Cu o carte schimbi o viață

Pentru cei care încă mai au dubii că cititul îți poate schimba radical viața, poate n-au văzut destule filme. Că dacă n-au citit, n-au de unde să știe că o carte chiar poate avea un impact major asupra viitorului lor, dar poate au văzut asta în vreun film, că s-au făcut destule pe subiectul ăsta. Cel mai proaspăt exemplu e chiar London Boulevard, în care Colin Farrell iese din închisoare schimbat datorită cărților pe care le-a citit. E drept nu e schimbat 100 %, dar recidivează doar din cauza anturajului. Divaghez.

Mulți însă n-au acces la cărți, prin urmare chiar dacă și-ar dori să citească, n-au cum. Acești oameni sunt, de obicei, la sate, unde resursele financiare sunt cum sunt, bibliotecile lipsesc sau sunt slab aprovizionate, iar părinții nu dau bani pe cărți, pentru că nici n-au de unde, nici nu pun preț pe ele.  Potrivit Ministerului Educației, în 2010, doar un sfert din unitățile școlare rurale  erau dotate cu o bibliotecă, iar cele existente erau… deplorabile.

Dar există oameni care s-au gândit la asta și care vor să îi ajute să citească pe cei care vor asta. ONG-ul World Vision (cei cărora le-a reușit și campania Eu cum ajung la școală?) derulează o campanie de repopulare a bibliotecilor atât cu cărți, cât și cu copii. Admir inițiativa și mă alătur lor, susținând-o. Campania, care se derulează în perioada martie-mai 2013 își propune să doteze bibliotecile din 53 de sate cu cel puțin 15 000 de cărți. Numărul cărților strânse până acum e de 4503, deci mai e loc de imbunătățiri.

Ce putem face?

Păi putem dona cărți sau bani.
Dacă sunteți din București, librăriile Cărturești (Verona, Muzeul Țăranului Român, AFI Palace Cotroceni), Mihai Eminescu (P. Universității), Bastiliei (P. Romană) vă așteaptă donațiile în cărți.
Dacă sunteți din alte orașe ale țării… lăsați-mi un comentariu că vreți să donați, și vă pun în legătura cu cineva.
Dacă doriți să donați bani pentru această cauza, găsiți aici mai multe informații.

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge