Biciclim, Maria Ta

Zile ca cea de azi ma fac sa realizez (pentru a nu stiu cata oara) cat de mandra sunt de orasul meu. Cand faci parte dintr-o masa de oameni in care n-are loc nici cearta, nici injuratura, nici invidia si cand in orice directie ai intoarce capul te lovesti de un zambet sau de o figura relaxata, iti dai seama ca lumea nu e asa rea cum pare, ca lucrurile se mai pot schimba si ca pe unii ii intereseaza de binele tau.

Verde pentru biciclete este evenimentul care m-a facut sa contientizez toate lucrurile astea si jur ca senzatiile experimentate sunt de nepretuit. Proiectul initiat de Emil Cristescu a strans la portile stadionului in jur de 500 de biciclisti (dublul numarului la care se asteptau organizatorii), veniti cu mic, cu mare inca de foarte dimineata, cand lumea inca mai doarme sambata. Cand zic cu mic, cu mare, vreau sa va ganditi la toate sensurile acestor cuvinte, adica de la copii la batrani, de la gospodine la sotii de oameni de afaceri, de la simpli muncitori la autoritati locale, de la elevi la pensionari, de la biciclisti amatori la ciclisti profesionisti. Am mai spus eu ca in Timisoara exista 2 locuri unde intre oameni domneste egalitatea: in Ocico si pe stadion cand joaca Poli. Uite ca nici la evenimente de gen, discriminarea nu are ce cauta. Si ma bucur. Nici nu stiti cat ma bucur cand pentru cateva ore timisorenii sunt oameni fara nume, fara functii si fara varsta. E absolut minunat.

Sa vezi cum cârdul de biciclete opreste traficul, tramvaiele, firobuzele si trecatorii, sa ii auzi cum exclama admirativ, cum zambesc si cum accepta acest manifest, si sa simti ca nimeni nu iti are treaba si nu te injura ca provoci nemultumiri, e un sentiment extrem de rar in zilele noastre.

Mie imi plac oamenii cand zambesc si azi mi-au placut multi oameni.

Si totodata am descoperit ca Timisoara e un sat ceva mai mare, unde aproape toti se cunosc intre ei. Am intalnit cunoscuti din toate  mediile pe care le frecventez: de la cursul foto (Iulia 1, Iulia 2 si Dragos), de la intalnirile bloggerilor (Richie, Cristi, Radu, Adelina, Andreea), de la schimb de carti (Luci), de la Masa Critica (Nico, Blondu’, Alex cel mic si cu tatal lui) si cine stie de pe mai unde, ca la 500 de oameni, e greu sa ii cauti pe toti.

Sper ca „biciclarea” asta sa aiba ecou acolo unde trebuie, sper ca trotuarele sa aiba dunga verde, sper ca parcurile sa aiba alei pentru biciclisti, rolleri si skateri, sper ca soferii sa invete sa respecte biciclistul care nu-si permite un 4×4, sper ca timisorenii sa pretuiasca mai mult natura si sa mearga mai des cu bicicletele. Click pe poza pentru mai multe.