Tu cu ce pom ai crescut?

Toți cei care au citit Moromeții știu povestea sălcâmului tăiat și a tristeții provocate de retezarea unei entități sacre pentru familia din Siliștea Gumești. Mă bucur că am și eu cel puțin 3 pomi care mi-au definit copilăria.

Mie îmi plac pomii, am o slăbiciune pentru ei și am câțiva de care îmi aduc aminte cu mare drag. Când eram copilă, mergeam cu prietenele mele din spatele blocului „la grădi”* să ne urcăm în corcoduș. Fiecare avea „casa” ei și nimeni nu îndrăznea să îi fure locul. Era unul dintre jocurile noastre și tare mai indrăgeam să stăm ca păsările în cuib și „să vorbim la telefon” (mimând doar gestul pentru că pe vremea aia nu existau celulare) despre inchipuiri puerile și despre probleme de oameni mari. Corcodușul e încă acolo, în curtea grădiniței, însă nici un copil nu se mai urcă în el. E bătrân și oricum copiii nu mai sunt tentați să se cațere în copaci.

Un alt pom al copilăriei mele e cireșul din curtea casei de la sat. Multă vreme am crezut că l-am omorât, însă anul ăsta, în iunie, am mâncat cele mai gustoase cireșe din viața mea. Elena e martoră. Cireșul meu e încă viu și mă bucur nespus pentru asta. Pare atât de bătrân și de rablagit și el, însă în primăvară sau în toamnă cineva îl va curăța, îi va tăia crengile uscate și în iunie va da din nou cireșe.

Pomul care îmi încântă simțurile în fiecare primăvară este liliacul din fața geamului camerei mele. E atât de frumos și miroase atât de minunat încât pentru el aș vrea să fie primăvară tot anul, deși toată lumea știe deja cât iubesc eu toamna și cum o aștept în fiecare an.

Vorbeam ieri, la masă, cu colegii mei și le spuneam că în primăvară vreau să-mi sădesc un magnoliu în fața casei de la sat. Pentru că tare dragi îmi sunt și tare mult mai îmi place cum miros magnoliile. Dintr-una într-alta am ajuns să vorbim despre pomii copilăriei și despre amintirile legate de ei. Șeful meu ne-a povestit despre magnoliul din fața geamului lui, o colegă despre un tei și eu le-am vorbit despre liliac.

Și pentru că aceasta este o odă adusă pomilor din viața noastră, mi-ar plăcea să știu ce pomi vă străjuie copilăria?
__________________________________________________

* grădi e o grădiniță de copii care funcționează peste drum de blocul meu.