Cand la mate dai de greu

Aseara am trecut prin fata liceului la care am invatat 4 ani de zile. Mi-am amintit cum imi placea sa ii scriu pe spatele caietelor, in orele in care ma plictiseam, numele cu litere carliontate: Colegiul National Banatean “Constantin Diaconovici Loga” (mai pe scurt “Loga”). Mi-am amintit cum ploua cu uniforme de la etajul doi al cladirii vechi de cel putin un veac, pe la ora 8 fara ceva cand veneau intarziatii care isi uitau sau isi lasau intentionat uniformele acasa, de rusine sa nu le poarte pe strada. Uniformele erau obligatorii doar la vreo 4 licee din oras, si alea de renume, si tot orasul ne cunostea dupa culorile lor. Ne era rusine sa fim catalogati drept tocilari, ne enerva regula, ne distra incalcare ei. Fuste peste pantaloni, fuste modificate, scurtate, stramtate, sacouri cambrate, pantaloni evazati, veste ce luau forma taliei, toate parte de uniforma. Unii le mai decorau si cu desene productie proprie, cu pixul sau cariocile din dotarea penarului atoatecuprinzator. Ca veni vorba de penare: am fost in clasa de fete (deh, la limbi straine), nu lipsea din penarul niciuneia oglinda si poate cateodata, mai spre clasa a 12-a nici rujul.
Faza cu profilul e o chestie tare draguta si incurcata. Fac parte din generatia celor care au dat admitere la liceu. Cand m-am inscris, m-am inscris la Limbi straine, cand am ajuns in clasa a 9-a eram in a 9 T (de la Turism), si dupa ce 4 ani am carat in spate porecla de “excursionisti”, pe diploma de bac imi scria ca sunt absolventa de Limbi straine. Ciudat.

Mi-am mai adus aminte cum trebuia sa arate din afara, de pe strada, toaleta fetelor de la etajul 2. Daca eram un simplu pieton as fi anuntat pompierii crezand ca a luat foc. Iesea un fum de acolo ca puteai sa te juri pe Biblie ca arde. Nu ardea nimic altceva decat tigarile muuultor elevi, fete si baieti inghesuiti cate 6 intr-o toaleta de 1m/1,5m. Aveam si o profa de romana care facea razii singura sau cu directorul adjunct sa prinda clienti la amenda pentru fumat. O data am patit-o si eu, am ajuns la director cu amenda de 200 de mii pentru fumat in incinta scolii.
Am avut si media scazuta la purtare, pentru ca “Tatal nostru” inrosea orice absenta pentru care nu aveam motivare. N-am avut numai vreo 7-8, dar cand sunt in rosu, iti mai scade oleaca nota la purtare. Asa ca in clasa a 10-a pe ambele semestre media 9 cu felicitari. Si n-am fost o chiulangioaica, ba chiar pot sa ma mandresc ca in 2 din 4 ani am luat mentiune, ceea ce e mare lucru, cand te gandesti la profii pe care i-am avut, la notele pe care le dadeau si la cat de interesati eram de scoala.
Sa va mai spun ca am ramas corigenta la mate in clasa a 12-a pe ultimul semestru, corigenta pe care n-am simtit-o pentru ca imi iesea media cu nota de pe primul, asa ca…dupa ce am tarat-o 12 ani dupa mine, era momentul sa o las mai moale.
De asta am dat la Litere.