manifest la fel ca si sotul tau, nu se vede fericirea pe fata mea, dar in sufletul meu radiez.
Tomata
sunt enorm de multe obiective turistice si muzee incat nu cred ca ti-ar ajunge o saptamana sa le vezi pe toate. iti doresc totusi sa se intample. eu dupa Paris m-am lecuit de muzee, nu-s o devoratoare de arta si foarte greu ma impresioneaza pictura.
Andreea
Multumim de postare! Sper sa vizitez si eu in viitorul apropiat Florenta.
lala
Pana la urma sotul a fost fericit ca a revazut Florenta, asa-i?
Si eu abia astept sa povestesti pe blog despre locurile pe care le vizitezi, ai tu un stil aparte de a povesti si mie imi place tare mult, la fel ai facut si acum cu Florenta, aproape ca nu mai trebuie sa merg acolo :)))))
Tomata
O fi fost, dar pe fata lui nu se vedea :))
Aaa, asa am zis si eu despre Venetia. vazusem atatea poze ca aveam deja impresia ca am fost. dar cand am ajuns acolo, chiar nu se compara cu nimic din ce au surprins altii in fotografiile lor.
corina
Florenta este un oras superb. Eu am ramas profund impresionata de toate obiectivele turistice, de atmosfera orasului, de paste (dar ai dreptate, nu carbonara, care au fost cele mai proaste mancate vreodata), de dulciuri, de mirosuri, de inghetata, o daaaaa :)) In Florenta parca respiri cultura. La fiecare colt de strada ai cate ceva de vazut. Mi-ai trezit amintiri frumoase cu aceasta postare :))
Acum este prea tarziu pentru a-ti mai spune asta, dar poate le va folosi altor cititori care isi vor dori sa viziteze Florenta. Exista un card de turist cu care ai acces gratuit la vreo 60 de muzee si obiective turistice, in general intra cam tot ce este mai important de vizitat. Este valabil 72 de ore, costa 50 euro de persoana (atat era anul trecut) si poate fi achizitionat de la punctele de informare turistica. A, si tot cu el poti circula gratis cu orice autobuz din oras.
Noi chiar am calculat la sfarsit si ne-ar fi ajuns mult mai scump daca am fi platit peste tot intrarea. Cu cardul nici macar nu trebuie sa stai la cozile acelea uriase, mai ales la Galeria Uffizi, exista o intrare aparte. Deci ai un fel de tratatment VIP :))
Tomata
noi n-am vrut sa intram peste tot, deci nu ne-a interesat cardul. si 100 de euro ni se parea prea mult oricum. dar merci de informatie, poate ii va ajuta pe altii.
Bia
La o singură chestie te contrazic: nu cred că e mai frumoasă pe dinăuntru decât pe dinafară, deși trebuie să mărturisesc că înauntru am stat mai puțin ca afară :)) Na, cunoști fixatia mea cu Toscana și cu Florenta, deci nu mai elaborez. Mă bucur că totuși ți-a plăcut, Toscana e minunata, pe oricine vrea să vadă ce e mai frumos din Italia, în Toscana îl trimit.
Nu stiu dacă ați fost în Piazalle Michelangelo, de acolo se vede fantastic Florenta, eu nu o mai pot uita după ce am văzut-o de acolo, ufff, da nu trece vremea mai repede până în octombrie, că mă întorc la ea!? 😉
P.S. Văzui și pozele, deci am făcut plimbarea cu voi prin orașul sufletului meu…
Tomata
eu am ajuns la concluzia ca-i mai frumoasa pe dinauntru dupa ce-am vazut Capela Medici si Baptisteriul. Si Biserica Santa Croce. Si sunt convinsa ca Palatul Pitti e superb pe dinauntru, pe dinafara, in afara de marime, nu mi s-a parut deloc impresionant. nu mi-a placut nici Palazzo Vecchio pe dinafara, in schimb in interior, atat cat am vazut, chiar a fost deosebit. Daca e sa aleg intre Florenta si Siena, aleg Siena, mai mult mi-a placut atmosfera si feelingul ei.
Din Toscana am vazut putin din tren si cred ca e tare frumos prin satele alea cocotate pe varfurile dealurilor, dar pe mine nu ma atrage deloc. nu ma tenteaza Cinqueterre si nici la Pisa sau Siena nu m-as fi dus daca nu erau atat de aproape de Florenta. Am ales Italia de doua ori numai pentru ca asa s-a nimerit. La Milano, de exemplu, n-as sfatui pe nimeni sa se duca, atat de anost mi s-a parut. In schimb Venetia e alta poveste. Daca vrei, e orasul meu de suflet din Italia. 🙂
Bia
Da, te inteleg. Cu Milano e putin ciudata treaba, parca nu e Italia si totusi eu am zis ca fara sa fi vazut Milano n-as fi inteles complet Italia. Pana la urma mie mi-a placut si Milano desi recunosc ca imprejurimile lui (Como, Pavia, Bergamo etc) sunt mult mai fermecatoare. Siena e fantastica, regret ca am stat atat de putin 🙁 Mie imi place foarte mult si Pisa, am fost de doua ori 😉
Cu Venetia e alta poveste, dar tot nu-mi place mai mult ca Florenta 😀
Abia astept sa mai scrii despre vacanta asta!!
Greta
Noi am urcat şi-n turn, şi-n cupolă – pentru că, în turn fiind, am băgat de seamă că din cupolă ai panoramă mai bună (mai sus şi fără zăbrele, ceea ce permitea nişte poze mult mai reuşite). Aşadar, 414 trepte turnul + 463 cupola = 877 de trepte, într-o singură dimineaţă :)) Mi se taie respiraţia numai cât mi-aduc aminte. Am fost nebuni de legat :)))
Tomata
noi am facut poze si prin zabrele si au iesit ok. 🙂
daca nu era coada ATAT de lunga sau macar daca se misca mai repede, m-as fi sacrificat.
Zgomotoasa
Ce frumos e orasul! Cred ca a meritat toti banii. Am fost in Italia doar la Venetia, dar este o tara pe care vreau musai sa o vizitez. Si mai vreau sa ajung in Polonia si Cehia. Mi se pare interesant. Bine, daca as fi milionara as vrea sa vizitez toata lumea. Cum nu se poate, mergem pas cu pas 😀
Tomata
te-ai satura daca ai vedea toata lumea dintr-un foc. tot ce-i prea mult strica. chiar si calatoriile. si iti spun din experienta. acum 3 ani am fost intr-un mini circuit prin Germania, Belgia, Luxemburg si Franta. Pana sa ajungem la Strasbourg nu mai aveam chef de nimic. Si dupa excursia aia n-am mai plecat nicaieri vreo 5 luni. pur si simplu nu mai aveam chef. asa ca ai grija ce-ti doresti 😉
Pingback: