Unul dintre secretele unei vieţi mai uşoare – organizarea bucătăriei

Oricât de pompos sună titlul, n-aş găsi altul mai bun. V-am tot povestit că în ultimul timp acord o importanţă mai mare şi o atenţie deosebită obiectelor şi activităţilor casnice. Nu de alta, dar dacă toată viaţa mea se desfăşoară în casă (anul ăsta am ieşit o singură dată în oraş), mi-am dat seama că în spaţiul ăsta lucrurile trebuie să fie cum am eu nevoie să fie. Aşa că m-am pus pe săpat pe internet şi de săptămâna trecută, de când am pornit la drum, sunt de neoprit. Am găsit nişte bloguri absolut sublime despre organizarea casei şi tot felul de idei de folosire a spaţiului şi de uşurare a muncii – o să vă dau nişte linkuri la final. Vineri şi sâmbătă, mi-am întors casa cu susul în jos cu scopul reorganizării sertarelor, dulapurilor, rafturilor etc. Păcat că zilele au fost prea scurte, păcat că a trebuit să merg şi la cumpărături, să fac şi de mâncare, că altfel făceam curăţenie peste tot. Aşa, am reuşit doar în bucătărie şi în două sertare din hol. Să vă povestesc cum am început, ce-am făcut pe parcurs şi ce mai urmează să fac. Dacă o să vi se pară că în casa mea era haos total înainte de organizarea asta, nu era CHIAR atât de grav, însă lucrurile erau puse peste în locuri nepotrivite şi nu îmi erau deloc la îndemână.

Primul dulap în care am intrat hotărâtă să pun fiecare lucru la locul lui a fost cel de condimente. N-am făcut poză înainte să mă apuc de treabă, poate e mai bine, că v-aţi fi luat cu mâinile de cap, dar oricum acolo nu va mai fi niciodată dezordinea care a fost. Punguţe deschise peste tot, unele prinse cu clame de rufe, altele capsate, altele rulate, borcane cu condimente expirate, care nici nu ştiam ce erau – deh, dacă nu făceam de mâncare, nici nu mă prea interesa ce e pe acolo. Aşa am descoperit că am 3 pungi de făină şi vreo 2 de piper. Mălai în vreo 2 pungi desfăcute, foi de dafin într-o cutie şi într-o pungă. Pentru că nu vreau să arunc cu banii pe geam (chiar dacă am fost destul de cheltuitoare în ultima vreme), mi-am zis să lucrez cu ce am. Şi am o boxă plină cu borcane. Aşa că mi-am făcut o listă cu condimentele pe care le aveam şi mi-am adus de jos borcane mari şi borcane mici, toate la fel. În borcanele mari am pus făină, sare, orez, zahăr şi alte chestii care vin în cantităţi mai mari şi în cele mici piper, boia, susan, vegeta, etc. Când am terminat, nu mi-a venit să cred cât spaţiu am şi cât de la îndemână îmi sunt toate. Plus că ştiu ce am ;)) Le-am pus etichetă şi le-am aranjat în funcţie de cât de frecvent le folosesc. Poate nu arată extraordinar de bine, dar cel puţin e curat şi organizat. Aşezarea e doar pentru poză, că nu le-am lăsat așa răsfirate.


Organizarea dulapului cu condimente

Când am terminat cu dulapul ăsta, de fapt cu raftul ăsta, că sub el mai am unul cu pungile de făină, paste şi alte cele pe care nu le folosesc prea des, mi-am orientat atenţia spre dulapul următor. În ăla aveam de la cărţi de bucate şi prosoape de bucătărie până la paie, pahare de plastic, caserole, cutii de ceai şi tăvi. Ah, şi tot acolo e și locul pâinii. Am stat eu şi-am cugetat bine că am nevoie în bucătărie de un loc unde să-mi pun toate aparatele electrocasnice: steamer-ul, mini robotul, mixerele şi tocătorul de legume. Având în vedere că steamer-ul stătea sub centrală în cutia lui, înconjurat de borcane de dulceaţă şi conserve de tot felul, un mixer într-un sertar şi celălat lângă steamer, tot în cutia lui, iar celelalte două sus pe frigider, în cutiile lor… nu vă puteţi închipui fericire când le-am văzut pe toate strânse pe un singur raft, fără cutii, fără să caut în zece locuri după ele. Pe raftul de sus am păstrat locul pâinii şi am făcut loc ceaiurilor.


Organizarea aparatelor electrocasnice

Următoarul spaţiu: sub chiuvetă. Ioi… acolo îmi era groază să şi deschid. Pungi, ulei, oţet, cartofi, sticle, coşul de gunoi… Înainte să trec la organizare, m-am gândit ce voi pune acolo. Păi: pungi, bureţi, lavete, dopuri, mâncarea câinilor. Am măsurat şi-am plecat la cumpărături. Intenţionam să îmi iau ceva rafturi, dar tot ce-am văzut fie nu avea dimensiunea potrivită, fie nu-mi plăcea. Aşa că, la un raid de informare prin Dedeman, am ajuns la raionul cu scule şi chestii pentru bărbaţi. Am dat de rafturile astea verzi care aveau exact măsura care-mi trebuia mie şi mi-am luat 3. Voila! Problema rezolvată.


Organizarea spatiului de sub chiuveta

Mai departe, m-am orientat către capătul balconului-bucătărie şi am eliberat spaţiul de sub centrală. Cum vă spuneam mai înainte acolo era locul steamer-ului, în cutie, a dozelor de bere ale lui Iubi, a borcanelor de toate felurile şi a bidoanelor de apă. Borcanele le-am stivuit pe verticală, în două cutii şi le-am băgat sub masă, unde nu mă încurcă cu nimic. Steamerul l-am băgat în dulap, iar apa a rămas pe loc. Momentan acolo mai e doar fierul de călcat, că încă nu i-am găsit loc, dozele de bere ale lui Iubi şi apa. În locul ăla voi pune un raft (încă n-am găsit unul care să-mi placă) şi acolo voi pune coşuri cu legume: cartofi, morcovi, ceapă etc. Optimizez spaţiul şi mai mult.


Am mai scăpat de-o plantă care-şi dadea duhul – am scos-o pe casa scarii şi duminică dimineaţa fusese deja adoptată de vreun vecin – şi de filtrul de cafea pe care oricum nu-l folosea nimeni, aşa că şi pe pervazul geamului de la dormitor am obţinut mai mult loc şi nu mai arată toate înghesuite. Ah, de țeava de gaz atârnă 3 ghivece cu flori, care nu apar în poză pentru că le udasem şi erau la scurs în baie.

Am doar două sertare în  bucătărie şi ambele erau folosite pentru a depozita pungi. Aveam kilograme întregi de pungi care se tot adunau. Mai demult, pe primul l-am transformat în seratar pentru tacâmuri, numai că aveam o problemă. Sertarul e mic (25cm x 25cm), deci nu-mi intra în el nici un separator de-ala de plastic. Aşa că le aruncam acolo cum îmi venea. Evident că asta nu putea dura la nesfârşit aşa că, până la o soluţie mai bună, am pus înăuntru o cutie de praline şi capacul ei, pentru a le delimita cât de cât şi pentru a sta cuminţi în aceeaşi poziţie.

Celălat sertar, plin de pungi, cum spuneam, l-am golit şi am pus în el prosoapele de bucătărie. Şi din astea am o gramada aşa că le voi mai tria că n-am nevoie de toate şi oricum unele-s prea vechi.


Utimul dulap de care m-am ocupat a fost cel al veselei. În principiu ăsta n-a suferit prea multe modificări, am făcut doar ordine că şi aici erau toate alandala. Farfuriile întinse şi cele adânci şi-au păstral locurile, însă castroanele şi fundurile de lemn au ajuns pe raftul de jos, împreună cu ustensilele de bucătărie. Într-o cutie de pantofi am pus obiecte precum zdorbitorul de usturoi, ciocănelul de carne, foarfeca de pui, etc. Înainte erau toate puse pe o tavă într-o ordine doar de ele ştiută, nu şi de mine. Când aveam nevoie de desfăcătorul de conserve stăteam vreo câteva secunde bune să răscolesc prin mormanul de fierotănii. Acum, scot cutia roşie şi am acolo tot ce-mi trebuie.


Că to veni vorba de tacâmuri, era să uit să vă vorbesc despre o altă idee care îmi e foarte dragă. Când mama mea era femeie în casă şi stapâna bucătăriei, dorinţa ei era să nu vadă nimic pe pereţi. Nici dulapuri, nici chestii atârnânde. Aşa că, ustensilele de bucătărie (polonicul, paletele, sitele, etc) erau puse pe raftul de jos, împreună cu celelalte tacâmuri. Pierdeam o grămadă de timp cu căutatul şi aplecatul după diverse unelte şi mă cam enerva chestia asta. Aşa că mi-am cumpărat un cuier de inox (să se asorteze cu uscătorul de farfurii şi stativul de tacâmuri) şi l-am agăţat cu fundiţe de ţeava de gaz. :)) Nu-i din cale-afară de estetic, dar e extraordinar de practic. Când gătesc, numai întind mână şi-mi iau ce-mi trebuie. Simplu de tot şi foarte economicos cu timpul şi nervii mei.


Asta a fost în bucătărie. Am mai zis ceva despre două dulapuri din hol, dar le las pentru alt post dedicat lor.

Tot ce nu mi-a mai trebuit fie am aruncat, fie am dus în boxă („da’ dacă o să am nevoie?”). Mare păcat că la noi nu se organizează garage sales, că aş avea câteva lucruşoare bune de vândut.

Sunt foarte, dar foarte mulţumită de cât de aerisit e totul acum, că fiecare lucru are locul lui, că ştiu tot ce am prin bucătărie şi unde să-l găsesc cât mai repede. Nu vorbesc prostii când vă spun că organizarea casei şi a bucătăriei vă ușurează viaţa. Pentru că găsiţi tot ce vă trebuie imediat, nu vă enervaţi şi terminaţi treaba mai repede.


Acest articol face parte din campania #obiceiurisanatoase de la Activia şi mă bucur să-l împart cu voi. Ah, că era să uit, linkurile de care vă spuneam la început.

I Heart Organizing – cel mai mişto blog din toate câte am descoperit eu.
Acasă cu Ama – ştiam de blogul Amei de mai demult, dar nu m-a pasionat nimic legat de casă. Până acum.
MissHappy – nu l-am răsfoit prea în detaliu, dar am găsit chestii drăguţe pe el.
Organizing Junkie – nici ăsta nu l-am prea frunzărit, da’ am văzut chestii interesante.