Din tabara bloggerilor
Biz Social Media Snow Camp e un eveniment la care nu m-as fi gandit ca o sa particip. Asta pentru ca probabil stiti ca nu frecventez prea multe conferinte de acest gen. Insa prin bunavointa celor de la Danone, care a sponsorizat prezenta celor 6 ambasadoare Activia, am ajuns sa petrec 4 zile la Paraul Rece.
In mod normal, what happened there should stay there, da’ cum suntem o comunitate de oameni ai online-ului, nu-i cazul. In afara de distractia din fiecare seara, care n-are cum sa fie pusa in cuvinte, ca a fost prea fain si bietele vorbe sunt sarace, cred ca cel mai bine e sa va las cu ce-am ramas eu in urma discursurilor speakerilor. Ca si la prima conferinta la care am participat, am avut o gramada de lucruri de invatat, mai ales despre relatia dintre bloggeri si companii. Mai jos, aveti cateva dintre ideile expuse pe proiector de vorbitorii pe care i-am ascultat. Evident, toate prezentarile au fost mult mai lungi si mai ample decat ce am putut eu sa notez. E destul de obositor sa fii atent atatea ore, sa notezi si sa te gandesti cum se aplica ceea ce se spune la microfon cu ceea ce faci tu pe blogul personal.
Vineri, ziua dedicata companiilor
Limbajul PR-ului a ramas in urma. Inca se mai folosesc sintagme obosite de genul „misiunea noastra e satisfactia clientului” sau „compania X, liderul industriei de…”. Ca un contra exemplu, Google nu a spus si n-o sa se recomande nicioadata ca „cel mai mare motor de cautare”, desi e.
Un comunicat de presa ideal arata in felul urmator: subject-ul mailului e o propozitie care spune despre ce urmeaza sa scrie in mail, iar corpul mailului va avea rezumatul in lead.
Departamente de PR ar trebui sa-si dea un reset la modul de a scrie. Textul sa fie concis, clar, prietenos, colocvial, de tip story, si daca se poate si o nota fina de umor, batalia e castigata.
Misiunea comunicatorului e sa se lupte cu bizonii din companii care inteleg PR-ul in forma cronicarilor din sec. 18.
Comunicatele de presa ar trebui putin prelucrate de cei care preiau mesajul trimis de echipa de PR.
Traim in civilizatia „copy-paste”, exista o lupta pentru trafic, conteaza sa fii primul si uneori, din dorinta asta, nu isi mai da nimeni osteneala sa reformuleze mesajul in stilul propriu.
Trebuie scurtat lantul aprobarilor. Daca in compania pentru care lucrezi exista prea multa birocratie si prea multi superiori care trebuie sa-si dea acordul, cauta-ti alt loc de munca. Acestea sunt companii blocate in timp.
Manafu: Cum folosesc companiile din Romania Social Media
Manafu a facut un top 30 social brands in Romania, pe baza statisticilor revistei Biz.
48 din 57 au prezenta pe facebook, 22 au conturi pe twitter, 40 au facut campanii pe facebook, doar 19 au blog de campanie, 33 au implicat bloggerii in campanii, 22 au avut o comunicare directa cu bloggerii, 17 au dezvoltat proiecte speciale.
La ce sunt bune canalele de Social Media? Buzz, lansari, promotii, cauze, demo, relatii cu clientii, cautare, probleme, concursuri.
Ce au facut aceste branduri in ultimul an?
Se fac mai putin virale decat se faceau in anii precedenti.
Twitterul n-a prins asa cum se astepta Manafu. „Nu imi amintesc sa fi vazut o campanie exclusiva pe twitter”. Recomanda twitterul doar ca suport intr-o campanie.
Pe Facebook, tendinta generala e de a creste numarul de fani si like-uri. „Suntem in faza cresterii numarului paginilor. Brandurile concureaza intre ele si sunt puternic sustinute de aplicatii si facebook ads.”
Blogurile. Unele branduri au programe complexe pe bloguri (vezi Redescopera Romania), altele au campanii pe bloguri (BCR refinantare, lansarea iPhone 4S), altele le ofera bloggerilor invitatii la evenimente, iar altele fac din bloggeri ambasadori ai brandului (vezi campania Activia Obiceiuri sanatoase).
Bobby Voicu – Social Media in business
Bobby ne-a prezentat niste studii de caz ale unor branduri care si-au marit vanzarile prin campanii pe twitter si facebook. Exemple: Emerson Salon, Vamplets, Shoe Dazzle, Blogul Zappos, Stiinta si Tehnica.
O scurta interventie a lui Cabral: „cel mai sigur mod de a-ti pierde followerii si fanii e de a te lauda singur”. Exact ce spunea si Victor Kapra la inceputul conferintei.
„Social Media ar trebui sa functioneze pe principiul „stiu pe cineva”.”
Unele branduri functioneaza pentru ca stiu cum sa spuna si cum sa comunice ceva, nu spun mereu : „Cumpara! Cumpara!”
Nu functioneaza asta cu bagatu’ pe gat. Ia-o mai incet si se va intampla mai bine.
„Esti pregatit sa ai o comunitate? Nu poti construi o comunitate daca nu ai un brand.”
Cum facem o comunitate? Intai iti creezi brandul si dupa, vine si comunitatea.
Buna reputatie inseamna efortul de a fi mereu ceea ce vrei sa pari ca esti – Socrate, via @chinezu la #bizsmscamp
Diferenta dintre a face blogging si a fi blogger este exact diferenta dintre a factura si a incasa.
In urma prezentarii Chinezului, s-a aprins o discutie despre comunitatea din jurul unui brand: faci parte din comunitatea lui daca ii dai like pe Facebook, daca esti activ in discutii pe SM sau daca ii cumperi produsele? Parerile sunt impartite, iar Chinezu concluzioneaza ca brandul comercial si cel al unui blogger functioneaza altfel, au obiective diferite, insa ambii sunt branduri.
Alex Negrea: Facebook fara secrete
A da Like inseamna a face o recomandare.
Comunitatea unui brand are 2 caracteristici: aceea de a cumpara un produs si cea de a-l recomanda.
De ce trebuie sa fiu pe facebook? Pentru ca in momentul acesta sunt peste 3, 800, 000 de conturi in Romania. Activi – adica cei ce relationeaza cu brandurile, intre ei – sunt cam pana intr-un milion. E un potential suficient de bun pentru un brand care vrea sa intre pe facebook.
Dupa ce-ti faci o pagina de brand, te intrebi: cati fani trebuie sa am?
Nu conteaza cati fani ai, dar conteaza cati utilizatori activezi.
Daca ai prea multi prieteni pe facebook nu mai poti da like paginilor, nici macar daca iti mai stergi din prieteni.
Din pacate am pierdut inceputul celei de-a doua sesiuni din motive de sedinta cu echipa obiceiurilor sanatoase, deci n-as putea sa va spun despre ce a vorbit Costin.
Cristian Dorombach – 10 greseli ale companiilor in social media
Una dintre ele e ca ignora social media.
Alta: cuvintele magice: facebook si twitter. Toate brandurile vor pe facebook si twitter, dar nu stiu ce sa faca acolo.
Alta: companiile au ramas in trecut. Internetul evolueaza zilnic, nu iti lasa site-ul sa lancezeasca 2 ani. Tot timpul trebuie sa vii cu update-uri, cu informatii relevante, nu inutile, gandeste-te daca clientii tai au nevoie de ele sau nu.
Alta: nu exista om de social media. Foarte putine companii au oameni special angajati si instruiti pentru munca de social media. Acest om trebuie sa aiba putere de decizie, responsabilitate.
Alta: nu stiu cui sa se adreseze. Pe net avem clienti, fani, social media, bloggeri, comentatori care se intorc inapoi ca clienti.
Alta: cand transmite o informatie trebuie sa fie atent la ce transmite. Atentie la overshare.
Sambata, ziua bloggerilor
Vali Petcu – ce conteaza cel mai mult pentru bloggeri?
Primii trei ani: comentarii si invitatii. O mica recunoastere: fete, locuri interesante, bani.
„Am facut succes pentru ca muncesc foarte mult. Cand vorbim o chestie, livrez, uneori, mai mult si mai bine decat s-a platit. Companiile apreciaza bloggerii muncitori.”
Ce ignora un blogger in prima lui parte a dezvoltarii? In primul rand, sa munceasca. Apoi, cititorii, strategia de continut (frecventa cu care scrie, subiectele despre care scrie), regulile proprii, designul blogului (usability, imagini, related posts), viteza de incarcare.
