Ce carti as recomanda?

Ce frumoasă întâmpinare din partea blogului am avut când m-am întors din Barcelona. O leapşă literară venită pe doua trei căi. Şi de la fleurdulys şi de la cinabru si de la Bianca (scuze ca n-am vazut). M-am luat cu altele şi am amânat-o. Dar am citit aproape la toţi care au făcut-o şi m-am minunat cât de diferită e. Nu ştiu dacă am văzut aceeaşi carte în două lepşe diferite. Cred că o să mi le bookmarkuiesc să le am pe când vreau nişte recomandări.

1. Ce carte ai recomanda şi de ce unui dezamăgit din dragoste?
Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război – pentru că uneori există necazuri mai mari decât o depresie din cauza unei relaţii eşuate.

2. Ce carte ai recomanda şi de ce iubitului/iubitei?
Ooof, i-am recomandat foarte multe şi niciuna nu i se lipeşte de mâini. Poate Luni de fiere, dar doar pentru că l-ar captiva, fără nici un mesaj anume.

3. Ce carte ai recomanda şi de ce celui mai bun prieten?
I-am recomandat Răul şi spre bucuria mea a fost o recomandare pe gustul ei. Acum i-aş recomanda Zorba Grecul, Să ucizi o pasăre cântătoare şi ce-am citit eu de Saramago. Deşi cu greu m-aş opri la astea trei. De-aia, că vreau să am cu cine să vorbesc.

4. Ce carte ai recomanda şi de ce unui copil de 10 ani?
Oscar şi tanti Roz şi Poveste fără sfârşit. Pentru că la vârsta aia le înţelege altfel decât mine. Evident şi toate celelalte cărţi ale copilăriei pe care eu nu le-am citit şi pe care dacă nu le citesc până o să am copii, cu siguranţă atunci le voi citi.

5. Ce carte ai recomanda şi de ce unui mare aventurier/călător?
Uf… asta-i grea. Că mie mi se pare că orice carte e bună când călătoreşti. Dar că să se distreze oleacă, de ce nu Ghidul nesimţitului? Şi dacă aş fi citit În ce merde te bagă dragostea, poate că i-aş fi recomandat-o pe aia. 😛

6. Ce carte ai recomanda şi de ce unui duşman cunoscut?
:)))) Cred ca Cele o sută douăzeci de zile ale Sodomei. E o carte pe care eu n-aş citi-o poate niciodată de scârboasă ce e.

7. Ce carte ai recomanda şi de ce unei persoane care nu iubeşte lectura?
Probabil ceva de Coelho sau de Dan Brown ca să fie măcar la modă. :)) Nu, glumesc, n-aş recomanda o carte din motivele astea. Probabil l-aş îndruma spre cărticele scurte, amuzante, care să îi deschidă apetitul. Cărţile lui Amelie Nothomb, poate şi M-am hotărât să devin prost, Domnilor copii, de ce nu şi Ferma animalelor că poate a văzut desenele şi cartea o să i se pare amuzantă. De-astea.

8. Ce carte ai recomanda şi de ce unuia “cu nasul pe sus”?
Căderea de Camus. Nu doar pentru că titlul i s-ar potrivi ci şi pentru că la un moment dat în viaţă poate o să aibă un regret la fel de mare ca şi cel al lui Jean-Baptiste Clamence. Să deschidă ochii.

9. Ce carte ai recomanda şi de ce celui care apare primul în lista ta de bloguri?
Prima e şi cea de la numarul 3, aşa că Amei i-aş recomanda Călătorie la capătul nopţi, asta dacă n-a citit-o deja. 😛 Deşi e foarte greu să îi recomanzi cărţi Amei. 😀 Pentru că deşi e despre război în mare parte, oralitatea o face aproape amuzantă.

10. Ce carte ai recomanda şi de ce unuia care crede că le-a văzut pe toate în viaţă?
Eseu despre orbire ca să vadă şi cum e când nu mai vede nimic. 😛

Pasez întrebările: Andei, lui DeMaio (sper să o faci că sunt foarte curioasă), lui RamoSan, că parcă era cititoare, Evergreenei, Marei (nu-mi mai amintesc dacă îi plac lepşele sau cărţile), Dduniei, lui Mihnea, Roxanei şi lui Bogdan. 😀