Adio, arme

adio armeernest hemingwayAutor: Enerst Hemingway
Nationalitate: american
Titlu original: A Farewell to Arms
Anul aparitiei: 1929
Nr. de pagini: 356 (BPT)
Premii: nu
Ecranizare: A Farewell to Arms (1932), A Farewell to Arms (1957)
Nota mea: 0/5
Alte romane de acelasi autor: Batranul si marea

Vai, dar vai cât mi-a displăcut cartea asta. Nu îmi aduc aminte ultima care să-mi provoace o asemenea reacţie.

Am vrut să o citesc datorită acestui film, dar vreme de câţiva ani a rămas doar pe lista de aşteptare. Într-o zi însă am scris pentru roportal un articol despre Hemingway şi pentru a fi pătrunsă de spiritul lui, am ascultat şi melodia asta. Eh, cheful de a citi Adio, arme pur şi simplu m-a invadat. Abia aşteptam să ajung acasă şi să pun mâna pe cartea cumpărată de la Mihaela.

Citesc o pagină, citesc două, zece şi ceva îmi pare în neregulă. A se citi “nu-mi plăcea”. Se iveşte vizita la Bucureşti şi la sediul Books express, primesc altă carte (Marţi cu Morrie) şi pe drumul de întoarcere acasă vreau să continui cu Adio, arme. Ţi-ai găsit. Am abandonat şi m-am apucat de Mitch Albom.

Am reluat cartea lui Hemingway, dar din nou am abandonat-o pentru a citi altceva. Până la urmă m-am încăpătânat s-o citesc, dar sincer nu-mi explic de ce naiba am pierdut timpul cu ea.

Iniţial mi-am zis că e din cauza traducerii. M-am  dus la bibliotecă, am luat o ediţie nouă, parcă era mai citibilă. Am prelungit termenul de vreo 3 ori şi tot n-am terminat-o.

Am căutat-o pe scribd să pot compara cu engleza, să mă conving dacă e sau nu traducerea de vină. Dar nu. Nu traducerea e de vină că această carte nu mi-a plăcut, ci chiar Hemingway. Acuma s-ar putea să îi supăr pe cei care au apreciat cartea, pe fanii scriitorului, dar cred că e singurul roman despre care nu pot spune nimic de bine.

Catherine parcă e retardată, aşa vorbeşte şi aşa prostii spune. Dialogurile sunt îngrozitoare, n-au nici măcar o noimă. Teatrul absurd al lui Ionesco sau piesele lui Beckett au mai mult sens şi mai multă sevă decât conversaţiile personajelor din această carte. – am uitat sa scanez o pagina pe care am vrut sa v-o arat, dar se rezolva maine

Asta nu este o recenzie pentru că nu voi povesti nimic despre subiect. Dragostea aia care m-a făcut să plâng la film e atât de insipidă, încât atunci când ăştia doi îşi fac declaraţii, parcă ar citi subtitrările unui film dat pe mute.

Nu mi-a plăcut prea mult nici Bătrânul şi marea, iar Adio, arme, de la care aveam aşteptari nici atât. Cred că am cam terminat-o cu Hemingway.