Cum scriu eu cu diacritice
Stăteam ieri și mă gândeam degeaba despre ce aș putea scrie. Scriam pe Twitter că mă simt de parcă aș avea o bulă de aer în creier și nu pot nicium să leg niște propoziții, că inspirația e pe la mama dracului. Doru mi-a sugerat să scriu despre asta, însă nu scriu despre chestii ce nu se întamplă în Timișoara sau la care eu nu particip. Deci nu scriu.
Și azi, uitându-mă printre statistici, referreri și paginile blogului pe care s-a ajuns, m-a trăznit palma muzei, întoarsă pe neașteptate din vacanță. Nu de alta, dar i s-o năzărit să plece baș la sfârșitul verii. Amețită și muza asta.
Promisesem demult că vă voi povesti cum scriu eu cu diacritice și cum unii s-au arătat interesați, vă dezvalui tehnica.
Nu mă pot obișnui cu ș sau ă, în locul : sau [, așa că am inventat io un sistem pe care nu vă încurajez să-l folosiți. Că-i complicat.
Pe masură ce scriu dublez literele care ar trebui să fie diacritice. Așa: în loc de ă, scriu aa, în loc de ș ss, în loc de ț tt. Partea amuzantă e când trebuie să fac â sau î. Pentru că nu pot pune nici trei a, nici trei i, că stric ă-ul sau pluralul unor cuvinte. Și-atunci adaug un h după ele, că sunt prea puține cuvinte care au ah sau ih în compoziție. Și atunci cuvintele arată cam așa: ihncahntat, paapussaa, ttahfnos, ssantaj. 🙂
Când am terminat de scris ce-am avut de scris, cu ctrl+h înlocuiesc ss cu ș, aa cu ă, tt cu ț, ah cu â și ih cu î. Și în 5 secunde textul meu e scris cu diacritice, la aceeași viteză ca și când l-aș fi scris din prima cu ele.
Știu că e o nebunie și că nimeni nu s-ar putea obișnui cu așa ceva, dar, prin nu știu ce minune, io m-am obișnuit și mi-e foarte simplu să o fac. Distractiv devine cand uit să schimb diacriticele cu literele duble din engleză și ies cuvinte de genul Twițer. :)) Dacă vedeți vreo diacritică pe unde nu trebuie să știți că mi-a scăpat la recitire. 😛
There. “Râdeți-vă!” 🙂 Vă dați, probabil, seama ce greu mi-a fost să scriu articolul ăsta, dpdv tehnic. ;))
42 Comments
dAImon
mai bine foloseşti http://srv.diacritice.com/ după ce ai scris textul complet fără diacritice .. să “cureţi” în urma detectorului automat ar dura maxim 5 minute (la ce lungime au articolele tale).
şi măcar astfel nu laşi loc de greşeală.
Bogdan Pater
cute mod de a scrie cu diacritice…
Gerhald
Drăguţ, drăgut, dar foarte complicat. Asta e ca şi cu înmulţirea sau împărţirea, unde fiecare are tehnica lui de calcul. =))
diana
Dumnezeule mare, you freak!!!!
Eu scriu cu diacritice cu tastatura normală. Traduc cărţi, aşadar după vreo 3000 de pagini scrise aşa, m-am obişnuit…. Că nu mai ştiu să scriu “englezeşte”, asta e altceva… Dar la tine e o nebuloasă sau eşti un geniu al “tastatului dublu”. Anyway, eu zic să patentezi invenţia, poate faci un ban cinstit, neimpozabil…:))
Tomata
pai probabil daca trebuia sa scriu si eu mii de pagini renuntam la sistemul asta, dar na… am improvizat un pic pentru textele de pe blog. 😛
Devoratoarea de muzica
E,eu eram foarte dar foarte sofisticata.
Oana
Eu chiar râd cu lacrimi de când am dedus unde vrei să ajungi :))). Brilliant and complicated at the same time!
eventube
hmmm….buna treaba :)) un brevet ceva?
Miss I.
Vai de mine, nu m-aş fi gândit la aşa ceva :)) Da’i bine dacă nu ţi-e complicat de folosit sistemul. Oricum, meriţi titlu de inventator! 😀
Rontziki
Aoleu, nu ştiu cum poţi!!! Foarte complicat mi se pare!