Alte lucruri pe care le ignora: sa faca poze la evenimente, sa scrie, sa aiba o parere personala despre subiect, sa aiba un unghi propriu la evenimente.
Misiunea unui blog e sa te faca fie sa gandesti, fie sa te simti bine. Blogatu: misiunea unui blog e sa te ajute sa castigi.
„De ce nu scrii posturi mai lungi?” „N-am timp sa citesc foarte mult si atunci daca eu n-am timp, ce rost ar avea sa-i pun pe altii sa citeasca foarte mult?”
„Care e cea mai mare satisfactie pe care ti-a adus-o blogul? Intretin o familie dintr-un blog.”
Continutul ti-l faci cum simti tu.
Adi Hadean – blogging despre lucruri frumoase si bune – blogging positive
Blogging is about giving. E important si conteaza foarte mult ce dai, pentru ca ce dai aia primesti.
Daca dai lumanari, poti sa primesti lumina (moment in care Adi a impartit unora din sala lumanari branduite cu logo-ul lui). Unii iti zambesc, altii te iau in brate, altii te saruta.
Sa fii bagat in seama e un privilegiu.
Unul dintre modelele mele din blogging e Cabral, pentru ca e un om mare, dincolo de statura lui.
Cristian Sutu – Atentie!
E foarte important pentru un blogger sa incerce sa lucreze cu ceea ce stie sa faca jurnalistul.
Multe articole sunt scrise in cel mai ciudat mod cu putinta, fara pasiune, luate din mail si transferate pe blog aproape cu copy/paste.
Presa de azi a cam disparut, creste foarte tare zona de Social Media. Blogurile sunt din ce in ce mai profesioniste, dar ar trebui sa faca lucrurile cu pasiune.
E suficient sa privim cu atentie un lucru pentru ca el sa devina interesant?
Bloggerul sau jurnalistul trebuie sa observe lucruri si sa le analizeze. Sa vorbeasca cu cei care pot indrepta lucrurile.
Fiind jurnalist de politica, Sutu ne-a aratat multe poze cu politicienii romani si americani. Guvernul romaniei nu are prezenta DELOC pe social media, in timp ce SUA e pe toate canalele de socializare.
Ana Maria Maciuca de la Pepsi a vorbit despre proiectul Refresh si despre cel care a castigat concursul.
Bogdana Butnar – Echipa de Social Media
Avem nevoie de echipa de Social Media? Poti face SM cum trebuie?
Lumea vrea sa interactioneze pe canalele de SM pentru ca are impresia ca nu costa, pare a fi mai ieftin. Insa realitatea cruda e ca e mult mai complicat si mult mai scump decat pare.
Acest om trebuie sa cunoasca pe toata lumea, sa ii scoata la cafea, sa citeasca statistici, sa se informeze despre ce scrie toata lumea.
Daca nu avem om, trebuie sa ne ducem la CEO si sa-l intrebam daca exista posibilitatea de a intretine financiar un post pentru un om de Social Media.
Structura echipei de social media: un om in departamentul tehnic, un om de strategie si un copywriter.
Structura umana a omului de SM: trebuie sa interactioneze cu oamenii, sa fie foarte prietenos, coerent, convingator, rabdator si frust in exprimare, sa fie pasionat de brandul vostru.
Structura profesionala a omului de SM: sa aiba o anumita pregatire: sa aiba cunostinte de tehnologie, putin copywriting, abilitati de bugetare.
Georgiana Gheorghe a prezentat studiul de caz al campaniei BlogJuan, a vorbit despre campania Activia #obiceiurisanatoase si a prezentat un proiect viitor: calendarul twitteritelor. In prezentarea ei am vorbit si noi, cel 6 ambasadoare ale brandului Activia despre ce urmarim prin actiunile noastre, ce ne-am propus si care sunt unele dintre activitatile noastre. Emotii mari, mari de tot – my first public speaking.
Cabral – despre brand personal.
Ce este brandul personal? Cand vorbim despre brand personal si despre crearea lui, trebuie sa fim foarte atenti la ce vrem de la el.
Nu poti participa la evenimente si la diverse lucruri, daca nu esti bun.
De ce sinceritatea e cea mai importanta? Pentru ca aia ti-o asumi din start.
