Internetul, cea mai ieftină dădacă
Când mă vedea stând la calculator, tatăl meu făcea puțin cu nervii. Nu exista zi în care eu să stau nestingherită pe net, să scriu pe blog în liniște sau să citesc alte bloguri fără să aud veșnica predică: „Iarăși stai la calculator?”, „Iar pierzi vremea stând la taclale?”, „Ce faci tu toată ziua pe net?”
Pe baza celor văzute la televizor, adică a cazurilor în care unii tineri erau fie victimele unor înșelăciuni financiare, fie, mai rău, a unor abuzuri sexuale sau fizice, tatăl meu asocia statul la calculator cu un pericol pe care el nu-l putea controla. Oricât m-aș fi chinuit eu să-i explic că internetul meu nu e dăunător, că nu are nimic în comun cu ce vede el la televizor, că știu să mă feresc de oameni dubioși, în același fel în care mă feream de necunoscuți când eram mică și-mi spunea să nu iau nimic de la străini, tot nu-i intra în cap. Știrile catastrofale curgeau una după alta: fete cunoscute și agățate pe net erau fie violate, fie omorâte, fie lipseau de acasă pentru că și-au urmat fericirea promisă de vreun crai de pe mirc, și odată cu cazurile astea se înmulțeau și grijile tatălui meu. Până când m-am înfuriat și i-am arătat ce fac eu „toată ziua” pe net. S-a mai potolit, dar tot mă sâcâia să nu mai stau atâta la calculator. Acum aș da orice să mă mai sâcâie. 🙁
Dacă „pe vremea mea” copiii erau educați cu televizorul, acum sunt lăsați să își ucidă neuronii în fața monitorului, jucându-se de dimineața până seara sau stând pe facebook și urmărindu-și „crush”-urile adolescentine pe toate rețelele de comunicare. Foarte mulți copii și tineri nu știu că internetul e mai mult decât o pierdere de vreme. Nu știu să-l folosească în scop constructiv, nu citesc articole de calitate, din care pot învăța ceva, nu caută să se documenteze pentru un proiect sau un eseu. Preferă să dea copy/paste și să nu înțeleagă nimic. Și toate astea se întâmplă pentru că părinții nu știu cum să-i supravegheze și cum să-i îndrume. Unii dintre ei sunt oameni fără școală, pentru care Internetul este o enigmă totală, alții sunt prea preocupați pentru a le explica celor mici ce e bine și ce nu e bine să facă pe net.
Cineva s-a gândit însă la problema asta, care este, fără îndoială, o problemă serioasă, și a găsit o soluție de a trage un semnal de alarmă și de a încerca să educe mai întâi părinții și apoi copiii. Pentru al patrulea an la rând, Cosmote luptă pentru un internet mai sigur. Cum? Oferindu-le părinților un „manual” de gestionare al statului copiilor pe net. Adică o broșură care să le prezinte pericolele la care sunt expuși copiii și să le deschidă ochii asupra potențialelor consecințe ale neglijenței lor.
Aceste broșuri („Cum să-ți protejezi copiii de pericolele internetului?”) vor fi disponibile în magazinele Cosmote și Germanos, vor fi distribuite în școlile din 13 orașe și la evenimentele corporatiste. Campania lansată de Cosmote, Ziua Siguranței pe Internet (care a fost pe 7 februarie), face parte dintr-un proiect mai amplu al Uniunii Europene, Safer Internet Plus, pentru că problemele de care vă spuneam nu sunt specifice doar României. În toată lumea parinții își lasă copiii în grija bonei internetice. Mai multe detalii despre aceasta campanie și broșură găsiți aici.
Iar dacă sunteți unul dintre părinții care nu știu ce fac copiii lui când stau la calculator sau dacă cunoașteți asemenea părinți, ar fi bine să vă implicați cumva, să citiți broșura și să luați atitudine. Mai târziu, copiii vă vor mulțumi.
15 Comments
brontozaurel
Trebuia sa pui cu bold partea cu “nu stiu sa-l foloseasca in scop constructiv”. E o unealta fenomenala, pacat ca e de cele mai multe ori prost folosita.
mariusrusu
Este foarte bună campania celor de la Cosmote, dar, cu toate acele sfaturi, internetul rămâne un loc periculos pentru cei care nu știu să-l folosească “în mod constructiv”, așa cum spune și brontozaurel mai sus!
bubbles
Mistoaca initiativa celor de la cosmote, dar vor ramane si multi pasi pe care va trebui parintii sa ii explice, sau ei insisi, sa se autoeduce cum sa foloseasca ze internet …
Tomata
pai stii cum e: ti de da, da’ nu ti se baga in traista. daca sunt parinti constiinciosi si le pasa de ce fac copiii lor, vor deschide ochii si vor face toti pasii necesari.
EL
Lumea e un loc periculos, a te feri sa folosesti internetul pentru ca ascunde pericole este la fel de nociv cu a il folosi “periculos”. Pana la urma educatia, in orice domeniu, este solutia spre care trebuie sa ne indreptam cat mai multi.
Ideea este buna desi sa nu ne amagim, este o campanie de promovare Cosmote si Germanos nu o incercare de a educa sincera si altruista.
Tomata
la fel ca si in cazul vedetelor care vor sa-si faca publicitate prin campanii umanitare si actiuni caritabile, nu ma intereseaza cine si de ce vrea sa-si faca reclama, atata timp cat cineva are de benficiat de pe urma acestei reclame. Si la urma urmei, daca nimeni nu face nimic, nici atunci nu-i bine. Ce importanta are cine face campania si care sunt “adevaratele” motive pentru care o face? Daca brosurile alea ii educa cumva pe parinti, le deschide un pic ochii si isi supravegheaza mai indeaproape copiii, eu zic ca aceasta campanie si-a atins scopul.
O fata
Este o forma usoara de-a lasa responsabilitatea de parinte in grija cuiva,daca se poate pe termen nelimitat.Fiecare gandindu-se la efectul imediat si nu la consecinte.
Acestia sunt cei care urla pe unde mai pot ca s-au saturat de atata violenta juvenila.
My Rain in November
Sunt profesoara de informatica si de trei saptamani facem o campanie in liceu pe aceasta tema a sigurantei pe internet: vizionari de filme educative de pe site-ul sigur.info, brosuri si pliante, proiecte educationale in cadrul carora a venit psihologul si le-a oferit elevilor informatii specializate si chiar reprezentanti ai politiei care le-au atras atentia despre pericolele si pedepsele pentru diverse infractiuni din mediul online.
Marti am marcat si noi ziua internationala a sigurantei pe internet printr-un proiect interdisciplinar foarte reusit insa…. adolescentii cred in continuare ca lor nu li se poate intampla nimic grav, zambesc cand li se povestesc diverse cazuri reale… cred ca sunt suficient de maturi ca sa nu pateasca ceva neplacut si din pacate, pentru unii doar propria piele ii poate convinge ca riscurile utilizarii neadecvate sunt foarte mari.
Tomata
Ioana, merci mult pentru acest punct de vedere. E bine de stiut ca profesorii incearca sa-i educe, macar ei, daca parintii nu sunt mai vigilenti. Mare pacat ca nu baga la cap, totusi cred ca daca li se atrage atentia, un semnal de alarma tot li s-a tras prin poiectul asta.
Cristina
ar fi o idee ca sa se vorbeasca despre asta la sedintele cu parintii inca din clasa 1-a.
Mihai Motrescu
cred ca ar trebui sa citesc si eu brosura…ma simt cam dependent 😀
lala
Felicitari, Cosmote!
Pingback:
diverse
O initiativa forte buna! Ii felicit! 🙂
Stefan Alexandrescu
Influenţa televizorului asupra copiilor, e oare, mai grava decat modul in care aleg copiii sa foloseasca internetul? http://discerne.wordpress.com/2012/06/12/influenta-televizorului-asupra-copiilor/
La urma urmei, lipsa de educatie a copiilor in privinta utilizarii internetului reflecta de fapt gradul de analfabetism digital atat al parintilor, cat si al cadrelor didactice. Uita-te la tinerii parinti romani cum isi petrec vremea pe net, si vei avea o imagine usor mai buna asupra modului in care generatia care urmeaza il va folosi.