Singapore, asa cum nu il stiati

N-am luat în considerare niciodată posibilitatea de a publica pe blog Guest posturi. Nu știu exact de ce. Eu am scris pentru alții, deci nu din cauză că aș fi fost împotriva ideii. Însă când am văzut la Roxa e-mailurile prietenei ei din America, mi-am zis că ar fi o idee bună să le rog pe prietenele mele de peste mări și țări să scrie pentru voi (și pentru mine) câteva cuvinte despre locurile care acuma înseamnă pentru ele „acasă”. Prima care mi-a acceptat invitația a fost Flavia, o foarte bună prietenă din facultate, de care mă leagă multe amintiri și multe experiențe împărtășite și care, de un an, trăiește în Singapore împreună cu soțul ei. O las pe ea să vă vorbească:

Am venit în Singapore în urmă cu un an fix. De atunci îmi tot propun în fiecare lună sau în fiecare duminică seara să scriu pe blog despre cât de diferită e viaţa în Asia faţă de cea din România. Se pare că tu ai fost, Andre, şutul propulsator în… pix. Sau, mă rog, în tastatură.

N-aş vrea să înşir aici ce-ar spune tot românul când vorbeşte despre „străinătate”, fraze de genul: „Aaa, nici nu se compară. E mult mai bine. Se câştigă mai bine, îţi permiţi mai multe, e mai curat, nu-s gropi etc.”, fraze adevărate, de altfel, dar cine nu ştie că-i aşa?

Marina Bay Sands

În schimb, iată nişte curiozităţi pe care probabil că nu le ştie toată lumea.

(Ca în ziar)Ştiaţi că…:
-In Singapore e interzisă guma de mestecat?
Pedeapsa cu moartea se practică şi azi (traficul de droguri fiind unul din motive)?
Cea mai mare fântână din lume – Fountain of Wealth – se află aici?

Fountain of Wealth

-Există un departament în ceva minister care se ocupă cu razii periodice în locuinţele oamenilor, ca să verifice dacă nu bălteşte apa în ghivecele cu flori, daca nu este apă în recipientul în care stă peria de toaletă, dacă apa în vazele cu flori e curată…etc. ? Şi asta pentru că nu trebuie să se formeze ţânţari.
Singapore se află la 136 km de ecuator şi este o ţară cu vară continuă. Vă vine să credeţi că nu sunt ţânţari şi că poţi sta seara pe terasă fără să-ţi zumzăie nimic pe la ureche, sau fără să te tot plesneşti pe bucăţile de piele neacoperită?

E un oraş-stat frumos şi verde, plin de flori, palmieri şi copaci uriaşi: plouă foarte des şi totul creşte şi înfloreşte rapid. Partea bună e că la 15 minute după o ploaie torenţială de 15 minute, totul e uscat.

În ţărişoara asta, cât e ea de mică (aproape 5 milioane de oameni), trăiesc laolaltă singaporezi, malaezieni, indonezieni, chinezi, indieni, autralieni, nepalezi, coreeni, vietnamezi şi  filipinezi, iar marile sărbători religioase sunt respectate pentru fiecare cultură. Azi, de exemplu, 26 octombrie, e zi liberă de la guvern pentru toată lumea pentru că indienii sărbătoresc anul nou (Deepavali).  La fel se întâmplă şi când chinezii sau malaezienii au acelaşi eveniment (la date diferite). E de asemenea unul din puţinele locuri din lume unde poţi vedea înşirate unul după altul un templu indian, unul budist, o moschee şi o biserică.

Moschee

Templu indian

Chiriile şi maşinile sunt costisitoare, însă mâncarea este accesibilă pentru oricine. Au câte un foodcourt la fiecare trei-patru blocuri, cu mâncare pentru toate gusturile şi rasele. Te poţi sătura cu 3 – 5 dolari.

Dacă eşti pasionat de shopping, ăsta este paradisul mall-urilor: unul lângă altul şi nu numai în centru; literalmente peste tot. Ceea ce este şi mai surprinzător e că în oricare ai merge sunt relativ aceleaşi brand-uri, aceleaşi magazine, dar la orice ora (de dimineaţa la 11, până seara la 11) toate sunt pline de cumpărători. La prânz restaurantele sunt ticsite din nord până-n sud şi din est până-n vest. E uimitor câţi bani se cheltuie într-una…

Singapore noaptea

Singapore eye

E o ţară în care uneori ai impresia că eşti într-un roman de-al lui Orwell, cu camere de supraveghere peste tot, inclusiv pe străzi, totul automatizat şi ordonat. Nu eşti liber să faci ce vrei nici în junglă: acolo sunt panouri care îţi semnalează că sunt amenzi de mii de dolari pentru cei care hrănesc maimuţele.

Însă toata stricteţea cu care oamenii s-au învăţat şi toate amenzile usturătoare au făcut din Singapore una dintre cele mai curate şi mai sigure ţări din lume, cu cele mai multe spaţii verzi, cu unul dintre cele mai aglomerate porturi şi cu una dintre cele mai mici rate de criminalitate. De asemenea este unul dintre cele mai moderne state şi al patrulea cel mai important centru financiar din lume.

N-or fi ei mari muzicieni, lideri extraordinari, artişti; nu-s nici măcar foarte inteligenţi. Dar faptul că s-au supus şi au avut încredere într-o mână de oameni înţelepţi de la conducere le-a permis să aibă azi parte de un trai şi o ţară cum puţini în lume au. Şi asta fără nicio resursă în sol,  fără munte, fără deltă, fără dealuri şi câmpii, fără o armată puternică, fără genii, fără…fără. Nu-mi rămâne decât să spun: hats off to you, Singapore!


Mie mi-a plăcut atât de mult e-mailul ei încât l-aș fi publicat ieri când mi l-a trimis. Dar cum rareori încalc regula unui post pe zi, mi-am zis că mai bine aștept până azi. Am pus si cateva poze din ce mi-a trimis Flavia, insa pe toate le gasiti in albumul de pe facebook.

33 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge