Lupul nu-și schimbă nici părul, nici năravul

N-am mai scris demult despre probleme de cuplu, nu mi-am mai expus părerile vis-a-vis de anumite situații, da’ pentru că o discuție cu prietenele e mereu roditoare din punctul ăsta de vedere, o să-mi iau libertatea de a-mi expun teoriile apropos de subiectul ăsta.

Deși am în minte ultimul exemplu despre care am discutat cu o prietenă, cazul nu e singur. Aș îndrăzni chiar să aduc în discuție abuzul fizic al femeilor, deși năravul din titlu nu e atât de grav cum e bătaia*. Totuși, un numitor comun au. Să detaliem.

Prietena în discuție se desparte de el dintr-un anumit motiv, bine întemeiat, sa-i spunem „vocabular neadecvat”. După despărțire, el insistă cu împăcarea, cu promisiunile că a doua oară va fi altfel. Prietena începe o relație nouă, dar nu întrerupe definitiv contactul cu el. Nu se pune încă problema împăcării, însă după ruperea noii relații, după mai bine de un an, prietena cedează la insistențele lui și se împacă. Totul e roz, totul e bine, până când la nici câteva luni, lupul își reia năravul.

Ce nu înțeleg eu e cum e posibil să faci aceleași greșeli? De ce ești atât de prost încât să-ți calci în picioare atâtea promisiuni, dar, mai ales, dorința aia nestăvilită de a o avea din nou alături pe cea pe care ai vrut-o lângă tine mai bine de un an? N-ai învățat nimic din despărțirea aia? Lunile alea în care ai visat-o, ai vrut-o înapoi, l-ai urât pe cel care o ținea de mână, nu te-au învățat nimic?

Știu că sunt întrebări retorice, dar chiar nu înțeleg cum funcționează mintea unora. Poate mă luminăți voi.

_______________________________________________

As vrea sa nu ducem discutia in directia violentei in familie. Nu despre asta e vorba in acest post.

* am făcut comparația cu abuzul fizic pentru că și monștri ăia de își bat nevestele, tot spășiți se întorc la ele cu promisiuni, cu regrete, cu păreri de rău, dar totodată și cu pumni, picioare și învinețiri de ochi. Că nu le înțeleg nici pe ele de ce mai pun botul la tote vorbele lor dulci și de ce nu fug de rup pământul din calea bătăușilor, ei, asta-i altă problemă pe care n-o s-o dezvolt, că aș fi prea dură, poate și vulgară. Așa că mă abțin, că mă scârbesc și ei și ele.