De ce dragostea pentru un animal e mai pură decât cea pentru un om

E o dragoste dezinteresată: Tereza nu vrea nimic de la Karenin. Nici măcar dragoste nu-i pretinde: ea nu și-a pus niciodată întrebările ce tulbură și chinuiesc cuplurile omenești: mă iubește? A iubit pe altcineva decât pe mine? Mă iubește mai mult decât îl iubesc eu pe el? Toate aceste întrebări adresate dragostei, întrebări care o judecă, o cercetează, o examinează, o interoghează, sunt de natură să o și distrugă din fașă. S-ar putea să nu fim în stare să iubim, tocmai pentru faptul că tânjim după iubire, ceea ce înseamnă că pretindem ceva (dragostea) de la celălalt, în loc să ne apropiem de el fără revendicări și să ne mulțumim doar cu simpla sa prezență.

Dar mai e ceva: Tereza l-a acceptat pe Karenin așa cum era, nu a încercat să-l transforme în propria sa imagine, a consimțit dinainte să-i respecte universul său câinesc, n-a vrut și nu vrea să i-l confiște și nu-i geloasă pe înclinațiile sale secrete (intime). Dacă l-a educat, n-a făcut-o ca să-l schimbe (așa cum vrea bărbatul s-o schimbe pe femeia lui și femeia pe bărbatul ei), ci numai pentru a-l face să învețe limbajul elementar care le-a înlesnit să se înțeleagă și să poată trăi împreună.
[…]
Dar, înainte de toate, nici o ființă umană nu-i poate aduce alteia ofranda iubirii. Numai animalul poate s-o facă fiindcă el n-a fost izgonit din Paradis. Dragostea dintre om și câine e idilică. E o dragoste fără conflicte, fără scene sfâșietoare, fără evoluții.  Karenin înscria în jurul lui Tomas și al Terezei cercul vieții sale întemeiate pe repetare și aștepta de la ei același lucru.

Dacă ar fi fost o ființă umană în loc de a fi un câine, Karenin i-ar fi spus, fără doar și poate, de multă vreme Terezei: „Nu te supăra, dar pe mine nu mă amuză să duc în fiecare zi un corn în gură. N-ai putea găsi pentru mine ceva mai nou?” În această frază rezidă condamnarea totală a omului. Timpul uman nu se învârtește în cerc, ci avansează în linie dreaptă. Ăsta-i motivul pentru care omul nu poate fi fericit, căci fericirea e năzuința spre repetare.

Insuportabila ușurătate a ființei – Milan Kundera