Paris, notre amour

Titlul pe care Alina l-a dat scrisorii ei este „Paris, mon amour”, da’ n-am putut să nu ma includ și pe mine în el pentru că sunt prea îndrăgostită de Paris. Ce dacă încă nu l-am văzut decât în poze, în manualele de limba franceză și în filme? Cu puțin noroc o să ajung să-l văd și eu prin toamnă. Dar până să mă duc eu acolo, Alina se plimbă zilnic pe străduțele lui, îi admiră turnul și Sena, Notre Dame-ul și Champs Elysees, dar nu ține pentru ea experiența, ci ne împărtășește și nouă cum e. M-am bucurat tare mult când s-a oferit să-mi scrie o scrisoare din orașul pe care abia aștept să-l văd. Ferice de voi, cei care citind rândurile ei, vă veți plimba din nou prin locurile pe care le-ați văzut deja. Noi, ceilalți, mai puțin norocoși, savurăm detaliile până vom avea ocazia să le vedem și noi.

Ca orice mare capitală, Parisul are bune şi rele. Părţi frumoase şi mai puţin frumoase. În general, oamenii ori se îndrăgostesc de el din prima, ori sunt dezamăgiţi că nu regăsesc atmosfera din filmele americane – ultimul e chiar Midnight in Paris de Woody Allen – despre care orice parizian îţi va spune că nu reprezintă deloc oraşul.

Sacre Coeur

Despre părţile lui turistice ai citit şi văzut cu siguranţă o grămadă, chiar dacă nu ai ajuns încă să le vezi. Cartierul Latin, Luvrul, Musée d’Orsay, jardin de Luxembourg sau jardin des Tuilleries, Montmartre, Place Vendôme, Champs Elysées, toate merită văzute într-o viaţă de om. Şi cel mai înverşunat cârcotaş trebuie să-i recunoască acestui oraş faptul că e cel mai vizitat din lume. Toţi oamenii ăia care vin şi revin o fac pentru că, în spatele aglomeraţiei, a metroului murdar şi cu probleme, a cazării scumpe şi a preţurilor destul de mari, Parisul îşi ascunde cultura, istoria, civilizaţia, aerul ăla boem care încă există pe unele străzi. Trebuie doar să ştii unde să-l cauţi, departe de cartierele turistice.

Luvrul

Dacă aş veni prima dată la Paris, aş face ceva foarte turistic, şi ştiu că asta contrazice ce am spus mai devreme. Însă merita:  aş lua un bateau mouche seara. Sena şi luminile Parisului sunt magice la căderea nopţii. Nu exagerez, magice.


Alt lucru pe care l-aş face: m-aş plimba în cartierul Marais. E un cartier viu, plin cu baruri, librarii, magazine. E în mod tradiţional cartierul ceasornicarilor, şi pe mine una mereu m-au fascinat ceasurile.

Că tot am vorbit de librarii, există nu departe de Notre Dame o librărie, botezată după Shakeaspeare (logic la Paris, nu ?). Bineînţeles, aici se vând numai cărţi englezeşti, dar frumuseţea locului nu sta numai în vânzarea de cărţi. Dacă eşti dispus să dai o mână de ajutor, eşti găzduit gratuit sus, la etaj, pentru câteva nopţi. Acolo unde veneau nu demult Hemingway sau Fitzgerald. Ah, la belle vie!


Parisul înseamnă şi poduri, multe poduri. Cel mai frumos: Le pont des arts, mai nou şi podul lacătelor, unde îndrăgostiţi din toată lumea lasă lacăte, simbol al…ai ghicit: veşnicei iubiri! Inevitabil la Paris, mon cher, inevitabil! Revenind însă la lucruri mai practice, aşa cum îmi plac mie, o să îţi placă sigur să vezi, când vremea e frumoasă, mulţimea de oameni adunaţi cu sandwich-uri cu jambon, o salată şi câte o sticlă de vin, seara de seară. Unde mai pui că podul ăsta e lângă Luvru, muzeu care trebuie văzut, măcar din exterior!

Pont des Arts

Şi uite aşa am ajuns şi la sfârşitul călătoriei (scurte, ce-i drept) în Paris. O vom termina în locul meu preferat din oraş, pe Podul Alexandrul al III-lea, de unde Domul Invalizilor şi turnul Eiffel se văd în toată splendoarea lor. Şi când spun splendoare n-o zic aşa, aiurea. Dacă nu te-am convins eu, poate o fac fotografiile!

Pe Alina n-o cunosc încă personal, dar abia aștept. Mi-a făcut o mare surpriză de ziua mea, pe care o voi ține pentru mine, dar care m-a emoționat până la lacrimi. O puteți citi pe Lumea Mare.