De ce sa tii cont cand faci afaceri cu bloggeri

Nu stiu daca sa ma bucur sau sa imi para rau. In ultima vreme, cam de vreo cateva saptamani incoace, nu trece zi, in care sa nu gasesc vreun email prin inbox sau in spam in care mi se cere publicitate, articole pe blog sau participari la concursuri.

Se pare ca toti detinatorii de site-uri comerciale au bagat la tartacuta ca daca ii platesti pe bloggeri ti se dezvolta mai repede afacerea. O fi cuvantul unui blogger atat de greu, parerea lui atat de puternica incat poate ameti cumparatorii? Se pare ca asta cred cei ce trimit mesaje de genul: „blogul tau a fost selectat” sau „blogul tau are potential si l-am ales pentru… bla bla bla”, „am fi interesati de o colaborare cu dvs” sau mai stiu eu ce alte mesaje care sa te faca sa crezi ca a dat norocul peste tine si te-au bagat ei in seama. In schimb, au tupeul sa iti propuna un link pe site-ul lor, care fie vorba intre noi, abia daca e indexat de Google, deci linkul e cam fara nici o valoare, sau sa te abonezi la programul lor de afiliere. Pentru cei care nu prea inteleg limbajul asta, program de afiliere e un cont pe care il ai pe site-ul „clientului” si orice click ce vine de la tine si le aduce lor cumparatori, iti garanteaza un procent din vanzarile lor. Sa fim seriosi, cati dintre cititorii mei si-ar cumpara, de exemplu, tigari electronice astfel incat sa castig eu vreo 20 de euro?

Alta maniera de a-ti promova afacerea e sa organizezi concursuri pe aceleasi teme obosite care circula pe internet de cand s-a infiintat blogul, cu sanse mici de castig sau cu criterii de departajare de rasul curcilor, cum ar fi numarul de comentarii, nu continutul si calitatea lor. Premiile la fel, sunt aproape derizorii sau neimportante, astfel incat foarte putini se streseaza sa ofere calitate.
Nu vreau sa jignesc pe nimeni, insa daca vrei sa iti faci reclama, ai 5 optiuni:

* fie iti selectezi cu grija blogurile carora le ceri sa te promoveze
* fie ai grija la ce oferi in schimb
* fie ai o oferta originala
* fie iti alcatuiesti un mail muuult mai pozitiv, prietenos, atragator si fara nici o urma de superioritate
* preferabil ar fi sa indeplinesti toate cele patru conditii

Cel putin la mine, astea ar functiona. Daca la un moment dat o sa vedeti pe aici o reclama ce nu prea are legatura cu blogul meu, sa stiti ca macar una dintre aceste conditii a fost satisfacuta.

Mi-am permis sa fac aceste observatii pentru ca lucrez in domeniu si exact cu asta ma ocup. Cu schimbul de linkuri si cu publicitatea prin bannere, cu trimisul emailurilor pentru obtinerea de linkuri si pe deasupra ma confrunt si cu ofertele pe care blogul meu le primeste, deci am si perspectiva contactatului.

Despre link exchange probabil in alt post.