Sufrageria (I)

Am lălăit-o destul, așa-i? Dar numai pentru că n-aveam perdele la geam. Și pentru că n-am printat niște mesaje și pentru că n-am făcut niște rame. Pentru că deja lumea începe să freamete în comentarii, pe mail și pe facebook, nu mai găsesc scuze și vă prezint o bucată din minunata mea sufragerie nouă. Pentru un before, click aici.

După ce Pinterestul m-a ajutat să scap de inhibiția de la început („cum e să ai o casă şi să nu ştii ce să faci cu ea. Adică să vrei să o decorezi, să o schimbi şi să o faci după chipul şi asemănarea ta şi să te uiţi în oglindă până căpiezi că tot nu te prinzi cum ar trebui să arate.” – scriam în 2010 în postul ăsta), ideile au început să curgă și preferințele să se contureze. Mi-am dat seama că vreau ca  sufrageria mea să reflecte pasiunile mele: lectura, călătoriile și animalele. Și o să vedeți pe parcurs cum le-am incorporat pe toate astfel încât încăperea să-și păstreze statutul de sufragerie sau cameră de zi.

Încă de dinainte să înflorească în mine obsesia și pasiunea pentru decoratul de interioare, am visat să am un reading nook. Noi nu avem un termen pentru așa ceva, dar tare-mi place să-i spun „cuib de citit”. Cum blocurile din România, toate făcute după aceleași tipare, nu permit foarte ușor să încropești așa ceva, a trebuit să lucrez cu ce am. Adică cu o lățime de 3.20m. Puțin cam larg pentru ideea de colț, dar Pinterestul mi-a venit în ajutor și am găsit soluția:


Asta e cea mai apropiată imagine, însă am găsit mai multe. Le vedeți pe toate în boardul meu de pe Pinterest. Odată ce-am stabilit că vreau așa ceva, m-am pus pe căutat mobilă. Am incercat toate variantele posibile și-am luat în considerare toate combinațiile posibile cu mobilă de la IKEA. Din păcate, nici una nu îndeplinea condițiile la măsurătoare. Așa că l-am sunat pe nenea care ne-a vopsit și mobila din hol și i-am explicat ce vrem. Rezultatul îl vedeți în poză. Sunt două biblioteci și două corpuri cu câte două dulapuri. Totul a costat 1600 de lei și sunt mulțumită de rezultat. Palul nu e de cea mai bună calitate, dar oricum nu plănuiesc să păstrez decorul ăsta până intră copiii mei la facultate.


Dar stați că am omis să vă povestesc cum și zugravul și instalatorul se împotriveau acestui decor. Aproape că m-au convins să renunț, dar am pus atâtea întrebări până am găsit soluția salvatoare. Le-am prezentat eu ideea mea conform căreia caloriferul dispărea de la geam. Voiam, în schimb, să pun două calorifere mai mici pe pereții laterali. Nu mă judecați, nu eram la curent cu funcționarea caloriferelor, deși tatăl meu a fost instalator și poate ar fi trebuit să știu că au motive întemeiate să fie acolo. În pozele de pe Pinterest nu erau calorifere, dar probabil americanii își încălzesc altfel casele. Mbuuun, și în vreme ce zugravul insista să păstrez urâciunea de calorifer de fontă, mai bătrân ca mine, dar „de o mie de ori mai bun decât astea noi (că păstrează mai bine căldura)”, instalatorul insista că aerul trebuie să circule și să își facă loop-ul de jos în sus, deci sub nici o formă să nu blochez această circulație cu un dulap. M-am gândit că un calorifer mai îngust, cam de 40cm, ar rezolva problema asta. Numai că la Dedeman, un calorifer de-ăsta îngust costă mai mult decât unul normal, de 60-70cm. Și oricum nu prea se pupau dimensiunile, pentru că dulapul ar fi fost prea jos, spațiul de depozitare prea mic, unde mai pui că urma să pun și buretele și că pervazul ar fi stat chiar deasupra caloriferului? Trebuia să găsim o variantă de compromis pentru că rămâneam la ideea fixă și la hotărârea că vreau musai, obligatoriu, reading nook la geam și biblioteci pe lateral. Soluția salvatoare am găsit-o în atașarea unor piciorușe la dulapurile de jos. Astfel încât am împăcat și capra (instalatorul) și varza (eu). Am un calorifer normal, de 2m lungime si 70cm lățime, sub geam – unde trebuie – în spatele banchetei, ca să-mi țină de cald la iarnă, și niște piciorușe la dulapuri care să-i permită aerului să circule și mie să șterg praful peste tot.

Așadar, prima dintre cele 3 pasiuni e redată prin cărțile din bibliotecă și reading nook-ul pe care încă nu l-am folosit pentru ce a fost proiectat. Că n-am avut timp, dar îl ador. Mi-am așezat cărțile în funcție de culoarea coperților, tot o idee pescuită de pe Pinterest. Totodată am toate cărțile la un loc – beletristică, ghiduri turistice, cărți de specialitate, dicționare. Înainte erau împrăștiate printr-o grămadă de locuri, că nu mai știam care unde sunt. Singura excepție fac cărțile de gătit și de nutriție, care sunt pe alt raft în hol. Pentru că nicăieri în casă nu aveam nici o fotografie expusă și pentru că m-am ambiționat după ce-am fost în vizită la Oana, am printat vreo 100 de poze să am de unde alege. Poze cu noi, cu părinții mei și cu câinii. Am cumpărat rame de la IKEA și le-am expus pe cele mai dragi.


Apoi, din dorința de a avea o cameră în alb și roșu, am cumpărat o pereche pentru felinarul meu alb, primit deja cadou cu ceva vreme în urmă. Am mai adăugat câte o jucărioară de pluș pentru că, întâmplător, le aveam la îndemână și mai urmează să adaug câte o plăntuță pe ici pe colo, poate deasupra bibliotecilor.

Despre buretele de la geam – e cumpărat de la Hornbach și are dimensiunea ideală, n-a trebuit tăiat. Husa și cele două perini sunt făcute de mine. Mai am și alt material, pe un maro mai închis, și vreau să mai fac o husă și mai multe perini.

Perdelele au întârziat atâta pentru că n-am avut timp să mă ocup de ele. Mă tot chinuiam să găsesc o soluție după ce-am instalat garnișa pentru draperie, și am primit-o de la mătușa mea care mi-a sugerat să cumpăr bare speciale care se atașează direct pe geam. În ziua aia m-am și dus să le cumpăr și le-am și instalat. Numai că, după ce-am sacrificat vreo două perdele, care nu mi-au ieșit nicicum, am luat una de la balcon, am tăiat-o în două și am pus-o să văd cum arată. Perfect, problemă rezolvată. Nici măcar n-am cusut-o pe margini, nici măcar n-am îndreptat tăietura. Așa am lăsat-o, epuizată de eșecurile precedente. O să-i vină și ei rândul, nu se vede că nu-i finisată.

Și cam asta e o bucățică din noua sufragerie. Mai am încă 3, dar mai am de lucrat la ele și nu vreau să le dezvălui înainte ca look-ul să fie complet 🙂

Păreri?