Artă?!

Noroc cu un filmuleț postat de Zicu, că mi-am adus aminte că nu v-am povestit despre Centre Pompidou din Paris și e păcat, pentru că simțeam nevoia să o fac încă de când i-am trecut pragul.

muzeul de arta - centre pompidou paris
Cu o lună înainte de plecare, așa cum obișnuim de fiecare dată, am încropit lista cu obiectivele pe care voiam să le vedem la Paris. Unele, foarte celebre, se trecuseră deja singure pe listă, dar pentru 10 zile nu păreau suficiente. Așa că ne-am pus pe căutat, atfel încât lista noastră a ajuns să numere vreo 98 de obiective turistice. ;)) Muzee, statui, parcuri, clădiri, biserici, turnuri, arcuri etc. Unul dintre ele era și muzeul de artă contemporană Centre Pompidou. Iubi mai că nu se dădea cu fundul de pământ că să mergem, să mergem negreșit. Eu, nu prea interesată, am zis să mai fac și cum zice el. Excelul pe care vă tot promit că vi-l arăt, conținea și o coloană cu prețuri de intrare. La Centre Pompidou intrarea era în jur de 12 euro, parca. Adică 24 pentru două persoane. Nu știu cum am socotit noi, cum am tăiat de pe listă, că până la urmă Centre Pompidou n-a mai fost o prioritate, ci un plan B. Doar că am avut noroc cu carul și pe lângă că am prins prima duminică din lună în care intrările la muzee erau gratuite (așa am văzut Luvrul și Musse d’Orsay), am mai prins și Noaptea Albă a Muzeelor. Când, bineînțeles, am ales să mergem la Centre Pompidou, dacă tot era pe listă și Iubi insista să mergem.

Acuma, vedeți voi, noi nu suntem niște instruiți în arta picturii, nu știm să apreciem tablourile altfel decât „îmi place/nu-mi place”. Nu ne transmit prea multe, nu înțelegem prea multe pentru că nu avem pregătirea necesară. Dar pentru arta contemporană cred că ai nevoie de ani mulți de studiu sau de o doză imensă de hipsterism. Pur și simplu nu am putut și nu putem, în continuare, înțelege cum și în ce univers aceste picturi pot fi numite artă. Poate știe cineva să ne explice și nouă, să nu murim proști.

Inutil să adaug că n-am zăbovit prea mult prin Centre Pompidou. Cred că am și tăiat-o după vreo 15 minute de „admirat” picturile. Aici aveți mai multe capodopere expuse acolo.