Ferma animalelor

Autor: George Orwell
Nationalitate: englez
Titlu original: Animal farm
Anul aparitiei: 1945
Premii: Hugo Award 1996
Ecranizare: Animal Farm
Nota mea: 8/10
Alte recenzii de acelasi autor: nu

Ferma animalelor reprezenta pentru mine un desen animat, pe care l-am văzut când eram mai mică şi care de-a lungul timpului s-a pierdut printre amintiri. Apoi am aflat de George Orwell, dar nu imediat şi despre Ferma animalelor. Acum însă după ce am citit şi această lucrare a lui, nu cred că mă mai tentează şi altceva scris de el. Adică 1984 e distopia care îmi va rămâne cel mai bine înfiptă în memorie, şi probabil nici o alta nu ii va lua locul, pentru că a fost prima pe care am citit-o.

Ferma animalelor e altă distopie a lui Orwell, scrisă sub forma unei alegorii şi în mod direct orientată împotriva lui Stalin. Magistral organizată, cartea are ca personaje principale animalele de la ferma Manor. Vaci, cai, găini, căini, măgari şi mai presus de toate, porci, plănuiesc să preia conducerea fermei, pentru că unul dintre porci, Seniorul, le bagă în cap că omul profită de ele şi recompensa  pentru toată munca lor e nesemnificativă în comparaţie cu răsplata de care ar avea parte dacă omul ar fi înlăturat şi animalele ar munci pentru ele însele. Zis şi făcut, sub îndrumarea lui Napoleon, necuvântătoarele pun la cale o revoltă, care se întâmplă fără ca ele să îşi dea seama, pe nepusă masă. Omul este înlăturat şi ele rămân stăpâne peste fermă în ideea egalităţii între ele şi a înţelegerii reciproce. Însă, peste ele, se ridică mai presus o gaşcă de porci ce reuşeşte să le convingă că specia lor sunt vieţuitoare mai înţelepte că oricare şi numai ei ar fi în stare să conducă ferma cu succes. Şi animalele cred, li se supun şi le fac întocmai cum porcii ordonă. Nu-şi pun întrebări când cele 10 legi scrise pe peretele hambarului se schimbă, ba chiar încearcă să se convingă singure că aşa erau scrise de la început. Sunt obligate să muncească mult iar răsplata care li s-a promis nu e nici pe departe aceeaşi. Pe acelaşi principiu pe care Stalin şi-a clădit dictatura, pe acelaşi sistem de manipulare şi de minciuna cu care Molotov a dirijat masele, Napoleon şi Squealer influenţează adunătura de animale.

Fiind mai conştientă de substratul mesajului decât de suprafaţa lui, Ferma Animalelor nu mi s-a părut o carte prea amuzantă. E drept că un porc ce bea vin sau altul care citeşte, chiar nişte animale care construiesc o moara, pot părea amuzante, dar contextul în care sunt plasate şi referirea la o situaţie adevărată, m-au cam împiedicat să rad. Să nu mai spun că aproape mi-au dat lacrimile când l-au dus pe Boxer la abator.
Nu prea mai am ce să spun despre Ferma Animalelor, şi nu pentru că nu mi-a plăcut, ci dimpotrivă, pentru că e atât de bine scrisă, încât o recenzie n-ar face decât să-i altereze conţinutul.

12 Comments

 • costina

  Am aflat pentru prima data despre Ferma Animalelor dupa 1989, cand a aparut la TV filmul de desene animate. Am aflat atunci ca atat filmul, cat si cartea, fusesera interzise pe vremea comunismului.

  In conditiile in care Ferma Animalelor este o fabula care acuza atat de vizibil comunismul, incat a trebuit sa fie interzisa, nu e de mirare ca nu e o carte amuzanta.

  Desenul animat Ferma Animalelor nu se adreseaza in primul rand copiilor. Dupa evenimentele din ’89 am vazut Ferma Animalelor impreuna cu parintii mei. Pentru mine era o poveste trista a unor animale chinuite. Pentru parintii mei era mult mai mult decat atat, ii vedeam urmarind la TV cu un aer grav.

  As vrea sa cred ca Ferma Animalelor apartine trecutului, acum, cand au trecut 20 de ani de la ceea ce numim Revolutie. Din pacate, senzatia mea este ca va mai ramane mult timp in actualitate.

 • lollitta

  si eu am vazut ferma animaleleor imediat dupa revolutie. eram micuta, dar tin minte ca ai mei mi-au explicat cu rabdare toate sensurile ascunse in desenul animat care atunci mi se parea amuzant. n-am citit cartea insa

 • Barbie

  De citit n’am citit’o, dar am vazut si eu desenele, ca toata lumea. Am avut noroc ca eram in liceu cand am vazut Animal Farm pt. ca daca te uiti in copilarie chiar nu ai nici o sansa sa intelegi nimic. Nu are nimic amuzant in ea, cum ai zis si tu, dar nici nu vad de ce ar exista parti ilare intr’o distopie marca Orwell, cand porcii si restul animalelor sunt de fapt tipologii umane.
  Cred ca fraza geniala a Fermei (sunt convinsa ca sunt mai multe, dar eu doar pe asta mi’o amintesc) e:
  All animals are equal. But some animals are more equal than others.
  Asta e un lucru care nu cred ca se va schimba vreodata…

 • INTJ

  @tomata … cand gasesti ceva asemanator si la adresa capitalismului, sa ne spui si noua. pacat ca orwell n-a mai apucat sa scrie si asta … chiar ne-ar fi prins bine.

 • dAImon

  Nu ştiu dacă ai citit-o, însă eu îţi recomand şi Daniel Quinn – Ishmael. Mie mi-a plăcut explicaţia, motivul din care omenirea e bound to fail.

  Si, despre carte, chiar ca nu-s mult de spus. E prea straightforward, şi prea moralizatoare. Prin comparaţie, în 1984 măcar a făcut efortul să construiască o întreagă lume ficţională.

 • Barbie

  @INTJ: Orwell n’a scris despre lumea post-comunista, dar a facut’o Huxley in Brave New World, care e o carte cel putin la fel de buna ca 1984. Foarte multe asemanari cu lumea in care traim noi in prezent, merita citita…

 • Tomata

  @ costina –> Chiar asa… nu apartine trecutului. E la fel de actuala ca atunci, numai ca vorba e mai mieroasa.

  @ lollitta –> Eu ar trebui sa revad desenele… atunci nu le-am inteles si nici nu mi le-a explicat nimeni.

  @ Barbie –> Da, aia cu mai egale ca altele e celebra. 😛 Toate regulile care se schimba sunt amuzante intr-un fel, ca e comic de limbaj… da’ de fapt…

  @ INTJ –> Uite, zice Barbie ca Brave New World e post-comunism. Eu inca n-am citit-o. Dar daca dau peste una, anunt. 🙂 Da’ ce nevoie mai avem de carti… ca doar vedem cu ochii nostri ce se intampla. 🙁

  @ dAImon –> N-am citit-o. Merci de recomandare. Da’ o iau mai usor cu distopiile ca deja ma cam satur. Si imi placeau mult.

 • Dianora

  Fie ieri am inceput sa citesc 1984 😀 Care mi se pare absolut superba. Incepe sa ma vrajeasca nenea. Am si ferma animalelor pe care cred ca o voi citi dupa. Si eventual revin atunci cu o parere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge