Amantul

amantul - marguerite durasmarguerite durasAutor: Marguerite Duras
Nationalitate: franceza
Titlu original: L’amant
Anul aparitiei: 1984
Nr. de pagini: 120 (Humanitas)
Premii: Prix Goncourt (1984)
Ecranizare: L’ amant (1992)
Nota mea: 4/5
Alte romane de aceeasi autoare: Ochi albastri parul negru

Amantul lui Marguerite Duras cred că a fost pentru Franța, ce-a fost Lolita pentru America, deși perioada care s-a scurs între publicările lor e destul de mare. Șocul a fost provocat de același subiect (o fetișcană prea matură și prea dezghețată pentru vârsta ei) chiar dacă a fost reluat după 29 de ani.

Comparația între cele două romane însă se oprește aici. Chiar dacă stilul laconic și întrerupt al Margueritei Duras e la fel de fermecător ca și curgerea lentă a poveștii lui Nabokov.

Roman autobiografic, Amantul vorbește despre adolescența lui Marguerite, petrecută în Saigon și despre viața ei sexuală începută prematur. Adică pe la 15 ani. Tipic unei Lolite, îl seduce pe un tânăr de bani gata, chinez de origine, și petrece cu el nopți și dup-amiezi toride, descoperindu-și puțin câte puțin sexualitatea și senzualitatea.

Scenele de sex alternează cu episoade povestite sec și la persoana a III-a despre mama ei, o văduvă falită și maniaco-depresivă.

Relația fetei cu frumosul chinez trebuie să ia sfarșit pentru că, deși acesta o iubește nespus, tatăl lui nu vede cu ochi buni încotro se îndreaptă lucrurile. Chiar dacă Marguerite pare indiferentă la toată atenția și declarațiile amantului ei, abia peste mult timp își va recunoaște sieși că l-a iubit cu adevărat.

Amantul va rămâne pentru mine cartea la al cărei final am plâns de fiecare dată când l-am citit. Am înțeles că prima oară m-a emoționat, dar n-am priceput de ce și a doua și a treia oară. Aș repeta experimentul, dar nu-mi găsesc cartea.

_________________________________________________________________

* Am scris pentru tabu.ro recenzii la câteva romane despre care nu am scris și pe blog. Și pentru că de foarte multă vreme n-am mai publicat nici o recenzie pentru că am tot început cărți și le-am tot tărăgănat pe altele, vreau ca aceste recenzii să apară și aici. Așa că, tot ce va apărea într-un citat sunt recenzii pe care le-am scris pentru tabu. Asta până termin și eu Pe aripile vântului și îmi expun parerile.;))

18 Comments

 • richie

  Mi-a placut filmul destul de mult.. indeosebi pentru scenele de amor :))
  Despre roman nu stiu ce sa zic, nu l-am citit, insa nu cred ca a fost “socant” pentru Franta la vremea aparitiei sale. Sa nu uitam ca Franta era refugiul pentru toti “controversatii” care publicasera cu juma de secol inaintea Margueritei, de la Miller, la Boris Vian si chiar Nabukov, a carui Lolita a fost publicata intai in Franta.

  • Tomata

   la film am inceput sa ma uit, dar nu l-am terminat. 🙂 cat despre scandal… iti zic io ca a fost 🙂 mi-am facut licenta din romanul asta si am citit despre el si despre M. Duras destul.

 • Ana.

  Tommy, multumesc de recomandare. Acum vreo 5 ani am citit de Marguerite Duras ‘Ochii albastri, parul negru’ si mi-a placut enorm. (am si scris acum multa vreme despre ea pe blog) Am cumparat-o din intamplare cu ziarul Cotidianul, cand abia incepusera febra cartilor la ziare. Am citit-o de doua ori cu aceeasi curiozitate. Cartea e pur si simplu delicioasa. Am sa citesc si ‘amantul’, poate il gasesc pe undeva in format mobi.

 • Oana

  Si eu am citit “Ochi albastri, parul negru” cand a aparut la Cotidianul, dar mie nu mi-a placut deloc la vremea aia. Poate il reiau in cativa ani :).

 • Ioana S

  Eu încă mă chinui cu Lolita (cartea). Dar dacă zici că merită, îi dau o şansă acestui roman. Apoi ecranizării 😀
  PS: aştept să văd ce părere vei avea de “Gone With The Wind”, o carte preferată 🙂

  • Tomata

   mai, pentru mine a meritat. adica e destul de complicata ca scriere ca trebuie sa citesti mult printre randuri si sa fii destul de atenta. oh, despre gone with the wind… ce naiba sa mai zic?? ii superba, extraordinara, mirobolanta, nici n-o sa am cuvinte s-o descriu. o urasc pe scarlett cu pasiune si in cateva locuri ma identific cu ea, blestemata sa fie… cat despre rhett… bine ca nu exista in realitate ca as fi compromisa. :))

 • TMAndreea

  Salut. Mi-a placut foarte mult articolul si sunt interesata sa citesc cartea. Rugamintea mea este, crezi ca o poti imprumuta? Daca te pot ajuta cu alte carti in schimb, cu mare drag.

  • Tomata

   Hello Andreea 🙂 Ma bucur ca ti-a placut si ca vrei sa o citesti, dar, asa cum am zis la finalul recenziei, nu mi-o mai gasesc. 🙁 nu stiu pe unde am ratacit-o. insa poate o gasesti la biblioteca sau pe la librarii. nu trebuie sa fie prea scumpa…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge