Despre bloguri, PR și comunicate de presă

Tocmai când mă pregăteam să vă povestesc că mi-a revenit obsesia pentru Pinterest și că de 4-5 zile încoace nu văd decât decorațiuni de Crăciun și proiecte DIY – ceea ce mă face să abandonez blog, Facebook, Twitter și citit – hop un subiect mai bun, care îmi dădea târcoale de ceva vreme, da’ pe care l-am tot ignorat.

Aseară, pe grupul bloggerițelor de pe Facebook (care, apropos, NU E PENTRU AUTOPROMOVARE), Gabriela  întreba:

Am și eu o întrebare (Sabina, Andreea Ursu), poate mă puteți ajuta… Am primit un comunicat de presă legat de o expo, dar nimic altceva. Voi când primiți așa ceva, care este urmatorul pas pe care îl faceți?

Până să văd eu întrebarea, unele fete i-au răspuns. Însă ce mi-a atras atenția, a fost răspunsul Irinei:

Un blogger cu bun simț nu ar ignora, ci ar cere mai multe informații…

Dacă aș fi fost mai calmă (ieri oricum eram pusă pe harță), probabil aș fi dat un răspuns mai frumos, mai cizelat, mai… scurt: „ignore”. Numai că n-am fost și-am răspuns așa:

nu, Irina, un PR care trimite comunicate pentru că “proștii” sau “proastele” cu blog poate îl preiau pe blogul lor, făcându-le astfel reclama gratuită nu merită să fie întrebat de nimic. nu vrei să știi cât spam primesc pe mail cu tot felul de căcaturi de comunicate de presă despre lucruri care nu au NIMIC în legătura cu ce scriu eu pe blog sau câte invitații la evenimente din București. PR-ul ăla trimite comunicatul bulk la toți bloggerii că poate s-or gasi câțiva fraieri care să răspândească vestea. sunt sătula pâna peste cap de PR-iști care habar n-au să-și facă meseria sau care profită de naivitatea unora. așa că, Gabriella, dacă evenimentul ăla, expoziție, ce-o fi, nu te interesează nici cât negru sub unghie, la gunoi cu el, dar inainte mark as spam.

Dacă e să ne luăm după diploma mea de master, sunt calificată, cel puțin teoretic, să prestez servicii de PR. Pe ea scrie că am absolvit un masterat de Mass Media și Relații Publice, da’ nu mă laud cu asta, că deh, la cum se făcea masterul pe vremea mea, e aproape o rușine să spun că dețin o asemenea diplomă. Deci, să presupunem că n-am competențe de PR, da’ când vine vorba de blogging, îmi cam pot da seama când cineva încearcă să mă ia de fraier. Uneori îl las să mă ia, alteori îl ignor și nu îi răspund, alteori sunt răutăcioasă. Cum spuneam în răspunsul dat Irinei și Gabrielei, mailul meu e locul în care se revarsă zilnic cel puțin 3-4, dacă nu mai multe, comunicate de presă. Ia un print screen numai de-aseară: (click pentru a mari)

După cum vedeți am primit informația că Monica Davidescu revine în Boeing, Boeing, informație ce nu mă interesează absolut deloc. Mailul e primit de la Fundația Levantis, de care n-am auzit în viața mea.

Apoi, al doilea comunicat mă anunță că înainte cu o seară a avut loc „cea de-a 11-a editie a Galei AVANPREMIERE, care s-a desfasurat intr-o locatie inedita – serele Bell’Agio Casa.” De ce m-ar interesa o astfel de informație, zău că nu știu. Ah, și-am primit și-un link către un fișier de pe transfer.ro, că poate vreau să scriu și-am nevoie de poze. Mail primit de la Public Advisors.

Iar al treilea comunicat mă anunța că „Scriitoarele Ioana Parvulescu si Grete Tartler lanseaza cea mai recenta traducere din opera lui Peter Høeg, un nume de prim rang al literaturii contemporane”.  Să zicem că ăsta e oarecum în targetul blogului sau blogul e în targetul anunțului, numai că, vedeți voi, acesta este un mail nesolicitat. Adică spam. Priviți cui îi este trimis:

Adică unei liste de emailuri adunate nu se știe cum, da’ sunt sigură că nu-s singura bloggeriță de-acolo.

Bun.

Tot ieri am primit un mail, o combinație între un comunicat de presă și un newsletter, de la PR Beta, care mă anunța că site-ul lor a fost nominalizat la un premiu. De ce nu consider acest mail / comunicat de presă spam? Pentru că este unul solicitat. Adică m-am înscris la newsletter-ul lor, ceea ce înseamnă că n-am ce să comentez dacă îmi umplu inboxul cu mesaje. Pot da unsubscribe dacă mă deranjează. Am opțiunea asta. Pe când la mailurile nesolicitate, n-o am.

Și mai am un exemplu de comunicat de presă pe care nu-l consider spam, de care vă spun doar de dragul comparației. Acum câteva săptămâni am primit un comunicat de presă, mail informativ, spuneți-i cum vreți de la Nora de la Arobs. Acel Arobs la care am fost în vizită la Cluj, acea Nora pe care am cunoscut-o în barul de la subsolul firmei. Mailul de la Nora era personalizat frumos, mi se adresa mie, Andreei, direct, și-mi povestea foarte prietenos despre lansarea serviciului TraficOK, serviciu de care mă bucur și eu, că doar am un GPS Smailo și mă interesează să știu acest lucru. Nu mi-a cerut să scriu, m-a informat și doar din cauză că efectiv am uitat de mail n-am scris despre asta. Dar acum că mi-am amintit, vine și articolul. Pe gratis, pentru că mă interesează pe mine, pentru că mi-a plăcut abordarea și pentru că e o informație care merită să fie răspândită.

Și pentru că nu mă pot opri fără să mai menționez ceva, chit că-mi pun în cap anumite persoane și că n-o să se mai apropie nici o agenție de blogul meu, trebuie să o fac: nu mai scriu în numele prieteniei, decât dacă mă ofer eu s-o fac, fără să mă convingi sau să mă rogi tu (apropos, toate bannerele din sidebar sunt acolo pentru ca eu m-am oferit),  nu mai scriu pe produse care nu valorează nici măcar 100 de lei sau pentru sume care îmi desconsideră blogul. Luați-o ca pe o aroganță, ca pe o înfumurare, ca pe ce vreți voi. Nu prea-mi pasă. Că n-am muncit la blogul ăsta aproape 6 ani de zile, n-am adunat o comunitate în jurul lui și nici nu strâng zilnic peste 1000 de vizitatori unici ca să își bată alții joc de el sau să se facă stăpâni pe el.

Și-atât.