Eliberarea mea în dar

I finally let him go.

Aș spune-o în română, dar oricât m-aș strădui, tot n-aș găsi o traducere care să exprime toată încărcătura pe care o poartă în ea expresia asta în engleză. Mă gândesc la ea de fiecare dată când o aud prin filme, seriale sau melodii. Aduce eliberare, împăcare și resemnare, dar îmi plac mai mult primele două.

Azi, tatăl meu ar fi împlinit 59 de ani. Nu pot să nu mă întreb cum ar fi arătat, cum ar fi fost viața lui dacă nu s-ar fi stins în 2010, cum ar fi privit tot ce-am făcut, ce m-ar fi sfătuit și cum ar fi decurs lucrurile între noi. În locul răspunsurilor trăiește doar imaginația și e destul de vagă și de incoerentă. Nici visele nu-mi sunt mai clare, iar amintirile se estompează pe zi ce trece tot mai mult.

Cu toate astea, 27 iunie e gravată adânc în mintea și în sufletul meu. E una dintre zilele speciale de peste an, în care gândurile se adună de pe unde hăladuiesc și se opresc în același loc: la amintirea tatălui meu.

Anul trecut eram tristă de ziua lui, anul ăsta sunt senină. Împăcată. Eliberată. Resemnată. Îmi place să mă gândesc că având-o pe mama mea alături de el, nu se mai simte singur (dacă s-a simțit vreodată – continui să mă agăț de gânduri de genul ăsta, deși încet-încet, deschid ochii rațiunii tot mai tare…). Îmi place să îmi închipui că se plimbă împreună pe undeva deasupra mea. Sau poate pe lângă mine, sărbătorind fără să-i văd. Îmi place să cred că își petrec timpul liber veghind asupra mea și sper că faptul că eu mi-am primit liniștea e o bucurie pentru ei.

Atât de mult mi-aș dori să-l pot suna să-i spun “La mulți ani”. Să-l îmbrățișez și să-i dau un cadou de care n-ar avea nevoie, așa cum am făcut de obicei. O s-o fac în gând, fără să alunec înapoi în tristețe.