Adrian Ciubotaru
Ce insemna sa fii blogger bun in 2005-2006?
– Sa scrii bine.
Ce inseamna sa fii blogger bun in 2011?
– Sa scrii bine.
– Sa ai un stil personal.
– Sa ai idei coerente.
– Sa fii activ (nu reactiv).
– Sa fii prezent in SM.
– Sa faci networking.
– Sa faci evenimente.
– Sa dezvolti proiecte online.
– Sa ajuti comunitatea.
– Sa oferi consultanta.
– Sa construiesti un brand personal.
Bloggerul trebuie sa fie: scriitor, cititor, documentarist, antreprenor, entertainer, om de comunicare, om de vanzari, bun negociator, popular, consultant, leadership, sofer, fotograf, dtp-ist, copywriter, dansator, bun la biliard, fripturist, recuperator.
Care sunt mizele bloggingului? Profesionalismul. Generarea de povesti. Valoarea sociala. Accesarea unor experiente noi. Dezvoltarea personala. A lasa ceva in urma ta. Lider de opinie.
Bloggerii sunt deja celebritati media. Cand sunt invitati ca speakeri, simpla lor prezenta valideaza importanta evenimentului. Incep sa devina cunoscuti si sa atraga oameni care vin doar sa-i auda pe ei.
Sebastian Bargau – Cui, cum cand, cat si ce vinzi?
Cum vinzi? Documenteaza-te, nu citi doar brieful. Nimic nu e perfect, scrie cand trebuie, nu cand ai chef, nu scrie atunci cand esti plictisit/obosit, nu justifica nimanui advertorialele.
Cat scrii? Nu insista prea mult pe acelasi subiect. Nu abuza de numarul advertorialelor.
Radu Bazavan – Relevanta si notorietate – locala si nationala
Raspunsul simplu: Muta-te in Bucuresti.
De ce ti-ai tras blog? E cool, e fun, e trendy, e narcisistic, e hype, ai lucruri de spus, cunosti bine domeniul in care scrii, promiti sa stergi 75% din postare inainte de publicare, iti respecti cititorii.
Imi pare rau ca n-am mai avut vlaga necesara pentru a nota mai mult din ultimele doua prezentari, dar tocmai pentru ca au fost atat de interesante si faine, am lasat-o si mai moale cu scrisul, preferand sa fiu atenta la ce spun vorbitorii.
In incheiere, propriul top 5 al prezentarilor:
1. Groparu
2. Adi Hadean
3. Visurat
4. Adrian Ciubotaru
5. Bobby Voicu
Pe blogul lui Manafu gasiti o lista cu toate articolele care s-au scris despre Biz Social Media Snow Camp, iar pe twitter gasiti totul pe hashtagul #bizsmscamp.
Mi-a placut si mai vreau.
21 Comments
Adi Hadean
îți mulțumesc. m-ai emoționat:).
Tomata
cu drag. si tu ne-ai emotionat pe noi 🙂
nina
Multumesc, fata draga! Am citit si e aproape ca si cum am fost acolo. Fara distractie, evident. 🙂
RMstudio
Ai putea sa il strecori si pe Cabral in top 5. 🙂
Reclame Tv
Oameni de la care mereu ai ceva de invatat.
Va invidiez pe toti cei prezenti la Paraul Rece 🙂
Andra
Ai sumarizat cum nu se putea mai bine cumulul de informatii transmise de speakerii nostri dragi. 🙂
lala
te invidiez 🙂
Pingback:
Pingback:
Bogdan
Foarte interesant postul si instructiv. Data viitoare sper sa fiu si eu prezent.
VirtualKid
Impresionante relatarile tale. Desi nu am fost acolo sint tentat sa cred ca am aflat mai tot ceea ce “a fost pe masa”.
Oana
Vai, ce mi-ar fi placut sa il ascult pe Groparu :D.
Mihai Motrescu
o sa particip si eu la SMS cluj, sunt mereudeschis sa invat lucruri noi din domeniile care ma intereseaza
Tomata
neaparat. ii foarte misto 🙂
spi'oana
noroc cu tine ca am vazut ce am ratat. Ma bucur ca dupa atata vreme ne-am intalnit si sper sa ne vedem cat mai des.
Tomata
da, a fost o surpriza placuta sa ne intalnim acolo. 🙂 mi-ar placea sa se repete intalniea.
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback: