Regreti facultatea pe care ai facut-o?

Întreba Maka acum câteva zile ceva ce eu nu m-am întrebat niciodată: dacă regret facultatea pe care am făcut-o. Deşi i-am comentat, am simţit nevoia să dezvolt şi să duc întrebarea lui mai departe.

Aşa cum unii dintre voi ştiu şi alţii poate sunt curioşi să afle, am absolvit Facultatea de Litere (mare surpriză!), specializarea franceză-engleză. Dacă până în clasa a XI-a eram precisă că voi da la Jurnalism, într-a XII-a nu ştiu ce declick s-a produs în tărtăcuţa mea că m-am sucit şi am ales Literele. M-am apucat de meditaţii şi am învăţat în draci pentru admitere. Mda, „pe vremea mea” încă se mai intra la facultate şi în urma unui examen nu numai a depunerii unui dosar.

Dar! înaine de a da examenul la Litere mi-am depus şi dosarul la nu mai ştiu ce secţie de ingineria mediului or something, după dorinţa tatălui meu. Îşi dorea el să mă vadă om cu funcţie. Bucuria mea a fost că n-am intrat. Totuşi rămăsesem cumva speriată fără un plan de rezervă. „Ce mă fac dacă nu iau examenul? Unde mă duc şi ce se va alege de mine?”

Până la urmă am intrat la Litere, însă la cu taxă. N-am fost chiar aşa sclipitoare să intru printre primii. „Bun”, îmi zic. „Acuma tre’ să trec de partea celor drepţi, adică a celor care nu plătesc.”

Am învăţat fonetica aia şi teoria literaturii, plus istoria culturii şi civilizaţiei Franţei (cu toate castelele şi arhitecţii ei) până mi-au ieşit pe nas. Am citit în primul an de facultate cât nu citisem în toţi cei patru ani de liceu la un loc. Și-am reuşit să trec la fără taxă şi-am reuşit să mă menţin acolo şi în următorii 3 ani. Am avut chiar şi bursă un semestru, prin anul 3, dar în anul 4, nemaiavand pentru ce lupta cu ardoare, m-am cam lăsat pe tânjala. Surprinzător, am luat tot note mari, dar cum toată lumea lua note mari, bursă din laterale, că era limited edition.

Şi după ce v-am povestit asta, să vă spun ce i-am spus şi lui Maka: nu regret nici o clipă facultatea pe care am făcut-o pentru că am ales-o cu sufletul, nu cu gândul la viitor. Nu ma gândeam la ce voi face cu ce-am învăţat la şcoală atâta timp cât ce învăţam îmi plăcea la nebunie. N-am fost o chiulangioaică, ci dimpotrivă, colega de la care toţi îşi xeroxau cursurile pentru că scriam tot şi citeţ.

I-am mai spus lui Makavelis ca mi-ar fi plăcut să fac în paralel ceva specializare în Marketing şi PR, dar pe atunci nu ştiam cu ce se mănâncă. Acum, când mă gândesc la ce m-a ajutat facultatea pe care am făcut-o: să am joburi care-mi plac şi pentru care să pun în aplicare ceea ce am învăţat, fără să fiu nevoită să mă fac profesoară în sistemul ăsta mizer. şi nu mă înţelegeţi greşit, mi-ar fi plăcut enorm să fiu profesoara, însa financiar nu că n-aş fi avut nici o satisfacţie, ci m-aş fi simţit de-a dreptul insultată.

52 Comments

  • aetana

    Din pacate sistemul actual reuseste sa te faca sa regreti cam orice alegere facuta. In liceu am urmat un profil uman,iar la facultate am decis sa schimb domeniul, asa ca am ales ISE-ul. Daca exsita vreo facultate frumoasa care sa te faca sa urasti faptul ca ai ales-o, asta a mea e printre primele. Nimanui nu-i pasa cu adevarat ce invatam si ce vom face. Am plecat cu o bursa, au fost atat de ignoranti incat nu le-a pasat ca m-au trimis la inginerie, nu m-au ajutat in niciun fel cu facultatea de acolo,iar apoi tot eu am fost buna de plata.
    Cam asta e facultatea mea si cam de-asta regret alegerea facuta, ce ma sperie insa, ca nu cred ca exista prea multe variante bune,pentru ca indiferent de oras si de domenii cam totul e la pamanat

  • Liz

    Si eu am dat examen si, ca si tine, am avut un plan de rezerva… la litere am vrut si planul de rezerva a fost administratie publica, erau aceleasi obiecte in examen… la mine situatia a mers invers… am intrat la buget la AP si taxa la litere… si-am terminat AP… cu o urma de regret dupa litere… sigh…

  • adrian popa

    Eu am terminat filosofie. am intrat tot cu examen(probabil ultima serie care a mai dat). Primul an a fost un vis prelungit a liceului. Din anul 2 deja mi-am dat seama ca e doar un hobby aceasta facultate care te deschide spre….orice. Si acest orice s-a materializat in diverse joburi care nu au avut nicio tangenta cu filosofia. In prezent ma ocup de propia ,,chestie” care de fapt e 100% inginereasca. Visez sa intru in invatamant la un moment dar…

  • Bia

    As zice ca la mine e funny, dar uneori nu-mi vine să râd…
    Am intrat la Filosofie si am si terminat-o, ba sa lungesc treaba inca lucrez la ceva tot pe filosofie, cred ca din inertie sau ceva 🙂 Nu regret ca am facut facultatea asta, regret însă ca nu am mai facut încă una, căci puteam. Dar aici intrasem la buget, cu bursa pe care am mentinut-o 4 ani.
    De intrat am mai intrat la 3 facultati (dar la taxa): Jurnalism, PR si Relatii internationale (admitere peste tot). Daca as fi avut bani va spun sincer ca as fi ales sa fac si PR si acum aveam orizonturi mult mai largi. Dar asta este deja istorie.

    Pledez pentru alegerea cu inima, dar totuși fac apel la cei care acum se pregătesc să facă o alegere: trebuie să fiți și raționali din simplul motiv că DUPĂ facultate trebuie să și “trăiți” din ceva, știu că pentru voi pare o eternitate până atunci, dar vă spun eu, acest moment este chiar după colț și TREBUIE să vă ofere ceva! Baftă.

  • pietricel

    Nici eu nu regret ca am fost la jurnalism. Mi-a deschis usi la care nu visam sa bat. Acum daca vrei o specializare, poti sa faci un master, fara probleme. Am insa in jurul meu zeci de exemplare care regreta ca au facut o facultate. Stiu o tipa care a facut restaurare si acum e trainer pentru personal de supermarket. Pacat.

  • Cristina

    Eu am facut Stiinte Economice / Finante-Banci si ulterior un master pe acelasi domeniu (dar in Engleza). Nu regret nici o clipa. Am luat apoi diploma de la THR si sunt manager in turism. Lucrez, de 4 ani in Engleza in turism. Inainte am pendulat prin economist , operator PC In agentie de turism si manager de agentie.

  • Reclame Tv

    “Pe vremea noastra” se dadea examen de admitere pentru facultate,… ce vremuri, cate emotii.
    Intr-un fel regret ca nu am terminat prima facultate acum 12 ani, … ale tineretii valuri. Dar s-a compensat cu faptul ca acum fac una care-mi place, marketing-ul, si sper ca macar pe asta sa o termin. In vara am licenta asa ca tineti-mi pumnii.

  • strumfita cu esarfaa

    Am terminat Filosofia in 2008 si anul asta termin si eu Literele. Am intrat la filosofie, tot pe baza examenului de admitere si am reusit sa intru la fara taxa si sa ma mentin acolo toti cei 4 ani. Bursa nu am luat, ca doar stateam prin camin, aveam si alte preocupari decat invatatul. Ori ca sa iei bursa la filosofie, nu prea mai aveai timp si de altele.
    Anul asta in vara ar trebui sa sustin licenta, nu stiu ce e cu mine dar nu reusesc sa ma mobilizez deloc sa ma apuc de ea. Am doua joburi care imi plac enorm si efectiv mi s-a diminuat interesul drastic.
    Nu regret cele doua facultati pe care le-am ales, dar daca as fi pusa sa aleg inca o data, m-as gandi de doua ori daca tot pe drumul umanului sa o apuc.

  • Oana

    Hmmmm, nu as zice ca regret, DAR regret ca nu s-a predat ca lumea, ca nu am comunicat cu profesorii, ca nu am avut niciun profesor demn de a fi retinut, ca nu am ramas cu mare lucru si ca nici macar un sfert din cele “invatate” nu imi pot fi de folos.
    Daca s-ar fi predat cu adevarat, ar fi fost superb.
    Am terminat comunicarea la Poli :).

  • Alexandra

    Vai vai cum ai atins punctul sensibil..
    Cu toate ca am ales aceasta facultate (Medicina) cu tot dragul si fiind constienta ca va trebui sa infrunt lipsurile pe care toti le stim, am inceput sa fiu din ce in ce mai dezamagita:
    – de dezinteresul colegilor mei, al asistentilor de grupa si al profesorilor
    – de cartile din 1900 toamna din care trebuie sa invatam si cursurile predate cu retroproiectorul
    – de rezidentiat si materia pe care trebuie sa o tocim..data aparitiei: 1993(can am intrat eu in cls I) :))
    – de amfiteatrele vechi si friguroase
    – de pacientii care nu vin la doctor atunci cand trebuie sau nu isi respecta tratamentul si dup-aia ii acuza ca “au murit cu zile”
    – de imposibilitatea de a da tratamentul cel mai bun pentru ca nu avem bani
    – de neputinta doctorilor atunci cand pacientul nu are bani sa-si faca analizele necesare elucidarii diagnosticului
    – de mass-media care duce o campanie total imbecila de a denigra medicii
    – de politicienii care ne trimit sa muncim in alta tara
    – de doctorii indiferenti carora nu le pasa de pacienti si nu-si doresc sa invete mai mult
    etc

    Mi-am dorit satisfactii profesionale..Intrebarile sunt: cum, cand si mai ales unde?

  • ellya

    DA!De o mie de ori da,regret.Am terminat facultatea de chimie in 2009;dupa ce ca mi-a “mancat” trei ani din viata,nu lucrez nici in domeniu.
    Cum spunea si Alexandra,carti din 1900 toamna,cursuri predate cu retroproiectorul,etc.

    • Lucian

      Salut ellya, si eu am terminat chimia si imi pare rau. Vreau sa lucrez in alt domeniu. Tu cum ai reusit sa te angajezi?

  • lala

    nu pot sa zic ca regret dar nici cam am facut ceea ce imi place! poate acum face altceva! si eu am intrat cu examen ca si tine!

  • Oana

    Iar eu, mai am ceva de zis, dupa ce am citit si parerile altora – eu macar sunt norocoasa ca lucrez in domeniu (asa, oarecum 🙂 ), dar am o multime de colege care nu au norocul asta.

  • iYli

    Si eu am terminat tot Litere. As fi vrut jurnalism, as fi vrut teatru.
    Insa realizez ca la jurnalism nu invatam literatura si nici la teatru, dar Literele mi-au deschis totodata alte lumi. Asa ca nu am cum sa regret ca am facut aceasta facultate.
    Stangul fiind terminat, am inceput in toamna trecuta si Dreptul. ::)
    Reia intrebarea peste 4 ani! ::))

  • rontziki

    Ai absolvit una din facultăţile la care m-am gândit mulţi ani (şi încă mă mai gândesc uneori…). Aş fi vrut Litere – română-franceză 🙂
    Nici că se putea nimeri mai la subiect o altă leapşă decât cea la care tocmai te-am nominalizat 🙂

  • Dama fara camelii

    Ne asemanam la ceva si anume, nici eu nu regret facultatea pe care am absolvit-o si, in plus, la fel ca si in cazul tau, colegii faceau coada la usa mea sa le-mprumut cursurile, pe care le aveam scrise citet.
    Deosebirea face ca, fata de tine, ma las “insultata”, lucrand in continuare in “sistemul asta mizer”.

  • Marya

    Stii prefer alta facultate si la asta pe care o incepusem am reusit. Ca nu imi place si nu vreau sa regret mai tarziu.Relatiile Internationale nu au viitor in Romania de azi. Si m-am hotarat sa fac altceva.

  • Karmen

    Facultatea de litere si eu. Doar ca alta specializare. Si am avut momente in care mi-am pus celebra intrebare. Si mi-am dat seama ca nu isi are rostul. Asta mi-am dorit sa fac la momentul respectiv. In plus, cu toate ca multi stiu o limba straina in zilele noastre-asta ca sa nu zic ca aproape tot prostu’ stie-nu au aceleasi cunostinte ca cei care fac studii de profil. Zic asta pentru ca nu am invatat doar cuvinte noi si gramatica, nu la asta se rezuma a sti o limba straina. E vorba si de felul de gandire, de cultura etc. Cum ziceai si tu,am invatat si teoria literaturii si fonetica si morfologie si sintaxa si multe altele. Am regretat doar ca nu am facut si altceva,cum ar fi psihologie sau marketing. Dar nu e timpul pierdut. Ah si poate putin ca nu avem foarte multe optiuni, multi cauta ceva si limba straina, neintelegand de fapt cu ce se mananca toata chestia asta. Cand am fost la Genpact la interviu,de exemplu, aia a ramas uimita ca eu am studiat Cervantes din scoarta in scoarta. Inca o data te felicit si abia astept sa vad ce mai scrii!

  • ova

    Eu am terminat Poli la Timisoara si nu regret nici o secunda acest lucru, a fost o perioada foarte faina si deosebit de interesanta cam pe acelas palier cu viata din liceu. Chiar daca la inceput nu mi-a placut, pe parcurs mi-am schimbat optica.

  • LeneBarbie

    Si eu am facut o facultate asemanatoare, acelasi profil umanist cu accent pe literatura care nu te duce in viata mai departe de o catedra… Desi nu pot sa spun ca am fost perfect fericita cu aceasta facultate, la momentul respectiv (si nici macar acum) nu ma vedeam facand altceva. Dar e adevarat ca in viata nu strica si ceva mai pragmatic.

  • Cori

    Cu vreo 3 ani inaintea ta, am fost in aceeasi situatie ca si tine: aceeasi facultate, aceeasi taxa, aceeasi netaxa, aceeasi bursa, aceeasi nebursa, aceeasi cultura si civilizatie (sigur aceleasi foi ingalbenite de vreme de pe care ne preda aceeasi profesoara), minus cititul excesiv 🙂 – nu puteam sa inghit unele carti din programa, si minus bascuta de absolvire, deh, nu era la moda pe vremea mea 😉 Si la fel ca tine, si eu am ales facultatea fara sa ma gandesc la viitor, pentru ca imi placea franceza, desi din pacate ma descurc tot mai greu la vorbit din lipsa de exercitiu. Dar noroc ca mi-a placut si arta (am si vrut sa dau la liceul de arta, dar ai mei au zis ca e prea libertin) si iaca asa m-am reprofilat. Dar nu regret nici eu ca am facut facultatea asta pe vremea cand, vorba ta, inca se mai dadeau examene si, oricat de invechite erau foile, tot mai stiu despre Camargue si les consonnes dentales. Mi-a facut placere sa particip la cursuri (nu chiar la toate, dar na, nu poate sa fie totul desavarsit) si desi nu am ramas cu prea multe, macar nu as muri de foame la Paris 🙂

  • Stefy

    Hmzzz…si eu sunt la Litere, dar la Limbi Moderne Aplicate cu tripla specializare (Engleza-Franceza-Portugheza). Regret? Poate din prisma francezei pe care am ales-o strict pentru ca imi doream LMA si pentru ca am aflat prea tarziu de Alpha/Lingua/Dele pentru spaniola. Nu regret pentru ca am ocazia sa invat portugheza :X (chiar daca e pe bani voi avea inca o diploma pe langa licenta). Totusi am norocul ca mi-am dat seama ca imi place si altceva (partea de marketing etc), asa ca o sa fac o scurta intoarcere, un shift si merg la master la Stiinte Economice (exista si o specializare pentru noi astia de la LMA). Fata de filo, noi invatam si de altele (gen management, institutii europene, n tipuri de traduceri, civilizatie, gramatica, lexicologie [lexicologia franceza e …omg:|])

    Ce nu imi place? Profi care nu-s profi, lipsa de interes, bataia de joc. Toata lumea stie ca azi franceza e “somewhere down” si ca in liceu nu inveti franceza la nivelul la care ti se cere (cel putin in cazul nostru la nivel de B2-C1 conform standardelor europene) decat in unele exceptii, ca stim ca toti merg pe engleza/germana sau chiar spaniola/italiana. De multe ori merg la cursuri si simt ca imi pierd vremea. Unii profi ne iau de dobitoci si ne dicteaza “odd with double d”, iar altii stau si se exprima si se invart in jurul cozii….Altii vin si ne pun videoclipuri de pe youtube sau ne analizeaza videoclipul lui Stromae-Alors on dance la studii culturale (irelevant din punctul meu de vedere, chiar daca se lega de versuri, asta pot sa fac si acasa)

    Si citez ceea ce zicea Oana mai sus: “…DAR regret ca nu s-a predat ca lumea, ca nu am comunicat cu profesorii, ca nu am avut niciun profesor demn de a fi retinut, ca nu am ramas cu mare lucru si ca nici macar un sfert din cele “invatate” nu imi pot fi de folos.” Poate as adauga o singura profesoara care e de cativa ani preferata tuturor. Si e seminarista, nu e lector/conferentiar, dar are darul ala de a te face sa intelegi si de a te duce la seminar.

    Oricum ma bucur ca acum fac altceva, ma bucur ca m-am reorientata, iar mai incolo, daca e, voi continua cu engleza si portugheza, inclinand mai mult spre portugheza. Piata mica, oameni putini, destula cerere.

    Regret intr-un fel ca am fost la uman si ca am aflat prea tarziu de sectia de “nutritie si dietetica”…acolo m-as fi dus daca nu aflam cu 3 luni inainte de bac de sectia respectiva, eu fiind nevoita sa invat chimia organica sau anorganica. Acum e tarziu sa merg la nutritie si dietetica. Sunt la buget la actuala-mi facultate, iar taxa la Cluj la medicina e 8100 de ron (poate intr-o viata viitoare o sa imi permit). Mi-ar fi placut poate si filo, dar o combinatie de genul rusa-engleza, norvegiana-spaniola. coreeana-engleza :D. Insa recunosc ca nu imi place sa citesc chestii din programa…not my type… :))

    • Rebeca

      Buna,uite eu am terminat cu bacu si am vazut ca ti-ar fi placut sa faci nutritie si dietetica..eu nu stiu ce se intampla mai exact acolo:adica dupa 3 ani ce sunt?specialista in nutritie si dietetica?pot sa imi deschid un cabinet?pot sa evoulez in meseria ca si grand si cunostinte?

  • SimplyDeea

    Buna. Eu nu am ce sa regret, inca. DAR sper si vreau din tot sufletul sa intru la Bucuresti la Comunicare si PR . Vreau asta .. si cu ocazia asta as vrea sa aflu si eu niste pareri referitoare la facultatea asta . Multumesc 🙂

  • Me

    Bine ca nu regreti. Si eu sunt tot la Litere. La LMA (Limbi Moderne Aplicate). Nu regret alegerea facuta.

  • JE

    Eu de exemplu am ales ingineria da sincer nu-mi place ce se face acolo si parca totul e asa….nu vreau sa dau vina sistem,dar sa fim seriosi la cati termina facultati o gramada,unde sa ii bagi pe totii, plus ca noi nu avem industrie dezvoltata,de exemplu am vazut un reportaj in Olanda,acolo cand termini facultatea ai sanse si plus de asta in fabricile lor sunt oamenii care se ocupa,atunci si normal daca ai vedea ca si la noi se misca lucrurile ai avea o dorinta ,ceva te-ar impinge sa faci cat mai bine,toti zicem ca plecam in strainatate daca nu credeti ca aia la un momendat nu se mai satura au si ei inginerii lor care trebuie angajati vorba aia adica studentii de la ei din tara………ROMANIA TREZESTE-TE!!!

  • petro

    Eu chiar regret facultatea pe care am facut-o….termin Facultatea de Istorie si Geografie .mi-as fi dorit sa renunt dar ca de obicei m-am gandit la ceilalti,nu am vrut sa-i dezamagesc ,dar m -am dezamagit pe mine…regret ca nu m-am dus la Litere cum mi-am dorit initial….sper sa iau licenta …si sa fac ce master vreau

  • serios

    serios? ai terminat Literele? Vroiai sa dai la Jurnalism? hahahaaaa!
    pai mai fata, cum dracu ‘suna in limba romana ” eram precisă că voi da la Jurnalism”? Nu te zgarie la timpan, nu ti se besica limba cand scrii asemenea tampenie! Daca scriai ca erai sigura, era altceva, dar ca erai precisa….. hahahahahahaha!
    D-zeule, ce mandri absolventi avem la Litere!
    In locul tau ….

    • Tomata

      asa-mi plac mie corectorii astia de duzina care n-au altceva mai bun de facut decat sa critice si sa arunce cu noroi, fara a cunoaste toate intelesurile unui cuvant.

      poftim: PRECÍS, -Ă adj. 1. Exact; determinat; fix. 2. Lămurit, clar, limpede; concis. // adv. Cu precizie, sigur, întocmai. [< fr. précis, it. preciso, cf. lat. praecisus]. si daca vrei sa alegi si adverbul "sigur", desi nu se potriveste in propozitia respectiva, n-ai decat... mai arunca un ochi peste DEX inainte de a te face de rusine...

      • Cristina

        Daca ai fi terminat Facultatea de Litere probabil stiai ca trebuie sa incepi o propozitie cu litera mare. Tu esti cea care se face de rusine.

  • serios

    zau asa!
    faci cumva parte din generatia “decât”? 😀 (sper ca ai inteles ironia!)
    cauta-mi un autor roman care a folosit in acelasi sens ca tine “eram precisa”. nu am nevoie de exemple de pe internet de la romani agramati ai generatiei PRO “decât”!
    imi pare rau ca par poate prea ofensiv, dar incearca sa intrebi un profesor de limba romana cu experienta daca te-ai exprimat corect. tu esti un boboc care a terminat o facultate si nu are simtul limbii romane. Eu am intrebat si mi s-a confirmat punctul de vedere.
    in contextul respectiv “precisă” nu are ce sa caute.
    voi mai reveni, poate, poate vei gasi un autor…:D

    • ileana

      Bunica mea foloseste “eram precisa”, si “decat” e un cuvant folosibil care se gaseste in dictionar. Nu am decat sentimente de leahemite la adresa ta!

    • Lucas

      “Imi pare rau ca par poate prea”…Domnule cu “Piatra Gramaticala”….,nici nu mai inteleg cine e analfabet,cine e incult si cine e profesor pe-aici!?Sunteti de plans,de bocit chiar!!

  • eu

    “M-am apucat de meditaţii şi am învăţat în draci pentru admitere. Mda, „pe vremea mea” încă se mai intra la facultate şi în urma unui examen nu numai a depunerii unui dosar.”
    Lasa-ma sa te contrazic. Sunt si astazi facultati la care trebuie sa sustii un examen de admitere. Eu sunt la una din acele facultati. Si din moment ce ai intrat la taxa, clar ca n-ai invatat pentru acea admitere.
    Asa ca, mai usor cu replici de genul: “Pe vremea mea, nush stiu ce”.. Noi nu suntem mai prejos decat voi, ba chiar am mai avansat.
    O zi frumoasa!

    • Tomata

      nu stiu ce facultate faci, dar in Timisoara, in afara de medicina, arte si arhitectura nu se mai intra decat pe dosare. cel putin asa era cand am scris eu articolul respectiv.
      nu ca ar trebui sa ma explic, dar erau 80 de locuri la stat si eram peste 200 de candidati, asa ca intratul la taxa era la fel de bun ca si ala de la stat. si poate intr-adevar n-am invatat suficient de bine si de mult pentru admitere, dar cu siguranta am facut-o in timpul facultatii pentru a scapa de taxa.
      nu este o cearta intre generatii, desi esti destul de bataioasa si sunt tentata sa-ti raspund la fel. n-am spus ca sunteti toti la fel, nici noi n-am fost toti la fel. dar situatia studentilor de acuma e, in mare parte, inferioara celei de acum 10 ani.

  • RoNina

    Daca regreta cineva pe aici ca n-a urmat Literele, il/ o anunt ca nu este cazul. Nu spun despre cum se fac cursurile, banuiesc ca este cam la fel peste tot, cu profesori de obicei fara interes sa-ti deschida niste perspective, sau, mai grav, cu “profesori” care asteapta “cadouri” sau mai rau, sau cu “profesoare” care antipatizeaza din start studentele care nu arata ca mireasa lui Frankenstein. Dar ce te asteapta dupa facultate… !
    Ma rog, actiunea se petrece la Iasi.