Eu, când am început să scriu cu diacritice, pentru că eram deja f obişnuită cu tastatura cum o ştiam, dublam literele în sensul că acolo unde era nevoie de ă, apărea şi un ă, dar şi un a, din obişnuinţa de a tasta a :)) de exemplu, scriam “adevăarat” :))
După care m-am obişnuit şi acum îmi vine greu să scriu altfel…
Tomata
da, pare complicat, dar intr-un mod ciudat, mie mi-e simplu asa. 😀
Reclame Tv
Nu complicat, extrem de complicat 🙂 , dar ma rog, te obisnuiesti.
Raluca
E complicata, dar mi se pare foarte tare metoda ta. :))
adizzy
o my goodness :))
brontozaurel
Se pare ca sunt singura careia i se pare mai simpla si mai logica metoda asta…
Paul
wow..la asta chiar nu m-am aşteptat :)) ..dar dacă te-ai obişnuit, foarte bine..:)
Eugen
This made my day. Țelul în viață al tuturor femeilor – hai să luăm ceva simplu și să vedem cum îl putem complica. 🙂 Mai știam pe cineva care scria articolul fără diacritice și apoi îl trecea prin http://srv.diacritice.com/ Între timp a renunțat la tot travaliul și scrie fără.
Bănuiesc că încă mai folosești WinXP, pe 7 au rezolvat extrem de bine problema diacriticelor.
P.S. Hate your anti-spam!!!
Tomata
:)) nu-i tocmai un tel, dar ce sa fac, daca complicat e mai simplu pentru mine? daca ar fi trebuit sa scriu textul asta cu diacritice, fara sistem, l-as fi scris intr-un sfert de ora, nu in 5 minute cum am facut. 😛 daca m-ar filma cineva in timp ce scriu cu diacritice de pe tastatura, ar iesi ceva super comic. chiar ma munceste munca asta, si de ce sa fac din scris o corvoada, cand sistemul asta imi face munca mai usoara. 😀
lala
foarte tare !
eu scriu cu insert, de sus, din bara!
Despina
Nici eu nu mă pot obişnui cu diacriticele pe :,/}] şi aşa mai departe. Iar cum le am pe tastatură mi se pare super ok. De exp pe a am ă, pe i am î, pe s am ş, t este ţ şi pe q am â. Iar pentru a tasta diacriticele când scriu folosesc ALT+litera care-mi trebuie. So easy! Aşa bine m-am obişnuit că uneori uit să mai iau degetele de pe ALT şi îmi ies cuvinte te genul “şţii” în loc de “ştii” şi tot aşa. 😀
Dar bună ideea ta de a sesiza diacriticele la recitire, dar nu m-aş fi gândit la aşa ceva în veci. Însă cu siguranţă nu aş putea să o adopt.
Tomata
asta chiar e o varianta mai buna. insa cred ca mi-ar fi foarte greu sa ma dezobisnuiesc de sistemul meu complicat si sa adopt altul. 😛
calauza
Varianta Despinei mi se pare cea mai buna, e foarte ușor să ai alt+litera indiferent de tastatură. Inclusiv pe Mac, cazul meu.
Roscata
Pare puțin cam dificil. Eu îmi setez tastatura pe RO când scriu și pe urmă o trec în ES cum sunt obișnuită.
dojo
deci asta e faza secolului. Io m-am obisnuit destul de repede sa scriu cu diacritice, desi am tot carait ani buni ca e pierdere de timp …
Tomata
:)) stiu vechea ta teorie cu diacriticele.
giolly
Pai mai bine invatai sa scrii cu diacritice de la bun inceput. E chinuiala ce faci tu la inceput. :))
Tomata
am incercat. imi lua mult. asa ca l-am fentat. 😀 e chiar rapid si simplu, acum ca m-am obisnuit.
Ana.
Hai ca asta-i chiar tare! You sure are inventive 😀
Eu folosesc diacritice.com si nu m-as putea obisnui altfel. Cand vine vorba sa scriu direct de pe tastatura cu diacritice imi ia o ora pe articol, asa ca am renuntat demult sa ma mai chinui, nu-i de mine.
Tomata
see, tocmai de-aia am inventat tehnica asta. :))
VirtualKid
Pare a fi un test de anduranta.
The Boy Out Of Hell
Cea mai ciudată metodă de a scrie cu diacritice am văzut-o la un tip care folosea tasta Alt + un cod de patru cifre (Alt + 0229 pentru „â” spre exemplu). Tipul ştia tot codul ASCII, aşa că orice simbol, orice virguliţă, el o scotea cu Alt + xxxx. Am încercat şi eu, dar nu mi-a mers. Ce păcat că limba noastră nu e ca engleza…
belgianca
=)) tare! la asta nu m-am gandit… acum vreo doua zile scriam si eu pe blog de ce nu scriu cu diacritice. se pare ca muza ne palmuieste cu aceleasi idei. =))
maria
Andreea, nu este obligatoriu sa scrii cu diacritice. Important este sa scrii cum simti si nu conteaza diacriticile.
MIhai Motrescu
pff…complicat:) important e că se ajunge la rezultatul dorit…
nonick
În ’96-97 lucram ca tehnoredactor la o editură şi nu foloseau layoutul normal de tastatură RO, aveau ei un font special cu care erai obligat sa scrii. M-am învăţat şi cu el, dar cel mai funny a fost când am butonat literele A şi B din dicţionarul Englez-Român de 70000 de cuvinte Leviţchi/Bantaş, şi a trebuit să folosesc caracterele pentru transcrierea fonetică. Scriam cuvântul original, apoi transcrierea fonetică cu fontul normal (orbeşte), după care dintr-un shortcut de tastatură rulam un macro de Word care selecta primul cuvânt de pe rând, îl făcea bold, apoi selecta următorul cuvânt şi schimba fontul în cel special fonetic, poziţiona cursorul după transcriere şi schimba la loc fontul.
Tomata
na, sa mai spuna cineva ca sistemul meu e complicat. :))
razvan
cu diacriticele e complicată româna. La începuturi foloseam în word shortcut-uri pentru caractere gen alt combinat cu crtl și tasta. apoi an descoperit layoutul in Ro. nasol cu semnele care se modifică. cel mai nasol cu y și z care se inversează și cu schimbatul layout-ului cu mouse-ul. mi-am gasit o tastatura slim multimedia care mi-a placut enorm ca format și avea bonus înscrise diacriticele pe ea. apoi am descoperit alt+shift pentru a schimba layout-ul fără a mișca mouse-ul. pe vreme licenței am bagat la greu dactilografie în Ro. apoi am gasit un layout de taste care nu imi întoarce Y și Z și combinație de taste pentru a folosi semnele inscrise pe taste deși folosesc layout Ro. Acum sunt obișnuit cu tastele cu diacritice, dar mai fac typo-uri frecvent. mai folosesc și diacritice .com când mai am de trasformat texte.
oricum, tactică așa întortochiată ….mai rar întalnești 😀
razvan
…tactică întortochiată ca a ta..
Ruxandra
Salutare,
Am si eu o varianta mai simpla de scris cu diacritice (atunci cand scrii de la propriul calculator, nu ca mine acum). Pe http://www.diacritice.ro se prezinta spre descarcare gratuita un program numit “diacritice cu ALT dreapta” care te ajuta in orice situatie, imediat ce l-ai instalat. Si functioneaza pe absolut orice (messenger, Word, email, bloguri etc.; nu l-am testat pe Twitter). Fara el, toate lucrarile de licenta / disertatie / proiecte ar fi fost un chin.
Slash
wow, foarte tare, as vrea sa invat si eu. Mersi Rusandra.
Alexandra
Nu mi se pare asa complicat, si de fapt e chiar o idee buna. Eu nu m-am putut obisnui niciodata sa scriu cu diacritice, in fata unei tastaturi uit oricum ca mai avem si cateva litere in plus fata de alfabetul latin 😀 dar orice invat are si un dezvat
Andrei
sau vezi http://talentirosit.ro/cum-sa-adaugi-diacritice-la-un-font/