  • sefu

    DACA REGRET? BINE C-AM TERMINAT-O, DA-O DRECU. PROFESORII-S IDIOTI PESTE TOT.
    ACUMA LUCREZ LA STAT, STAT NU GLUMA..APROAPE CA MI-AS DORI SA AM TREABA..
    IN CATIVA ANI VOI AVEA SALARIU MAI MARE DECAT PAFARISTII DE ASISTENTI, ba chiar lectori UNIVERSITARI.
    A FOST UNA CAND AM DAT ADMITERE LA FARMACIE (pe barba mea, nu cu meditatii), n-a stiut sa-mi raspunda la o intrebare simpla..daca e vreo problema in faptul ca am depasit cerculetul aferent unei intrebari din formularul de completare a testului grila..s-a uitat la mine de parca o intrebasem daca e NF.
    mai tarziu am vazut-o la farmacia care lucra, non-stop seara pe la 9 cand aveam eu de cumparat paracetamoale sau ce-oi fi avut..iar mai apoi singura cu ma-sa si copkilu pe la kaufland ..semn ca tatal copkilului o lasase..alea frustrari.
    alta baba care ne supraveghea a venit si mi-a luat sapca de pe ma-sa (era caldura mare in ziua admiterii)..daca ma inspiram din sapca, nu? sa mai zic ca mi-am dat seama ca n-as rezista 5 ani sa infrunt exigentele unor asa personaje?

    neintrand la buget m-am dus la Informatica, acolo alta tragi-comedie..la facultate faceai numai teorie..cum ar veni programarea o faceai tu singurel din pasiune..
    numai ca pentru a trece la facultatate trebuia sa-ti ocupi cam tot timpul..ori cand dracu sa te mai ocupi si de programare???
    dupa 4 saptamani am zis stop chiar daca era o mare problema ca renunt!

    tre sa ai o diploma! asa ca un sa te duci? la ISE. ce-i ISEu? facultatea celor care n-au invatat nici mate calumea, nici fizica, nici etc..ma intălegeti ce vreau sa spun..
    preparatori care vorbeau despre marketing ca despre o stiinta, proiecte, referate, intrasigenta…
    rezultate? 0 barat. nimeni nu lucreaza in domeniul specializarii..cine are job e in general pe job de studii medii.
    prin anul 3 am zis cu voce tare ca venisem la ISE ca ultima varianta..de era sa-si inghita ochelarii una de prin provencie de avea impresia ca-i un fel de geniu ca tocea ce-i zicea si asuda la referate.
    acuma lucreaza pe post de studii medii la un outsourcing cu brand impozant..
    nu e nici o branz cu facultatea…asta i-as invata eu pe absolventii de liceu..la inceput e entuziasm…ca pfai cate oportunitati o sa apara…bla bla bla..facultatea daca o faci pe bune mananca timp atat de pretios, atata energie.
    iar cand termini recrutorii sunt asa de circumspecti..de la facultate iti foloseste numai si numai diploma. asta ar trebui sa stie orice boboc.

  • Andreea Daniela

    Sunt primul an la Engleza-Franceza si nu pot răspunde deocamdată la întrebarea asta, dar mi-e frică să nu-mi para rau de alegere peste 3 ani. Mi-e frică să lucrez în învățământ , să am un salariu mizer și să nu îmi pot urma visurile. Dorințele și visurile noastre sunt cele mai importante și uneori învățământul ni le răpește, depinde foarte mult și ce alegi și ce reușești să faci după. Evit să mă gândesc ca voi deveni o profesoară pe un salariu mizer și nu îmi pot îndeplini visul de a călători. Ce trebuie să fac mai exact, ce master să urmez și cum să procedez pentru a reuși să am un loc de muncă plăcut ?

    • Tomata

      nu stiu sa-ti raspuns la intrebare, insa pot sa te incurajez. pana termini facultatea, poate iti dai seama ce vrei sa faci.
      DAca nu te incanta ideea de a fi profesoara in sistemul asta – poate totusi ai noroc si se schimba lucrurile – sunt destule joburi care au nevoie de limbi straine. Copywriting-ul e o optiune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *